Να εφαρμόσει ολοκληρωμένη πολιτική για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης κάλεσε από τον Εβρο την Ε.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ζήτησε επίσης από την Τουρκία να ελέγξει τα σύνορά της.
Να εφαρμόσει ολοκληρωμένη πολιτική για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης κάλεσε την Ε.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την περιοχή του Έβρου, την οποία επισκέφθηκε για τη γιορτή των Θεοφανίων. Ζήτησε επίσης από την Τουρκία να ελέγξει τα σύνορά της και να εφαρμόσει άμεσα το ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής.
Ειδικότερα, ο κ. Παπούλιας δήλωσε πως «η προσπάθεια όλων αυτών που θέλουν να ξεφύγουν από την απόλυτη φτώχεια, αναζητώντας αλλού καλύτερη ζωή, είναι ένα θέμα βαθιά ανθρώπινο». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «για την Ελλάδα η αθρόα παράνομη μετανάστευση είναι και θέμα εθνικό. Από εδώ, τον Έβρο, κάθε μέρα, προστίθεται στη χώρα ένα χωριό 200-300 παράνομων μεταναστών. Οφείλουμε με αποφασιστικότητα να ενώσουμε τις προσπάθειές μας σε όλα τα επίπεδα, εθνικό, ευρωπαϊκό, διμερές να το αντιμετωπίσουμε».
Στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εισέρχεται το 80% της παράνομης μετανάστευσης όλης της ΕΕ και «αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί». «Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει και να εφαρμόσει μιαν ολοκληρωμένη πολιτική για την παράνομη μετανάστευση και το άσυλο. Καλώ την Τουρκία να συνεργασθεί εποικοδομητικά με την Ε.Ε., να ελέγξει τα σύνορα της και να εφαρμόσει άμεσα και απτά το ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πλωτά μέσα ως κέντρα παραμονής παράνομων μεταναστών;
Και την ενοικίαση πλωτών κέντρων υποδοχής παράνομων μεταναστών εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή μετά τη διυπουργική επιτροπή. Σημείωσε πάντως πως ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και εξετάζονται και άλλες λύσεις.
Ανέφερε ακόμη πως εξετάζεται το ενδεχόμενο ενίσχυσης των χερσαίων συνόρων στον Έβρο με θερμικές κάμερες, καθώς και η αξιοποίηση ορισμένων ειδικών οχημάτων, τα οποία μπορούν να βοηθούν στην εξακρίβωση της ταυτότητας των μεταναστών, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα, χωρίς χαρτιά και δηλώνουν ψευδή στοιχεία.
«Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα νομικό πλαίσιο τέτοιο το οποίο να επιτρέπει πρώτον, την αυστηρή αλλά άμεση εξέταση των αιτήσεων ασύλου που είναι υποχρέωση της χώρας μας, και ταυτόχρονα είναι ζήτημα ανθρωπιστικό, πολιτικό , ιδεολογικό. Σε αυτή την κατεύθυνση θα είμαστε απόλυτοι. Αυτό το Νομοσχέδιο περνάει την Παρασκευή σε Επιτροπή και την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής».
Εθελοντικός επαναπατρισμός
Στο Νομοσχέδιο προβλέπεται η νέα διαδικασία εθελοντικού επαναπατρισμού για όσους εκ των μεταναστών ήρθαν στην Ελλάδα και δεν μπόρεσαν να μείνουν, απογοητεύτηκαν. Γι' αυτούς, όπως είπε ο κ. Παπουτσής, προβλέπεται η διαδικασία του εθελοντικού επαναπατρισμού. «Δηλαδή, τους χρηματοδοτούμε ουσιαστικά να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Υπάρχει όμως και η διαδικασία για εκείνους που δεν έχουν δικαίωμα, έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για τη διεθνή προστασία, και την παροχή ασύλου. Γι' αυτούς θα λειτουργήσει αυτό που προβλέπεται από τις Διεθνείς Συνθήκες και τους Νόμους του Κράτους, η υποχρεωτική απέλαση. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε».