Πολιτική
Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2011 17:15

Ενστάσεις, αλλά και θετικές κρίσεις για το ευρωομόλογο

Επιφυλάξεις, αλλά και θετικές κρίσεις αναφορικά με την αναγκαιότητα έκδοσης του ευρωομολόγου διατυπώνουν οι πολιτικές παρατάξεις, με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα.

Επιφυλάξεις, αλλά και θετικές κρίσεις αναφορικά με την αναγκαιότητα έκδοσης του ευρωομολόγου διατυπώνουν οι πολιτικές παρατάξεις, με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα.

KKE: Προπαγάνδα το ευρωομόλογο

Προπαγάνδα της κυβέρνησης «και των άλλων κομμάτων της ΕΕ» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τα περί αναγκαιότητας έκδοσης ευρωομολόγου.

Όπως σημειώνει σε σχετική του ανακοίνωση, «το ευρωομόλογο, εάν αποφασιστεί, δεν πρόκειται ούτε να σώσει ούτε να ανακουφίσει το λαό».

«Όπως και ο μηχανισμός στήριξης, έτσι και το ευρωομόλογο, θα προστατεύσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των τοκογλύφων, βυθίζοντας τα λαϊκά στρώματα πιο βαθιά στη φτώχεια και την απόγνωση» προσθέτει.

Καταλήγοντας, τονίζει πως είναι «μονόδρομος για το λαό η αντιπαράθεση με τα κόμματα της ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων».

ΛΑΟΣ: Ναι υπό προϋποθέσεις

«Η μονοδιάστατη πολιτική της κυβέρνησης για το ευρωομόλογο μπορεί να αποβεί σχετικά αποτελεσματική. Απαιτείται όμως εναλλακτική πρόταση εξευρέσεως άλλων πηγών που θα απορροφήσουν ελληνικά ομόλογα πέρα από τους “γνωστούς υπόπτους”», σχολίασε από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ.

Αποσαφηνίσεις ζητεί ο ΣΥΝ

Αποσαφηνίσεις σχετικά με τους όρους και τους σκοπούς έκδοσης του ευρωομολόγου ζήτησε από την κυβέρνηση ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Γ. Μηλιός.

Το ζητούμενο, όπως ανέφερε σε δηλωσή του, είναι πως το ευρωομόλογο θα ενταχτεί σε μια συνολική προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και αλλαγής της πολιτικής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε μια λογική δραστικού περιορισμού της κερδοσκοπίας των αγορών.

Ο κ. Μηλιός επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΝ περί απευθείας δανεισμού από την ΕΚΤ. Η έκδοση ευρωομολόγου, πρόσθεσε, θα πρέπει να συνδεθεί με αυτή την προοπτική, «αλλά και τη συνολική ρήξη με το νεοφιλελεύθερο σχέδιο που μετακυλύει τα κόστη στις δυνάμεις της εργασίας, οδηγώντας τις χώρες στην κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία».

Εξέφρασε τέλος την εκτίμηση ότι η συζήτηση για το ευρωομόλογο, «έστω και καθυστερημένα, επιβεβαιώνει ότι δεν ήταν μονόδρομος η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση, οδηγώντας τη χώρα στο Μνημόνιο».

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου η Δημοκρατική Αριστερά

«Είναι αναγκαία η σύμπηξη ενός πολιτικού αλλά και κοινωνικού ευρωπαϊκού μετώπου και η διασφάλιση ευρύτερων συμμαχιών, όχι μόνο από τις χώρες του Νότου, για τη στήριξη του Μόνιμου Μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων που θα διαδεχτεί το 2013 το υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας με σταθερή πρόνοια για αποτροπή εξαιρετικά δυσάρεστων παρενεργειών από την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα για τα κράτη που θα αντιμετωπίζουν μελλοντικά προβλήματα ρευστότητας ή φερεγγυότητας», σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά.

«Στο πλαίσιο αυτό επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας, που είναι και θέση της ευρωπαϊκής αριστεράς, για την έκδοση ευρωομολόγου και τη δημιουργία ενός μηχανισμού κοινής διαχείρισης του χρέους», καταλήγει σχετική ανακοίνωση.