Πολιτική
Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2011 08:31

Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Τ. Ερντογάν

Συνάντηση τριών ωρών είχαν ο Γιώργος Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου των Τούρκων πρεσβευτών στο Ερζερούμ. Πώς σχολιάζει η αντιπολίτευση την επίσκεψη Παπανδρέου στην Τουρκία.

Ολοκληρώθηκε η διάρκειας τριών ωρών συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου των Τούρκων πρεσβευτών.

Η συνάντηση των δύο ηγετών άρχισε όπως είχε προγραμματιστεί στις 10 το πρωί, με τη συμμετοχή μόνο των κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν, ενώ λίγο πριν τις 12, στην αίθουσα προσήλθαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα στη σύνοδο απόδειξη του υψηλού επιπέδου των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σε δηλώσεις του, στο πρακτορείο «Ανατολή», ο κ. Νταβούτογλου εστίασε στην «ιστορικής» σημασίας ομιλία των κ.κ. Παπανδρέου και Δρούτσα. «Η Τουρκία πάντοτε ανταποκρίνεται στις ειλικρινείς προθέσεις φιλίας και όταν την προσεγγίζουν με αυτό τον τρόπο. Αυτή είναι η πολιτική μας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η παρουσία του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ κρίνεται συνολικά στη γείτονα χώρα ιδιαίτερα σημαντική. «Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ανεξάρτητα από το τι θα συζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογό του», λέει στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο διπλωματικός σχολιαστής, Τζενκίς Τσαντάρ.

Η πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό να παραστή στη σύνοδο αποτελεί ανταπόδοση της προσκλήσεως που είχε απευθύνει ο Γ. Παπανδρέου στον Τ. Ερντογάν, πριν δύο μήνες, για να συμμετάσχει σε διεθνή οικολογική συνάντηση στην Αθήνα.

Μετά το πέρας της συνάντησης οι δύο ηγέτες κατευθύνθηκαν στο στάδιο της πόλης, όπου θα εγκαινιάσουν τους διεθνείς χειμερινούς αθλητικούς αγώνες των πανεπιστημιακών ομάδων, στους οποίους συμμετέχουν ομάδες από πανεπιστήμια 75 χωρών.

Στο επίκεντρο η φύλαξη των συνόρων

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεύμα εργασίας των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκαν διμερή, αλλά και περιφερειακά θέματα, καθώς και το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και της πρόθεσης της κυβέρνησης να υψώσει φράχτη στον Εβρο.

«Για την Ελλάδα η αθρόα παράνομη μετανάστευση είναι και θέμα εθνικό. Από εδώ κάθε μέρα, προστίθεται στη χώρα ένα χωριό 200 - 300 παράνομων μεταναστών», δήλωσε χθες κατά την επίσκεψή του στον Εβρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας.

Κάλεσε επίσης την Τουρκία «να συνεργασθεί εποικοδομητικά με την Ε.Ε., να ελέγξει τα σύνορά της και να εφαρμόσει άμεσα και απτά το ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής».

«Η Ελλάδα δεν αποτελεί λύση για όσους έχουν προβλήματα στις χώρες τους, ούτε μπορεί να γίνει πέρασμα για παράνομη είσοδο στα άλλα κράτη της Ευρώπης, γιατί κάτι τέτοιο θα έστρεφε όλη την Ευρώπη εναντίον μας», δήλωσε στο Al Jazeera o υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνία με τους Τούρκους για το Αιγαίο

Εξάλλου, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμμετοχή του πρωθυπουργού στη σύσκεψη του Ερζερούμ επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνία συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.

«Η συμμετοχή του κ. Παπανδρέου σε μία αμιγώς εσωτερικού χαρακτήρα σύσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών στην Τουρκία υπό τον κ. Ερντογάν, δεν μας γεμίζει απλώς ανησυχίες. Επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει το μεγάλο, το επικίνδυνο βήμα για όλο τον ελληνικό λαό που σημαίνει συμφωνία συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΛΑΟΣ: Δημιουργούνται τετελεσμένα εις βάρος μας

Την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

«Η Τουρκία δημιουργεί συνθήκες τετελεσμένων, μέσα από διπλωματική γλώσσα. Αυτό με ανησυχεί πάρα πολύ. Ακόμη περισσότερο, για το γεγονός ότι δεν αντιδρά σε αυτές τις κινήσεις η Ελλάδα», τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alter o κ. Καρατζαφέρης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ, χαρακτήρισε «αδιανόητα» όσα συμβαίνουν στην εξωτερική μας πολιτική. «Πηγαίνουμε στο Ερζερούμ ως τα “κολλητήρια” του Καραγκιόζη», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να εκμεταλλευτεί η χώρα μας τη «νέα ευκαιρία στα ενεργειακά πράγματα της ευρύτερης περιοχής μας».

«Μπορεί να συγκροτηθεί ένα άλλο μέτωπο από το Κατάρ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Δίνεται μία ευκαιρία να μπορέσουμε να βρούμε διέξοδο μετά το κλείσιμο του αγωγού Μπουργκάς –Αλεξανδρούπολη», πρόσθεσε.

Δημοκρατική Αριστερά: Αδιαφανείς διπλωματικές κινήσεις

«Οι αδιαφανείς διπλωματικές κινήσεις επιτρέπουν να αιωρούνται, λιγότερο ή περισσότερο, ευλογοφανή σενάρια για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τη σχέση με τη γείτονα», σημειώνει με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία η Δημοκρατική Αριστερά.

Τονίζει ακόμη ότι «η ενημέρωση της Βουλής και των πολιτικών κομμάτων είναι ζωτικής σημασίας».

«Η Δημοκρατική Αριστερά υποστηρίζει σταθερά το διάλογο και την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και τον αμοιβαίο σεβασμό των δικαιωμάτων των δύο χωρών που θα διευκολυνθεί και από τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Αλλά και η Τουρκία δεν μπορεί να ζητά άρση της βίζας για την είσοδο των τούρκων πολιτών στη ζώνη Σένγκεν και να αρνείται την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδα, το οποίο έχει υπογράψει. Η καλλιέργεια εντάσεων από όπου και αν προέρχονται δεν υπηρετούν την επί της ουσίας δυνατότητα θετικής εξέλιξης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.