Με ταχύτερο ρυθμό επιδεινώθηκαν οι επιχειρησιακές συνθήκες στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα τον Δεκέμβριο, καθώς η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε υποτονική και οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν σημαντικά.
Με ταχύτερο ρυθμό επιδεινώθηκαν οι επιχειρησιακές συνθήκες στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα τον Δεκέμβριο, καθώς η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε υποτονική και οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν σημαντικά.
Ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit υποχώρησε ελαφρώς στις 43,1 μονάδες το Δεκέμβριο, από τις 43,9 μονάδες του προηγούμενου μήνα, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση της Markit, η εξασθενημένη ζήτηση ήταν αποτέλεσμα κυρίως των δύσκολων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών, καθώς και των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.
Παρόλο που η απότομη μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών εμπόδισε την παραγωγή να υποχωρήσει με το ραγδαίο ρυθμό με τον οποίο μειώθηκαν οι νέες εργασίες, η πρόσφατη συρρίκνωση της παραγωγής ήταν αναμφισβήτητα σημαντική. Την ίδια στιγμή, η απασχόληση εξακολούθησε να μειώνεται και η αύξηση των τιμών εισροών επιταχύνθηκε περαιτέρω.
Οι εισερχόμενες νέες εργασίες μειώθηκαν τον τελευταίο μήνα του έτους με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το Μάρτιο του 2009. Η πρόσφατη μείωση ήταν αποτέλεσμα της επιδείνωσης τόσο της εγχώριας ζήτησης όσο και της ζήτησης από το εξωτερικό, την οποία μέλη του πάνελ συνέδεσαν με τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.
Η εντονότερη μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών οδήγησε σε επιβράδυνση της συρρίκνωσης της παραγωγής του ελληνικού μεταποιητικού τομέα το Δεκέμβριο. Εντούτοις, τα επίπεδα παραγωγής του τομέα εξακολούθησαν να μειώνονται με σημαντικό ρυθμό.
Ο συνδυασμός των δυσμενών επιχειρησιακών συνθηκών με τον έντονο ανταγωνισμό κατέστησε τους Έλληνες κατασκευαστές ανήμπορους να αυξήσουν τις τιμές χρέωσης το Δεκέμβριο. Κατά συνέπεια, οι τιμές εκροών μειώθηκαν για εικοστό έβδομο συνεχή μήνα, παρά την απότομη αύξηση του κόστους εισροών. Η σημαντική αύξηση του κόστους προμηθειών προήλθε από τις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών και ήταν η πιο ραγδαία που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2008.
Με τα έσοδα να μειώνονται και το κόστος εισροών να αυξάνεται, οι Έλληνες κατασκευαστές αναζήτησαν τρόπους μείωσης των δαπανών κατά την τελευταία περίοδο της έρευνας. Ως εκ τούτου, η αγοραστική δραστηριότητα, τα αποθέματα και η απασχόληση μειώθηκαν περαιτέρω. Οι αγορές και το προσωπικό περιορίστηκαν ουσιαστικά και με ταχείς ρυθμούς, ενώ τα αποθέματα τόσο των προμηθειών όσο και των τελικών προϊόντων συρρικνώθηκαν σημαντικά.
Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών μειώθηκαν το Δεκέμβριο, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω εξασθένησης της ζήτησης για προμήθειες. Ήταν η πρώτη βελτίωση της απόδοσης των προμηθευτών του τομέα που καταγράφηκε σε διάστημα εννέα μηνών.
«Παράλληλα με τις άσχημες καιρικές συνθήκες, οι δυσμενείς επιχειρησιακές συνθήκες στην Ελλάδα και σε περιοχές της Ευρώπης είχαν αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα των νέων παραγγελιών το Δεκέμβριο. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών νέων εργασιών προήλθε από την εγχώρια αγορά, τα στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν νέα επιδείνωση των εξαγωγών (οι οποίες είχαν γενικά σταθεροποιηθεί το Νοέμβριο)», σχολίασε η Gemma Wallace, οικονομολόγος της Markit.