Κόσμος
Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012 13:29

Μπραχίμι: Πιθανή επίλυση της συριακής κρίσης το 2013

Πιθανή θεωρεί ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι, την εξέρευση λύσης για τη χώρα εντός του 2013 με βάση τους όρους ενός ειρηνευτικού σχεδίου που συμφωνήθηκε στη Γενεύη τον Ιούνιο.

Πιθανή θεωρεί ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι, την εξέρευση λύσης για τη χώρα εντός του 2013 με βάση τους όρους ενός ειρηνευτικού σχεδίου που συμφωνήθηκε στη Γενεύη τον Ιούνιο.

«Υποστηρίζω ότι η λύση πρέπει να έρθει αυτό τον χρόνο: το 2013 και Θεού θέλοντος πριν από τη δεύτερη επέτειο από την έναρξη της κρίσης», δήλωσε ο κ. Μπραχίμι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Αραβικό Σύνδεσμο στο Κάιρο.

«Μία λύση παραμένει πιθανή αλλά περιπλέκεται μέρα με τη μέρα», πρόσθεσε.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου περιέγραψε το σχέδιο, το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός, τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης με ευρεία εξουσία και άλλα βήματα που θα οδηγήσουν στην διενέργεια εκλογών.

Ο βετεράνος αλγερινός διπλωμάτης προειδοποίησε ότι μία καθυστέρηση στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο τη Συρία αλλά και την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη.

«Η κατάσταση στη Συρία είναι πολύ άσχημη και επιδεινώνεται», πρόσθεσε και προέβλεψε ότι άλλοι 50.000 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους στη Συρία τον επόμενο χρόνο αν η κρίση δεν τερματιστεί.

Η συριακή αντιπολίτευση έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι μία πολιτική λύση για τον τερματισμό της πολύμηνσης κρίσης δεν είναι εφικτή αν ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ δεν απομακρυνθεί από την εξουσία.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη της κρίσης.

Ο Μπραχίμι συναντήθηκε στις αρχές της εβδομάδας στην Δαμασκό με τονΑσαντ αλλά δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας τους. Το Σάββατο συναντήθηκε και με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα.

Η Ρωσία, βασικός σύμμαχος της Συρίας, δήλωσε ότι ο Ασαντ δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την εξουσία.

Στο μεταξύ, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι συριακά μαχητικά βομβάρδισαν πόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στα προάστια της Δαμασκού.

Στις πόλεις Χάρστα και Αραμπίν κοντά στη Δαμασκό μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στα συριακά στρατεύματα και τους αντάρτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters