Πολιτιστικά
Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012 10:42

Τέσσερις νέες επιλογές ρίχνουν τους τίτλους τέλους της χρονιάς

Μια ωραία κοιμωμένη, ένας κυνηγός, κάποιοι εντιμότατοι απατεώνες και ο Ραλφ θα φιγουράρουν στα πλάνα πλάνα, με τα οποία θα περάσουμε στη νέα κινηματογραφική χρονιά.

Μια ωραία κοιμωμένη, ένας κυνηγός, κάποιοι εντιμότατοι απατεώνες και ο Ραλφ θα φιγουράρουν στα πλάνα πλάνα, με τα οποία θα περάσουμε στη νέα κινηματογραφική χρονιά.

«Η ωραία κοιμωμένη»

Το υπαρξιακό δράμα του πολυβραβευμένου ιταλού σκηνοθέτη Μάρκο Μπελόκιο αποτελεί μία κινηματογραφική μελέτη πάνω στο αναπάντητο ηθικό δίλλημα της ευθανασίας, και απέσπασε τα βραβεία Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και Μπράιαν στο 69ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Βασισμένη στην πολύκροτη πραγματική ιστορία της Ελουάνα Εγκλάρο, μιας νεαρής κοπέλας η οποία μετά από ένα αυτοκινητικό ατύχημα έπεσε σε κώμα, το 1992, η ταινία καταγράφει τις τελευταίες οκτώ ημέρες της ζωής της, το 2009, συνδυάζοντας και άλλες μικρές ιστορίες απώλειας, οι οποίες σχετίζονται άμεσα και έμμεσα. Με πρωταγωνιστές τους Ιζαμπέλ Ιπέρ, Τόνι Σερβίλο, Άλμπα Ρορβάχερ, Μάγια Σάνσα και Φαμπρίτσιο Φάλκο, οι ήρωες βιώνουν μια έντονη και καθοριστική πάλη με τη συνείδηση και τις πεποιθήσεις τους, καταλήγοντας πάντα στο καίριο ερώτημα: «Ποιος θέτει, τελικά, τα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου;».

Ο σκηνοθέτης πέρασε διά πυρός και σιδήρου, για να ολοκληρώσει την ταινία, αφού το ευαίσθητο θέμα της προκάλεσε έντονες πολιτικές και συνταγματικές αντιπαραθέσεις στην Ιταλία, πυροδοτώντας συζητήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον ρόλο της Εκκλησίας.

«Ο κυνηγός»

Μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη το βραβευμένο ομώνυμο μυθιστόρημα της Julia Leigh, ο αυστραλός σκηνοθέτης Ντάνιελ Νετχάιμ κέρδισε τις εντυπώσεις στις Κάννες με τη δραματική αυτή περιπέτεια, η οποία συμμετείχε επίσημα στο Φεστιβάλ του Τορόντο και είχε 14 υποψηφιότητες στα Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Αυστραλίας. Με τους Γουίλεμ Νταφόε, Σαμ Νιλ, Φράνσις Ο' Κόνορ και Μοργκάνα Ντέιβις στους κεντρικούς ρόλους, ένας ιδιοτελής μισθοφόρος ξεκινά ένα κυνήγι, για να βρει κάποιον τίγρη της Τασμανίας, παρά την πεποίθηση ότι το ζώο αυτό έχει εκλείψει από το 1936, με σκοπό να πάρει το DNA του, προκειμένου να σωθεί το είδος μέσω της κλωνοποίησης.

Όπως τονίζει ο σκηνοθέτης: «Η ταινία επικεντρώνεται στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων, αλλά και στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Έτσι, η φύση είναι ένας χαρακτήρας στην ταινία και, μάλιστα, γίνεται ιδιαίτερα εχθρικός κατά την εξέλιξη της ιστορίας. Υπάρχει μία λανθάνουσα απειλή από όλους τους χαρακτήρες, αλλά υπάρχει πάντα η εμφανής απειλή από την ίδια τη φύση».

«Εντιμότατοι απατεώνες»

Ο Μάικλ Χόφμαν σκηνοθετεί το σενάριο των πολυβραβευμένων αδελφών Κοέν και επιλέγει για πρωταγωνιστές τον - βραβευμένο με Όσκαρ - Κόλιν Φερθ και τους Κάμερον Ντιάζ, Άλαν Ρίκμαν, Τομ Κόρτνεϊ και Στάνλεϊ Τούτσι, για τη ρομαντική αυτή κωμωδία.

Το πολύπλοκο σχέδιο του υπαλλήλου ενός μουσείου, ο οποίος προσπαθεί να ξεγελάσει έναν πλούσιο συλλέκτη, για να αγοράσει έναν ψεύτικο πίνακα του Μονέ, μετατρέπεται σε μία διασκεδαστική μάχη ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους.

«Ραλφ: Η επόμενη πίστα»

Ο - βραβευμένος με Emmy για τα «The Simpsons» και «Futurama» - σκηνοθέτης Ριτς Μουρ κάνει μία νοσταλγική αναφορά στα βιντεοπαιχνίδια της δεκαετίας του ’80 με αυτήν την τρισδιάστατη οικογενειακή ταινία κινουμένων σχεδίων. Ο Ραλφ, γνωστός ως Καταστροφέας, βαρέθηκε να παίζει τον κακό και ξεκινά μια περιήγηση σε διάφορα ηλεκτρονικά παιχνίδια, για να αποδείξει ότι μπορεί και αυτός να είναι ο καλός της ιστορίας, με αποτέλεσμα, όμως, να προκαλέσει την απελευθέρωση ενός θανάσιμου ιού, που απειλεί όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η μουσική κάθε περιβάλλοντος είναι γραμμένη από μία απρόσμενη λίστα καλλιτεχνών, όπως οι Ριάνα, Κουλ & δε Γκανγκ, Χένρι Τζάκμαν, Σκρίλεξ, AKB48 και Όουλ Σίτυ. Πριν από την ταινία, θα προβάλλεται η μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων του Τζον Καρς, με τη μουσική επένδυση του Κριστόφ Μπεκ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης