Κόσμος
Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2011 10:33

«250 δισεκατομμύρια» κομματάκια πλαστικού επιπλέουν στη Μεσόγειο

250 δισεκατομμύρια μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού που επιπλέουν στη Μεσόγειο Θάλασσα συνιστούν απειλή για τη θαλάσσια ζωή, προειδοποιούν Γάλλοι και Βέλγοι υδροβιολόγοι.

250 δισεκατομμύρια μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού που επιπλέουν στη Μεσόγειο Θάλασσα συνιστούν απειλή για τη θαλάσσια ζωή, προειδοποιούν Γάλλοι και Βέλγοι υδροβιολόγοι. Κρούουν παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας από τη βάση μέχρι την κορυφή της.

Οι υπολογισμοί τους βασίζονται στη λήψη δειγμάτων νερού ανοιχτά των ακτών της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Βόρειας Ιταλίας σε βάθος 10 με 15 εκατοστών. Μετά από αναλύσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε ολόκληρη τη Μεσόγειο υπάρχουν περίπου 500 τόνοι «μικρο-απορριμμάτων» πλαστικού.

Σύμφωνα με την Expedition MED, τα απορρίματα αυτά αποτελούν κίνδυνο διαρκείας για τη θαλάσσια ζωή καθώς αναμειγνύονται με το πλαγκτόν, το οποίο καταναλώνεται από τα μικρά ψάρια που με τη σειρά τους τρώγονται από τα μεγάλα.

«Η μόνη λύση είναι να σταματήσουμε την απόρριψή τους στην πηγή», λέει ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Μπρυνό Ντυμοντέ. Για το λόγο αυτό, η Expedition MED άρχισε διαδικτυακή εκστρατεία συλλογής υπογραφών ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη λήψη μέτρων για την απόρριψη και την κατασκευή καταναλωτικών αγαθών από βιοδιασπώμενα υλικά.

Μέσα στο 2011, οι ερευνητές της οργάνωσης σχεδιάζουν να αναλύσουν δείγματα από τη θαλάσσια περιοχή του Γιβραλτάρ, του Μαρόκο, της Αλγερίας, της Τυνισίας και της Ν. Ιταλίας προκειμένου να έχουν μια σαφέστερη εικόνα.

Ιταλία: πλαστικές σακούλες τέλος

Εν τω μεταξύ, από την 1η Ιανουαρίου, η Ιταλία απαγόρευσε τις πλαστικές σακούλες σε ολόκληρη τη χώρα, καλώντας καταστήματα και σούπερ μάρκετ να διαθέτουν στους πελάτες τους μόνο βιοδιασπώμενες τσάντες. Παρότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είχαν ήδη επιβάλει ειδικό φόρο, η Ιταλία θεωρείται πως είναι η πρώτη που ποινικοποιεί τις πλαστικές σακούλες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Περιβάλλοντος, κάθε πολίτης χρησιμοποιεί περίπου 300 τέτοιες σακούλες ετησίως. Κατά την υπουργό, η απαγόρευσή τους αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ενάντια στη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Και ενώ οικολογικές οργανώσεις χαιρέτισαν την κίνηση, δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες τόσο από την πλευρά καταστηματαρχών όσο και από καταναλωτές που λένε ότι οι σακούλες - ιδιαίτερα οι χάρτινες- διαλύονται όταν έρχονται σε επαφή με το νερό.