Κοινωνία
Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011 14:27

ΕΦΕΤ: Δεν έχουν εισαχθεί προϊόντα μολυσμένα με διοξίνες

Βάσει των πρώτων ελέγχων του ΕΦΕΤ, δεν έχουν εισαχθεί στη χώρα μας μολυσμένα με διοξίνες προϊόντα, την ώρα που εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα.

Βάσει των πρώτων ελέγχων του ΕΦΕΤ, δεν έχουν εισαχθεί στη χώρα μας μολυσμένα με διοξίνες προϊόντα, την ώρα που εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα.

Όπως διαπιστώνεται από τους ελέγχους σε κεντρικές εισαγωγικές αποθήκες, αλλά και σε σούπερ μάρκετ, το επίμαχο διάστημα δεν έχουν γίνει εισαγωγές από τη Γερμανία, ωστόσο για να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο, ο ΕΦΕΤ προχώρησε και στη δειγματοληψία πρώτων υλών που προέρχονται από τη Γερμανία, αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ από σήμερα ξεκίνησε η δειγματοληψία από σούπερ μάρκετ και αποθήκες όλης της Ελλάδας.

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιώργος Νυχάς, επιβεβαιώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει, με βάση και την ενημέρωση των γερμανικών αρχών, εισαγωγή προβληματικών παρτίδων στη χώρα μας.

Όπως επίσης έγινε γνωστό από τον προϊστάμενο του εργαστηρίου ανάλυσης διοξινών του «Δημόκριτου» Λεόντιο Λεοντιάδη, ήδη από τον ΕΦΕΤ έχουν σταλεί τα πρώτα δείγματα από πρώτες ύλες (χοιρινά, γαλοπούλες και κοτόπουλα).

Τα πρώτα αποτελέσματα από τα εργαστήρια θα είναι έτοιμα σε περίπου δύο εβδομάδες καθώς όπως εξήγησε ο κ. Λεοντιάδης, «οι έλεγχοι είναι περίπλοκοι, διότι για να διαπιστωθεί η ύπαρξη διοξινών ελέγχονται περίπου 29 διαφορετικές ενώσεις».

Όσο για τους ελέγχους παραγώγων και άλλων προϊόντων ο κ. Λεοντιάδης, τόνισε ότι κάτι δεν είναι εύκολο, αλλά και ούτε απαραίτητο, καθώς η αραίωση που γίνεται στις πρώτες ύλες για να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα προϊόντα είναι τόσο μεγάλη, ώστε η ανίχνευση διοξινών καθίσταται σχεδόν ανέφικτη. Γι αυτό πρόσθεσε, και οι έλεγχοι γίνονται μόνο στις πρώτες ύλες.

Ερώτηση στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα εξάλλου των ελέγχων σε εγχώρια και εισαγόμενα τρόφιμα έφεραν στη Βουλή, με αφορμή το νέο διατροφικό σκάνδαλο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, η «τεράστια καθυστέρηση στην αποκάλυψη διοξινούχων πουλερικών, αβγών και χοιρινών στη Γερμανία, την ύπαρξη των οποίων οι γερμανικές αρχές αποδίδουν σε εγκληματική ενέργεια έχει ενσπείρει μεγάλες ανησυχίες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Εκφράζουν εξάλλου την ανησυχία τους για το κατά πόσο και με ποια επιμέλεια και αυστηρότητα έχουν διεξαχθεί στη χώρα μας σε βάθος έλεγχοι για εισαγόμενες μολυσμένες παρτίδες γερμανικών τροφίμων, επισημαίνοντας παράλληλα την παράνομη εισβολή μεταλλαγμένων προϊόντων ή προϊόντων που περιέχουν μεταλλαγμένες ουσίες στα ράφια των πολυκαταστημάτων, «τα οποία αγοράζουν οι ανυποψίαστοι καταναλωτές, αφού οι σχετικοί έλεγχοι αποδεικνύονται διάτρητοι».

«Είναι μεγάλη η ανησυχία στην κοινή γνώμη για το κατά πόσο τηρούνται επί της ουσίας οι ποιοτικές προδιαγραφές και οι προδιαγραφές υγιεινής στα εγχώρια και εισαγόμενα προϊόντα διατροφής καθώς και για την πληρότητα και αξιοπιστία των σχετικών ελέγχων», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές.

Ζητούν τέλος από τους αρμόδιους υπουργούς να καταθέσουν εγγράφως στη Βουλή τα στοιχεία για τους ελέγχους που διενεργεί ο ΕΦΕΤ ερωτώντας τους επίσης τι προτίθενται να πράξουν για την ποιοτική αναβάθμιση των τροφίμων και των σχετικών ελεγκτικών υπηρεσιών.