Κόσμος
Πέμπτη, 06 Ιανουαρίου 2011 10:46

Μεταλλαγμένα «οικολογικά» γουρούνια… σύντομα στο πιάτο μας;

Μετά τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, έρχονται τα… γενετικά τροποποιημένα ζώα. Επιστήμονες ήδη εφαρμόζουν τις τελευταίες μεθόδους της βιοτεχνολογίας εκτρέφοντας τέτοιους χοίρους στο παγωμένο τοπίο του Οντάριο, στον Καναδά.

Μετά τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, έρχονται τα… γενετικά τροποποιημένα ζώα. Επιστήμονες ήδη εφαρμόζουν τις τελευταίες μεθόδους της βιοτεχνολογίας εκτρέφοντας τέτοιους χοίρους στο παγωμένο τοπίο του Οντάριο, στον Καναδά.

Παρότι τα επιχειρήματά τους -μεταξύ άλλων ότι τέτοιοι οργανισμοί προσφέρουν μια βιώσιμη λύση για την κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων- είναι πειστικά, το πείραμα συναντά αντιδράσεις. Πολλοί είναι οι καταναλωτές που τρομάζουν και μόνο στο άκουσμα της λέξης «μεταλλαγμένο».

Τα γουρούνια αυτά ωστόσο μοιάζουν πέρα για πέρα φυσιολογικά και η συμπεριφορά τους δεν διαφέρει σε τίποτε από αυτήν των κανονικών χοίρων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ζωντανά θαύματα της σύγχρονης επιστήμης. Η διαφορά τους με τα υπόλοιπα είναι ότι στο DNA τους έχουν γονίδια ποντικών καθώς και το βακτήριο E-coli.

«Οικολογικά», φθηνά γουρούνια

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκουέλφ τα βάπτισαν “enviropigs” - σε ελεύθερη μετάφραση «οικολογικά γουρούνια» - και δηλώνουν ιδιαίτερα υπερήφανοι για το επίτευγμά τους. Ποιο ακριβώς είναι αυτό;

Τα φυσιολογικά γουρούνια δεν έχουν την ικανότητα να αφομοιώνουν εύκολα τις χημικές ουσίες φωσφατάσες, με αποτέλεσμα τα περιττώματά τους να είναι τοξικά, κάτι που έχει καταστροφικές συνέπειες και για το περιβάλλον. Τα γενετικά τροποποιημένα γουρούνια αντιθέτως, μπορούν να αφομοιώσουν τις φωσφατάσες. Το περιβάλλον δεν επιβαρύνεται και οι εκτροφείς δαπανούν λιγότερα χρήματα για τη σίτιση των ζώων τους.

Φοβούνται «επέλαση» μεταλλαγμένων στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Οργανώσεις κατά της υιοθέτησης των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, αλλά και καταναλωτές στον Καναδά αντιδρούν. «Η Βόρειος Αμερική βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας αντιπαράθεσης γύρω από τα γενετικά τροποποιημένα ζώα», λέει η Λούσι Σάρατ του Καναδικού Δικτύου Δράσης Κατά της Βιοτεχνολογίας. «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή εφαρμογής μιας τεχνολογίας που ουδέποτε φανταζόμασταν ότι είναι εφικτή. Ανησυχώ πολύ και πιστεύω ότι όλος ο κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί το ίδιο για όσα συμβαίνουν στη Βόρειο Αμερική».

Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της κατανάλωσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών από τον άνθρωπο είναι λίγο - πολύ γνωστά. Με φόντο τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του πλανήτη και εν μέσω φόβων για επισιτιστική κρίση, αυτό το νέο κύμα εφαρμογών της βιοτεχνολογίας προσφέρει μια δελεαστική όσο και αμφιλεγόμενη διέξοδο.