Πολιτική
Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011 10:10

Σε διαβούλευση το ν/σ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Στο www.opengov.gr/ypes αναρτήθηκε από την Κυριακή 9 Ιανουαρίου το σχέδιο νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση με τους πολίτες και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς έως τις 30 Ιανουαρίου 2011.

Σύμφωνα με το υπουγείο Εσωτερικών, το προτεινόμενο σχέδιο νόμου αποσκοπεί στη μείωση της γραφειοκρατίας με την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας αποδοτικής και φιλικής στον πολίτη Ηλεκτρονικής Δημόσιας Διοίκησης.

Όπως σημειώνεται, η ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων θα επιφέρει μείωση των περιπτώσεων, όπου απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία σε μία δημόσια υπηρεσία μειώνοντας ταυτόχρονα τις πιθανότητες εμφάνισης φαινομένων διαφθοράς, καθώς η παροχή της δημόσιας υπηρεσίας αποπροσωποποιείται.

Πιο συγκεκριμένα, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιδιώκεται η διευκόλυνση των πολιτών από τους φορείς του δημόσιου τομέα, εισάγοντας καινοτομίες όπως: [α] την έκδοση ηλεκτρονικών διοικητικών πράξεων με παράλληλη κατοχύρωση των προϋποθέσεων για τη νομική και αποδεικτική ισχύ των ηλεκτρονικών εγγράφων [β] τη θέσπιση της αυτεπάγγελτης ή κατ΄ αίτηση αναζήτησης εγγράφων που τηρούνται σε οποιοδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα, απαλλάσσοντας τον πολίτη ή τις επιχειρήσεις από την επιβάρυνση για επικύρωση αντιγράφων για κάθε συναλλαγή τους με τη Διοίκηση, [γ] τη γενίκευση και καθιέρωση της δυνατότητας ηλεκτρονικών συναλλαγών, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών οικονομικών συναλλαγών και πληρωμών με φορείς του δημόσιου τομέα κ.λπ.

Θέτοντας το προτεινόμενο σχέδιο νόμου σε δημόσια διαβούλευση, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να διατυπώσει τις προτάσεις και απόψεις του μέχρι την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων, που όπως σημειώνει, στην πραγματικότητα θα οδηγήσει το κράτος και τη δημόσια διοίκηση στην «μετα-ΚΕΠ» εποχή.