Πολιτιστικά
Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012 10:50

Μια φανταστική συνάντηση αχαλίνωτης πραγματικότητας

Θέτοντας ερωτήματα για την πορεία της επιστήμης και της πολιτικής, σε σχέση με τις αλλαγές που επέφερε ο συνδυασμός τους στον κόσμο του 20ου αιώνα, δύο κορυφαίοι πυρηνικοί επιστήμονες συζητούν και πάλι μετά τον θάνατό τους.

Θέτοντας ερωτήματα για την πορεία της επιστήμης και της πολιτικής, σε σχέση με τις αλλαγές που επέφερε ο συνδυασμός τους στον κόσμο του 20ου αιώνα, δύο κορυφαίοι πυρηνικοί επιστήμονες συζητούν και πάλι μετά τον θάνατό τους.

Σε ένα μακρύ ταξίδι από τη φυσική έως τον άνθρωπο, το βραβευμένο θεατρικό έργο του Μάικλ Φρέιν, «Κοπεγχάγη», παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, στο θέατρο studio Μαυρομιχάλη, έως τις 12 Φεβρουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ.

Πυρηνική σχάση απόψεων

Βασισμένο σε μία πραγματική συνάντηση δύο εκ των σημαντικότερων νομπελιστών φυσικών όλων των εποχών και θεμελιωτών της κβαντικής θεωρίας, του γερμανού Βέρνερ Χάιζενμπεργκ (1901-1976) και του δανού Νηλς Μπορ (1885 - 1962), το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Λονδίνο, το 1998, και αποτέλεσε αντικείμενο πολλών συζητήσεων στην κοινότητα των ιστορικών της επιστήμης.

Η περίφημη σύντομη αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε το 1941, κάτω από αντίξοες συνθήκες, λόγω της γερμανικής κατοχής και του ότι ο Νηλς Μπορ και ο Χάιζενμπεργκ, ήταν εβραίοι και βρίσκονταν υπό επιτήρηση. Ο Χάιζενμπεργκ, που ήταν επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος των Ναζί, επισκέφθηκε επίσημα τη Δανία και με αυτήν την ευκαιρία θέλησε να συναντήσει τον πρώην καθηγητή του, Νηλς Μπορ, στην - κατεχόμενη από τα γερμανικά στρατεύματα - Κοπεγχάγη και ενώ οι Ναζί είχαν ήδη αρχίσει τις έρευνες για την κατασκευή της ατομικής βόμβας.

ο Μάικλ Φρέιν θέλησε να αναπαραστήσει εκείνη τη μοιραία συνάντηση μεταξύ των δύο μεγάλων φυσικών, με μια φανταστική συζήτηση που πραγματοποιείται μετά τον θάνατό τους, προσπαθώντας να εξιχνιάσει τί πραγματικά ειπώθηκε μεταξύ τους για την ατομική ενέργεια, που απετέλεσε και την οριστική ρήξη της σχέσης τους.

Ταυτότητα παράστασης: μετάφραση: Αννίτα Δεκαβάλλα, σκηνοθεσία - φωτισμοί: Γιάννης Μαργαρίτης, σκηνικά - κοστούμια: Δημήτρης Κακριδάς, μουσική επιμέλεια: Σεμέλη Μαργαρίτη, σκηνοθεσία βίντεο: Αλέξανδρος Ζαρμπής, βοηθός σκηνοθέτη: Πέτρος Πέτρου. Παίζουν: Ηρώ Μουκίου, Βασίλης Ρίσβας, Θοδωρής Αντωνιάδης.

Πληροφορίες

Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134 - Εξάρχεια, τηλ.: 210 6453330. Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά με το διάλειμμα. Τιμές εισιτήριων: 12 (κανονικό), 8 (φοιτητικό – άνεργοι) ευρώ.