Πολιτική
Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2002 21:31

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η Πεϊνό, σύντροφος του Γιωτόπουλου, για το χρώμα του σπιτιού στους Λειψούς

Η Μαρία Θηρεσία Λουίζα Πεϊνό, σύντροφος του Αλέκου Γιωτόπουλου, που έχει συλληφθεί ως ηγετικό μέλος της «17 Νοέμβρη», κατέθεσε στις αρχές του περασμένου μήνα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση, με την οποία ζητάει να αναιρεθεί απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Πειραιά (μεταβατική έδρα Ρόδου).

Με την τελευταία απορρίφθηκε αίτηση της Γαλλίδας Πενώ με την οποία ζητούσε από το Δήμο Λειψών το ποσό των 5.850.000 δραχμών για την ταλαιπωρία που δέχθηκε ως προς το χρώμα βαφής του εξοχικού σπιτιού της στη θέση Λοντού των Λειψών.

Η προσφεύγουσα υποστηρίζει ότι η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά είναι παράνομη, εσφαλμένη, πλημμελώς αναιτιολόγητη, κ.λπ. και ζητάει να αναιρεθεί. Ακόμα, υποστηρίζει ότι σύμφωνα με έγγραφα της πολεοδομικής υπηρεσίας, το λευκό δεν θεωρείται χρώμα. Η πρώτη αγωγή της Πεϊνό είχε κατατεθεί τον Ιούλιο του 1997.

Ειδικότερα, με την εφετειακή απόφαση απορρίφθηκε αγωγή αποζημίωσης κατά του Δήμου Λειψών που ζητούσε η Πεϊνό το ποσόν των 3.850.000 δρχ. για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη η οικία της στους Λειψούς και το ποσό των δύο εκατ. δρχ. ως ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που δέχθηκε από παράνομες ενέργειες του δημάρχου Λειψών, σχετικά και πάλι με το σπίτι της.

Η διαμάχη μεταξύ του Δήμου και της Γαλλίδας δασκάλας ήταν επειδή είχε βάψει τους εξωτερικούς τοίχους της οικίας με χρώμα «κόκκινη ώχρα», ενώ οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν ότι πρέπει να έχουν οι τοίχοι λευκό χρώμα.

Οπως αναφέρεται στο ιστορικό της εφετειακής απόφασης του Πειραιά ο δήμαρχος Λειψών είχε κάνει διάφορες ενέργειες για να αναγκάσει την Πεϊνό να αλλάξει χρώμα στους εξωτερικούς τοίχους, όπως, ότι έδωσε εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης της οικίας, έκανε αρνητικές δηλώσεις στον τοπικό Τύπο, ενώ άγνωστα άτομα τέσσερα βράδια έριξαν άσπρο πλαστικό χρώμα στους τοίχους.

Τέλος, το Εφετείο Πειραιά έκρινε, μεταξύ των άλλων, ότι δεν στοιχειοθετείται ευθύνη Δήμου Λειψών για πράξεις ή παραλείψεις που οφείλονται σε προσωπικό πταίσμα οργάνου του, που ενήργησε εκτός του κύκλου των υπηρεσιακών καθηκόντών του.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ