Αθλητικά
Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012 23:51

Ευρωλίγκα: Θρίλερ με νικητή τον Παναθηναϊκό

Νίκη θρίλερ στην πρεμιέρα του Top 16 της Ευρωλίγκας πέτυχε στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων ο Παναθηναϊκός επί της Ζαλγκίρις Κάουνας με 67-66.

Ο Μάρκους Μπανκς ήταν ο άνθρωπος που κράτησε «όρθιο» τον Παναθηναϊκό στα τελευταία κρίσιμα λεπτά, ενώ ο Τζέισον Καπόνο με 16 πόντους έκανε ονειρεμένο ντεμπούτο στην Ευρωλίγκα. Σταθερή αξία για το «τριφύλλι» οι Μάικ Μπράμος και Στεφάν Λάσμε με 15 και 14 πόντους αντίστοιχα.

Χωρίς τον Δημήτρη Διαμαντίδη, που έπαιξε στο ξεκίνημα και είχε ένα τρίποντο, αλλά δεν πατούσε καλά και έμεινε στον πάγκο σχεδόν σε όλο το παιχνίδι, αλλά και τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη που δεν πήρε χρόνο συμμετοχής, ο Παναθηναϊκός πήρε μεγάλη νίκη απέναντι σε μία από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες στην Ευρώπη, νίκη που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στη συνέχεια του top 16.

Περιφέρεια που «έβγαζε φωτιές» είχε ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ημίχρονο. Με τους Τζέισον Καπόνο και Μάικ Μπράμος «ζεστούς» σε όλο το 20λεπτο (4 στα 6 είχε ο Αμερικανός και 3 στα 6 ο διεθνής γκαρντ) οι «πράσινοι» ξέφυγαν με 13 πόντους στα μέσα της δεύτερης περιόδου (38-25) κι έκλεισαν το πρώτο μισό του αγώνα στο +10 (43-33). Το καλό ξεκίνημα της Ζαλγκίρις δεν είχε συνέχεια, καθώς οι 7 πόντοι του Ντάρντεν και άλλοι τόσοι του Λαφαγιέτ δεν βοήθησαν τους Λιθουανούς, που λόγω της καλής άμυνας του Παναθηναϊκού δεν έβρισκαν το δρόμο προς το εύκολο καλάθι.

Το τρίτο 10λεπτο ανήκε στην ομάδα του Ζοάν Πλάθα. Με επιμέρους σκορ 10-2 και καλή άμυνα, σε συνδυασμό με τα λάθη από πλευράς Παναθηναϊκού, οι Λιθουανοί μείωσαν στο -3 (48-45) και 50-47, αλλά με καθοριστικά τρίποντα του Μπράμος η ελληνική ομάδα διατηρούσε προβάδισμα 6 κι 7 πόντων. Η περίοδος βρήκε στο τέλος της τους «πράσινους» να προηγούνται με 54-49 και το τελευταίο 10λεπτο ήταν πραγματικό ντέρμπι.

Η αντεπίθεση που ξεκίνησε στο δεύτερο μέρος η Ζαλγκίρις συνεχίστηκε και στα πρώτα 5 λεπτά της τελευταίας περιόδου, διάστημα στο οποίο ισοφάρισε (56-56) και με τρίποντο του Πόποβιτς πέρασε μπροστά με 62-58. Το ματς ήταν θρίλερ μέχρι το τέλος με τον Μπαρνς να πετυχαίνει καθοριστικό τρίποντο και να βάζει μία βολή και παρά το επιθετικό φάουλ που έκανε στα 6.7'' πριν τη λήξη, ήταν αυτός που οδήγησε τους «πράσινους» στη νίκη.