Πολιτική
Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2011 18:13

Χρ. Παπουτσής: Ασυλο σε όσους το δικαιούνται

Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, διεμήνυσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για όσους αιτούνται άσυλο.

Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, διεμήνυσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου ψηφίστηκε (από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) το νομοσχέδιο για όσους αιτούνται άσυλο.

Τόνισε μάλιστα πως η κατασκευή φράχτη 12,5 χιλιομέτρων στον Εβρο αποτελεί υποχρέωσή μας που απορρέει από τη Συνθήκη Σένγκεν για τη φύλαξη των συνόρων και όχι απλά δικαίωμα και συνταγματική επιταγή.

Τοποθετούμενος στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή επί του νομοσχεδίου για την Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της οδηγίας (2008/115/ΕΚ) σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη-μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τόνισε ότι τα σύνορα της χώρας δεν κλείνουν για κανέναν, ειδικά δε για εκείνους που τυγχάνουν διεθνούς προστασίας - και στους οποίους θα παρέχεται πολιτικό άσυλο - ενώ οι υπόλοιποι θα απελαύνονται με βάση όσα προβλέπουν οι διεθνείς διαδικασίες.

Ο κ. Παπουτσής πρόσθεσε πως ο φράχτης αποτελεί μέρος ενός συνόλου μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση και αφορούν την επιτάχυνση των διαδικασιών (με ΠΔ) στο συγκεκριμένο νομοθέτημα (το οποίο είναι η πολιτικοποίηση του μηχανισμού ασύλου και η αποκέντρωση των διαδικασιών και των υπηρεσιών), αλλά και των διαδικασιών επαναπροώθησης με τις οποίες προβλέπονται οι κατευθύνσεις του εθελοντικού επαναπατρισμού και των υποχρεωτικών απελάσεων.

Επισήμανε δε πως αν ήταν μόνον ο φράχτης θα ήταν πράγματι αναποτελεσματικό μέτρο, κι αν έκλεινε τα σύνορα θα ήταν πολιτικά απαράδεκτο και πρόσθεσε: «Δεν είναι αυτό όμως. Είναι γιατί αυτός ο φράχτης και μόνο για τα 12,5 χιλιόμετρα των χερσαίων συνόρων του Έβρου λειτουργεί αφενός αποτρεπτικά στην ανεξέλεγκτη διακίνηση ανάμεσα στα σύνορά μας με την Τουρκία, αφετέρου ενθαρρυντικά όσον αφορά τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές».

Η ΝΔ συμφώνησε με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και μάλιστα ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε πως πρόκειται για ορθό μέτρο ανεξάρτητα με την αποτελεσματικότητά του, ενώ επισήμανε πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα νομιμότητάς του, αφού η χώρα μας έχει κάθε δικαίωμα να θωρακίσει τα σύνορά της. Αμφισβήτησε ωστόσο την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση ψήφισε πριν από λίγους μήνες μέτρα τα οποία όχι μόνον δεν αποτρέπουν, αλλά ενθαρρύνουν την εισροή παράνομων μεταναστών.

Το ΚΚΕ, και ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν την αντίθεσή τους στην ανέγερση του φράκτη: Ο κ. Παφίλης ανέφερε ότι οι φράχτες και τα πλωτά κέντρα κράτησης είναι αμερικανικά πρότυπα και διατύπωσε την αντίθεσή του στην παρουσία της Frontex, λέγοντας πως τίθεται θέμα με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ο Β. Μουλόπουλος από το ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ντροπή και αίσχος» το φράκτη διερωτώμενος αν το επόμενο βήμα θα είναι η εγκατάσταση πολυβολείων με ΣΔΙΤ της ΕΕ.

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ ο Θ. Πλεύρης ανέφερε ότι πολλά από αυτά που λέει σήμερα ο υπουργός τα έλεγε και το κόμμα του πριν λίγα χρόνια, αλλά τότε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για «ακρότητες» και πρόσθεσε πως μόνο με κοινή ευρωπαϊκή κίνηση θα αποτραπεί η ροή μεταναστών.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για το άσυλο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε πως όσοι δεν έχουν δικαίωμα προστασίας και πουν ψέματα, θα επιστρέψουν στις χώρες τους αφού γίνει διακρίβωση για την αλήθεια των λεγομένων τους σε συνεργασία με τη Frontex και την ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τα ειδικά μηχανήματα που φροντίζουμε να προμηθευτούμε». Διευκρίνισε πως πρόκειται για μηχανήματα διακρίβωσης της ειλικρίνειας όσων αιτούνται άσυλο- όχι «ορός αλήθειας» - ειδικά προγράμματα υπολογιστών με ερωταπαντήσεις με τα οποία διαπιστώνεται αν κάποιος λέει αλήθεια η όχι.

Διαβεβαίωσε δε πως η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει μπροστά για την εφαρμογή του νόμου περί ιθαγένειας και κυρίως για να ενσωματώσουμε στις δομές του κράτους όσους επιλέξουν να ζουν εδώ. Όχι όμως - ξεκαθάρισε - να δεχθούμε τον κάθε παράνομο που παρεισφρέει και συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα εν Ελλάδι ούτε να δεχθούμε την εκμετάλλευση των φτωχών αυτών ανθρώπων από τα κυκλώματα διακίνησης των μεταναστών.

Το νομοσχέδιο

Αναφερόμενος στην υλοποίηση του νομοσχεδίου ο κ. Παπουτσής επισήμανε ιδιαίτερα ότι απαιτεί μια τιτάνια προσπάθεια όχι μόνον του υπουργείου, αλλά και του συνόλου της κυβέρνησης, του συνόλου του πολιτικού κόσμου, της δημόσιας διοίκησης και ιδιαίτερα της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης. Όπως εξήγησε, σε κάθε περίπτωση ο χρόνος υλοποίησης θα είναι ένα έτος, αλλά μέχρι τότε θα γίνει προσπάθεια με βάση το νομικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε με το ΠΔ το οποίο πέρασε τον προηγούμενο μήνα, να διευκολυνθούν οι στόχοι του.

«Ένα είναι βέβαιο, όμως, ότι η ενσωμάτωση του νομοθετήματος αυτού στην ελληνική έννομη τάξη δίνει ένα ισχυρό επιχείρημα στη χώρα μας και στις συζητήσεις που διεξάγονται στην ΕΕ και στα διεθνή φόρα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη όχι μόνο να τακτοποιήσει το απαράδεκτο καθεστώς ασύλου που είχαμε μέχρι σήμερα, όχι μόνο να σεβαστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που διακινούνται παράνομα και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συμμετάσχουμε ενεργά στην προσπάθεια του συνόλου της ΕΕ για τη διαμόρφωση μίας ουσιαστικής και ενιαίας μεταναστευτικής πολιτικής», δήλωσε.

Ενημέρωσε εξάλλου ότι εκκρεμούν 47.000 αιτήματα για παροχή ασύλου, και από το παρελθόν μέχρι το τέλος του 2010, τα οποία είπε πως είναι κύρια αιτία για την οποία διακινούνται πάρα πολλοί μετανάστες με το ροζ χαρτάκι. Πρόσθεσε πως είναι πολύ μεγάλος αριθμός, για αυτό και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά την αποκέντρωση των υπηρεσιών ασύλου και κυρίως τις περιοχές εισόδου, ενώ επιπλέον αποσύρονται οι αστυνομικές αρχές από τη λειτουργία των Επιτροπών.

Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, δεν υπάρχει πιο ισχυρό αποτρεπτικό μέσο από την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασύλου, οι οποίες επιλαμβάνονται αμέσως. Όσοι έχουν δικαίωμα ασύλου θα το παίρνουν, όσοι όχι, αποχωρούν με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τη διεθνή έννομη τάξη και την εθνική τάξη, ανέφερε.

Εγγυήσεις για αιτούντες διεθνούς προστασίας ζητεί η Υπατη Αρμοστεία

Εν τω μεταξύ, σε ενημερωτικό της σημείωμα μετά από ερωτήσεις που δέχθηκε αναφορικά με την πρόθεση της χώρας μας να κατασκευάσει το φράχτη στον Εβρο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σημειώνει πως ανησυχεί κάθε φορά που κράτη προτίθενται να λάβουν μέτρα με στόχο να αποτρέψουν την είσοδο παράτυπα εισερχόμενων μεταναστών στο έδαφός τους, χωρίς ταυτόχρονα να τίθενται σε εφαρμογή συγκεκριμένες εγγυήσεις για όσους αναζητούν διεθνή προστασία.

Ενώ κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά της, είναι σαφές ότι ανάμεσα στους πολλούς ανθρώπους που περνούν από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ατόμων που διαφεύγουν λόγω της βίας και των διώξεων, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία, υπογραμμίζοντας πως η εφαρμογή μηχανισμών ελέγχου των συνόρων που λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες όσων αναζητούν προστασία είναι ζωτικής σημασίας.

Με το να χτίζουμε τείχη σπάνια λύνουμε το βασικό πρόβλημα των μεταναστευτικών πιέσεων, όπου περιλαμβάνονται και τα άτομα που ζητούν προστασία. Όπως και με άλλα μέτρα που αποτρέπουν αδιακρίτως τις αφίξεις, υπάρχει ο κίνδυνος όσοι αναζητούν άσυλο να καταφύγουν σε πιο επικίνδυνες οδούς σε αναζήτηση ασφάλειας. Να γιατί πολλοί αιτούντες άσυλο βρίσκονται σήμερα στα χέρια κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης, σημειώνει η Ύπατη Αρμοστεία.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα επιτείνεται από το γεγονός ότι το σύστημα ασύλου δε λειτουργεί ακόμα - παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες μεταρρύθμισής του, προστίθεται στο σημείωμα, όπου επίσης επισημαίνεται πως η Υπατη Αρμοστεία συνεργάζεται με τις κυβερνητικές αρχές για να τεθεί σε εφαρμογή μια δίκαιη διαδικασία για την αξιολόγηση των αιτημάτων ασύλου. Σημειώνει επίσης πως πολλές χιλιάδες αιτούντων άσυλο ζουν σε κατάσταση ανασφάλειας στην Ελλάδα.

Η Ύπατη Αρμοστεία κάνει αναφορά και στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει το γεωγραφικό περιορισμό της Σύμβασης του 1951, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη χορήγηση ασύλου μόνο για τους πρόσφυγες που προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στην Τουρκία κατάγονται από το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία.

Στην Τουρκία, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία, οι αιτήσεις ασύλου όσων δεν έχουν καταγωγή από χώρες της Ευρώπης εξετάζονται από την Υ.Α. Όσοι διαπιστώνεται ότι είναι πρόσφυγες επιτρέπεται να παραμείνουν, εν αναμονή της μετεγκατάστασής τους σε τρίτη χώρα. Ο αριθμός των θέσεων μετεγκατάστασης, όμως, υπολείπεται των αναγκών και σήμερα υπάρχουν περίπου 10.000 πρόσφυγες που περιμένουν να μετεγκατασταθούν από την Τουρκία. Η Υ.Α. ενθαρρύνει περισσότερες χώρες, και ιδιαίτερα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., να δείξουν αλληλεγγύη στην Τουρκία συμμετέχοντας στην προσπάθεια μετεγκατάστασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ