Κόσμος
Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2011 23:00

Eξι νεκροί, 12 τραυματίες από την επίθεση στην Αριζόνα

Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 12 τραυματίστηκαν στο μακελειό που σημειώθηκε στο Τούσον της Αριζόνα στη διάρκεια συγκέντρωσης που πραγματοποιούσε η αμερικανίδα βουλευτίνα Γκάμπριελ Γκίφορντς. Συνελήφθη ο δράστης.

Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 12 τραυματίστηκαν στο μακελειό που σημειώθηκε στο Τούσον της Αριζόνα στη διάρκεια συγκέντρωσης που πραγματοποιούσε η αμερικανίδα βουλευτίνα Γκάμπριελ Γκίφορντς, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο αξιωματούχο της αστυνομίας. Πέντε τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Γκίφορντς, 40χρονη βουλευτίνα των Δημοκρατικών, πυροβολήθηκε από το δράστη του μακελειού στο κεφάλι, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Θεράπων ιατρός εξέφρασε αισιοδοξία για τη μελλοντική αποκατάσταση της υγείας της, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασής της.

Δράστης του μακελειού είναι o 22χρονος Jared Loughner, ο οποίος συνελήφθη. Eρευνάται, ωστόσο, το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων ατόμων στην επίθεση. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, η βουλευτίνα πυροβολήθηκε από σχεδόν ενάμισι μέτρο απόσταση, ενώ συνομιλούσε με ένα ζευγάρι.

Μεταξύ των νεκρών είναι ο ομοσπονδιακός δικαστής Τζον Μολ, όπως μετέδωσε το δίκτυο NBC επικαλούμενο αξιωματούχους της αστυνομίας, καθώς και ένα κορίτσι εννέα ετών. Όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο ομοσπονδιακός δικαστής που δολοφονήθηκε είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του.

Ομπάμα: Aπερίγραπτη τραγωδία

Απερίγραπτη τραγωδία χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την επίθεση κατά της Γκάμπριελ Γκίφορντς.

Τέτοια παράλογη πράξη βίας δεν έχει καμία θέση σε μια ελεύθερη κοινωνία, πρόσθεσε. Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε πως η Γκίφορντς έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Το μακελειό καταδίκασε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπέχνερ, των Ρεπουμπλικάνων, που δήλωσε αποτροπιασμό για το φονικό συμβάν, ενώ επισήμανε ότι «η βία κατά δημοσίων αξιωματούχων δεν πρέπει να έχει θέση στην αμερικανική κοινωνία».

Η βουλευτίνα έχει παντρευτεί τον αστροναύτη Μαρκ Κέλι, που τον Απρίλιο θα λάβει μέρος στην τελευταία προγραμματισμένη πτήση του διαστημικού λεωφορείου.