Όλα άρχισαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν στο Aρκανσο των ΗΠΑ «έβρεξε» πουλιά. Έπειτα, περίπου 100.000 ψάρια ξεβράστηκαν στις όχθες ποταμού, σχεδόν 250 χιλιόμετρα μακριά. Χιλιάδες νεκρά πουλιά έπεσαν και σε περιοχές της Λουιζιάνα, του Κεντάκι, αλλά και... της Σουηδίας, ενώ δύο εκατομμύρια ψάρια ξεβράστηκαν στο Τσέζαπικ Μπέι του Μέριλαντ.
Όλα άρχισαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν στο Aρκανσο των ΗΠΑ «έβρεξε» πουλιά. Έπειτα, περίπου 100.000 ψάρια ξεβράστηκαν στις όχθες ποταμού, σχεδόν 250 χιλιόμετρα μακριά. Χιλιάδες νεκρά πουλιά έπεσαν και σε περιοχές της Λουιζιάνα, του Κεντάκι, αλλά και... της Σουηδίας, ενώ δύο εκατομμύρια ψάρια ξεβράστηκαν στο Τσέζαπικ Μπέι του Μέριλαντ. Δεν τελειώνει εδώ... 40.000 καβούρια εντοπίστηκαν νεκρά στην Αγγλία και στη Βραζιλία 100 τόνοι ψαριών βρέθηκαν να επιπλέουν σε παραλία! Χθες, εκατοντάδες πουλιά έπεσαν στη Φαέντσα στη βόρεια Ιταλία, ενώ εντοπίστηκαν και πολλές νεκρές χελώνες...
Κι ενώ πολλοί διερωτώνται τι μπορεί να συμβαίνει, η απάντηση δεν είναι μία και σίγουρα δεν είναι απλή. Κάποιοι μιλούν για ασύνδετα μεταξύ τους, ατυχή περιστατικά που απλώς συνέπεσαν και άλλοι - στο αντίθετο άκρο- αποδίδουν τους μαζικούς θανάτους σε... σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης.
Πρώτα τα πουλιά...
Μόλις την περασμένη Κυριακή οι αρμόδιες αρχές στο Άρκανσο συνέλεξαν από τους δρόμους 2.000 πουλιά και έστειλαν δείγματα για αναλύσεις. Τι προκάλεσε το θάνατό τους; Σύμφωνα με ορνιθολόγο της τοπικής Επιτροπής Κυνηγιού και Αλιείας, «το σμήνος ίσως χτυπήθηκε από κεραυνό ή χαλάζι». Η ίδια επιτροπή αναφέρει ως πιθανή αιτία και τα πρωτοχρονιάτικα πυροτεχνήματα που, όπως λένε, ενδέχεται να τρόμαξαν τα πουλιά... μέχρι θανάτου.
Το σκηνικό επαναλήφθηκε - αν και με πολύ λιγότερα πτηνά - σε Λουιζιάνα, Κεντάκι, Σουηδία και Νέα Ζηλανδία.
...μετά τα ψάρια...
Στην περίπτωση του Τσέζαπικ Μπέι, όπου ξεβράστηκαν δύο εκατομμύρια ψάρια, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Το αμερικανικό υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρεί βέβαιο πως για το θάνατό τους ευθύνεται η απότομη πτώση της θερμοκρασίας. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο περασμένος Δεκέμβριος ήταν ο πιο ψυχρός της τελευταίας εικοσιπενταετίας, γεγονός που προκάλεσε στρες στα ψάρια τα οποία ήδη «ασφυκτιούσαν» λόγω του υπερπληθυσμού τους στα νερά του Τσέζαπικ.
Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια πηγή, από το 1984 έως το 2009, έχουν αναφερθεί σχεδόν 3.000 τέτοια περιστατικά μαζικών θανάτων από όλα τα είδη ψαριών. Τον Ιανουάριο του 1976 ξεβράστηκαν 15 εκατομμύρια ψάρια!
Ανάλογο συμβάν προβληματίζει και τις αρχές της Βραζιλίας, καθώς από την περασμένη Πέμπτη στις ακτές της πολιτείας Παρανά, στο Νότο, έχουν ξεβραστεί για άγνωστο λόγο πάνω από 100 τόνοι ψαριών, κυρίως σαρδέλες και γατόψαρα.
...και οι κάβουρες
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Daily Mirror, στις ακτές του Κεντ βρέθηκαν πάνω από 40.000 νεκροί κάβουρες καθώς και αστερίες και αστακοί. Οι ερευνητές τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα πιστεύουν ότι ευθύνεται το ψύχος που τους προκάλεσε υποθερμία.
Η ψύχραιμη εξήγηση
Τι προκάλεσε λοιπόν το θάνατο εκατομμυρίων ψαριών και πουλιών σε τόσες διαφορετικές περιοχές του πλανήτη; Οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας «δείχνουν» το... μυστικό ερευνητικό πρόγραμμα της αμερικανικής κυβέρνησης HAARP, στο οποίο έχουν κατά καιρούς αποδοθεί διάφορα περιστατικά. Κάποιοι μιλούν για μια σατανική σύμπτωση. Κανένα από τα δύο σενάρια όμως δεν πείθει τους πάντες.
Η πιο λογική εξήγηση ίσως είναι αυτή στην οποία κλίνει αρθρογράφος της Washington Post: «Όταν μία είδηση για νεκρά πουλιά φθάνει στα πρωτοσέλιδα, λίγα νεκρά πουλιά οπουδήποτε στον κόσμο φθάνουν και αυτά στα πρωτοσέλιδα». Εξάλλου, όπως επισημαίνει, κάθε χρόνο υπολογίζεται πως πεθαίνουν μισό με ένα δισεκατομμύριο πουλιά, ενώ μαζικοί θάνατοι έχουν καταγραφεί αρκετές φορές τα τελευταία 20 χρόνια.