Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011 18:59

Επικρίσεις Κ. Μίχαλου για φορολογικό καθεστώς

Επικρίσεις για το ισχύον φορολογικό καθεστώς διατύπωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας σε ημερίδα.

Επικρίσεις για το ισχύον φορολογικό καθεστώς διατύπωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας σε ημερίδα.

«Με το σημερινό φορολογικό καθεστώς, φοβούμαστε ότι όχι μόνο οι εισπρακτικοί στόχοι δε θα επιτευχθούν, αλλά ότι θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω πτώση της ζήτησης και της κατανάλωσης, σε βαθμό που δε θα απειλήσει μόνο τους δημοσιονομικούς μας στόχους, αλλά θα συντελέσει - εάν δεν το έχει ήδη καταφέρει - στην εκτίναξη της ανεργίας και στο κλείσιμο πολλών βιώσιμων επιχειρήσεων», ανέφερε ο κ. Μίχαλος.

Πρόσθεσε πως «δεν μπορεί, σε μια εποχή όπου η χώρα μας διψά για νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και επενδύσεις, η κυβέρνηση να φορολογεί τα μερίσματα με βάση την ενιαία κλίμακα της φορολογίας φυσικών προσώπων».

Εκπροσωπώντας περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις, το ΕΒΕΑ, όπως σημείωσε, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι διαφωνεί με την αύξηση των άμεσων φόρων. «Γιατί το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να αυξηθεί η φοροδιαφυγή και να μειωθούν τα έσοδα του δημοσίου. Διαφωνούμε με την υπέρμετρη αύξηση των έμμεσων φόρων. Γιατί σε μια σειρά από κλάδους - όπως για παράδειγμα το αυτοκίνητο - και το κράτος έχασε έσοδα και η αγορά βυθίστηκε στην ύφεση».

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των μερισμάτων επεσήμανε ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων κυμαίνεται από 0% έως 30%, ενώ στην Ελλάδα, τα μερίσματα των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων φορολογούνται πλέον με συντελεστή 40%.

«Αλήθεια, κάτω από αυτές τις φορολογικές συνθήκες ποιος θα θελήσει να έρθει και να επενδύσει στην Ελλάδα;», διερωτήθηκε πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ