Κόσμος
Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011 11:23

HΠΑ: Ενώπιον δικαστηρίου ο δράστης του μακελειού

Ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου θα παρουσιαστεί σήμερα ο φερόμενος ως δράστης του μακελειού στο Τούσον της Αριζόνα με έξι νεκρούς και στόχο τη βουλευτή των Δημοκρατικών Γκάμπριελ Γκίφορντς.

Ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου θα παρουσιαστεί σήμερα ο φερόμενος ως δράστης του μακελειού στο Τούσον της Αριζόνα με έξι νεκρούς και στόχο τη βουλευτή των Δημοκρατικών Γκάμπριελ Γκίφορντς, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά.

Άλλα 13 άτομα τραυματίστηκαν όταν ο 22χρονος Τζάρεντ Λι Λόουνερ άνοιξε πυρ το Σάββατο με ημι-αυτόματο όπλο κατά τη διάρκεια πολιτικής συνάντησης της Γκίφορντς με υποστηρικτές της, στο χώρο στάθμευσης ενός σούπερ μάρκετ.

Η Γκίφορντς τραυματίστηκε από σφαίρα στον εγκέφαλο και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επέμβαση, ωστόσο οι γιατροί δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα αναρρώσει.

Εναντίον του 22χρονου Λόουνερ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για δύο δολοφονίες πρώτου βαθμού –του Γκάμπριελ Ζίμερμαν, βοηθού της βουλευτού Γκάμπριελ Γκίφορντς και του ομοσπονδιακού δικαστή Τζον Μ. Ρολ- και τρεις απόπειρες δολοφονίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα του μακελειού στις 11 π.μ. τοπική ώρα.

Ο κατηγορούμενος θα παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης σήμερα στις 14:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδος) στο Φοίνιξ, διευκρίνισε ο εισαγγελέας, ο οποίος προσέθεσε ότι ο Λόουνερ κρατείται προς το παρόν από τις ομοσπονδιακές αρχές.

Οι αρχές αναζητούν τα κίνητρα του δράστη, ενώ εκτιμούν πως πρόκειται για άτομο με ψυχολογικά προβλήματα.

Το FBI ερευνά το κατά πόσον πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που ανήρτησε στον ιστοτόπο YouTube ένα παραληρηματικό «μανιφέστο» περί ελέγχου του νου από την κυβέρνηση και περί της ανάγκης να υπάρξει νέο νόμισμα. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να είχε συνεργό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Λόουνερ αγόρασε το όπλο του το Νοέμβριο σ' ένα κατάστημα στο Τούσον. Δύο μήνες νωρίτερα, το Κοινοτικό Κολέγιο της Πάιμα τον είχε αποβάλει και η διεύθυνση του κολεγίου είχε ζητήσει να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση για να αποδείξει πως δεν αποτελεί κίνδυνο για άλλους.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που διερευνούν την υπόθεση δήλωσαν ότι βρήκαν ένα έγγραφο στην κατοικία του Λόουνερ, το οποίο αναφερόταν σε σχέδια δολοφονίας.

Ένας φάκελος που βρέθηκε σε χρηματοκιβώτιο στο σπίτι του κατηγορούμενου περιελάμβανε ένα χειρόγραφο στο οποίο αναφέρεται «Σχεδιάζω για το μέλλον» και «Η δολοφονία μου» και το όνομα «Γκίφορντς» μαζί με την, όπως φαίνεται, υπογραφή του Λόουνερ, προσέθεσαν.

Νωρίτερα σήμερα ο διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μίλερ είχε δηλώσει εξάλλου ότι ο Λόουνερ είχε παρακολουθήσει δημόσια εκδήλωση που είχε πραγματοποιήσει η Γκίφορντς το 2007.