Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012 17:43

Νέα κυβερνοεπίθεση εναντίον του καταγγέλλει το Ιράν

Την επίθεση ενός νέου ιού από το Ίντερνετ κατά βιομηχανικών εγκαταστάσεών του καταγγέλλει το Ιράν, στο πλαίσιο ενός συγκαλυμμένου κυβερνοπολέμου που διεξάγεται εναντίον του, όπως είπε αξιωματούχος.

Την επίθεση ενός νέου ιού από το Ίντερνετ κατά βιομηχανικών εγκαταστάσεών του καταγγέλλει το Ιράν, στο πλαίσιο ενός συγκαλυμμένου κυβερνοπολέμου που διεξάγεται εναντίον του, όπως είπε αξιωματούχος.

Οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας είχαν δεχτεί το 2010 την επίθεση του, διάσημου πλέον, worm Stuxnet, που οι ιρανικές αρχές θεωρούν πως είχε προέλθει από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ. Το νέο περιστατικό, σύμφωνα με την Υπηρεσία Παθητικής Άμυνας (που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων) αφορούσε εγκαταστάσεις στην επαρχία Χορμοζγκάν, οι οποίες είχαν μολυνθεί από έναν ιό, ο οποίος όμως - σύμφωνα με την ιρανική ανακοίνωση- έχει εξουδετερωθεί.

Όπως αναφέρει ο Αλί Ακμπάρ Αχαβάν, στέλεχος της υπηρεσίας, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA, οι επιθέσεις κατά βιομηχανικών μονάδων μέσω του Ίντερνετ είναι συνεχείς. «Ο ιός διείσδυσε σε κάποιες εγκαταστάσεις στο Χορμοζγκάν, αλλά, με έγκαιρα μέτρα και τη συνεργασία ικανών χάκερ στην επαρχία, η πρόοδός του τερματίστηκε» είπε σχετικά.

Κατά καιρούς, το Ιράν έχει ισχυριστεί πως έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία επιθέσεις από κακόβουλα λογισμικά όπως το Stuxnet και το Flame.

Επίσης, πέρυσι ανέφερε τον εντοπισμό μόλυνσης από το spyware Duqu, το οποίο συνέλεγε πληροφορίες για τη διευκόλυνση μελλοντικών κυβερνοεπιθέσεων.

Οι επιθέσεις αυτές στοχεύουν κυρίως το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και τον τομέα των εξαγωγών πετρελαίου. Ωστόσο, θεωρείται πως και το Ιράν προβαίνει σε αντεπιθέσεις στον κυβερνοχώρο: τον Οκτώβριο, Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ανανεωμένη εκστρατεία Ιρανών χάκερ κατά αμερικανικών τραπεζών και εταιρειών ενέργειας της Μέσης Ανατολής.

Πίσω από τις επιθέσεις αυτές θεωρείται πως βρίσκεται μία ομάδα από χάκερ ονόματι «Κυβερνομαχητές Κασάμ» που εκτιμάται πως χαίρει της υποστήριξης της ιρανικής κυβέρνησης.