Κοινωνία
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011 00:02

Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία, τρόλεϊ, ΗΣΑΠ

Εμμένουν στις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Χωρίς λεωφορεία σήμερα από τις 11:00 το πρωί έως τις 15:30. Ακινητοποιημένα τα τρόλεϊ 11:00 με 15:00, χειρόφρενο τραβά ο ΗΣΑΠ από τις 12:00 έως τις 16:00. Κανονικά θα κινηθεί το Μετρό.

Εμμένουν στις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Χωρίς λεωφορεία θα παραμείνει το Λεκανοπέδιο σήμερα και αύριο Τετάρτη από τις 11 το πρωί έως τις 3:30 το απόγευμα λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων.

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν σήμερα και τα τρόλεϊ από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα.

Χειρόφρενο θα τραβήξει από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα και ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζομένοι σχεδιάζουν 24ωρη απεργία την Τετάρτη και νέα στάση εργασίας 12 με 4 το απόγευμα την Πέμπτη.

Οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ ανακοίνωσαν ακόμη ότι θα απέχουν σήμερα από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί από την έκδοση και τον έλεγχο των εισιτηρίων.

Κανονικά θα κινηθεί σήμερα το Μετρό, οι συρμοί του οποίου ωστόσο θα ακινητοποιηθούν αύριο Τετάρτη από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 8 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας, λόγω κινητοποίησης των ηλεκτροδηγών.

Υπενθυμίζεται ότι τα άλλα Σωματεία της Αττικό Μετρό έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την Πέμπτη αν δεν υπάρξει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους επί του νέου νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών.

Για την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

Έκκληση Δ. Ρέππα στους εργαζόμενους

Έκκληση στους εργαζόμενους «να συναισθανθούν ότι δεν είναι μόνοι τους σε αυτόν τον κόσμο, δεν είναι μόνοι τους στην Αθήνα» και «να μη δείξουν τη γροθιά τους» απέναντι στους υπόλοιπους πολίτες απηύθυνε ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας.

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση νέου γύρου κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα ο κ. Ρέππας σημείωσε πως «οι εργαζόμενοι θα κάνουν αυτό που τους υπαγορεύει η συνείδησή τους», τονίζοντας ότι «είναι το κλαδικό συμφέρον πολύ σημαντικό, αλλά όχι τόσο ώστε να επικαλύπτει το δημόσιο, το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου».

«Αν πράγματι συμφωνούμε ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες πρέπει να γίνουν καλύτερες τότε είμαστε στην ίδια πλευρά. Όποιες διαφορετικές απόψεις μπορούν να ενσωματωθούν να τις ακούσουμε», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση για ποινικές συνέπειες των εργαζομένων, επεσήμανε ότι «οι Διοικήσεις των εταιρειών, ασφαλώς πρέπει να αναλάβουν κάθε πρωτοβουλία για να περιφρουρήσουν τα συμφέροντα των εταιρειών που, στην ευρεία έννοιά τους είναι και συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας, των Ελλήνων πολιτών, όλων των φορολογουμένων».

«Έχουν καλή νομική υποστήριξη, έχουν κριτήριο πολιτικό, έχουν κοινωνική ευαισθησία και έχουν αίσθηση ευθύνης, ώστε να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν και έτσι να αντιμετωπίσουμε ακραίες ίσως συμπεριφορές, οι οποίες όχι μόνο δεν οδηγούν πουθενά, αλλά ίσα - ίσα δείχνουν ότι την ώρα που χρειάζεται να κάνουμε άλματα, όχι βήματα απλώς, τεράστια ποιοτικά άλματα, κάποιοι θέλουν να μείνουμε καθηλωμένοι σε ένα παρελθόν το οποίο συνιστά και ένα τέλμα», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός ζήτησε συγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία που υφίστανται εξαιτίας των κινητοποιήσεων και υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο των ζημιογόνων ΔΕΚΟ που συσσωρεύουν τεράστια ελλείμματα, τα οποία καλείται να τα καλύψει ο προϋπολογισμός.

Ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε εξάλλου ότι με το νομοσχέδιο θεσπίζεται ένα σύμφωνο ευθύνης, με το οποίο κάθε τρίμηνο θα αξιολογείται από ορκωτούς ελεγκτές το οικονομικό αποτέλεσμα κάθε ΔΕΚΟ σε σχέση με το κοινωνικό έργο που παράγει. Αν παρατηρούνται αποκλίσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο στο τέλος της χρονιάς να υπάρχουν ελλείμματα.

Επανέλαβε ότι μέσω των προωθούμενων αλλαγών διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των αστικών συγκοινωνιών, ενώ περιφρουρείται το δικαίωμα στην εργασία όλων των υπαλλήλων.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις μετατάξεις πλεονάζοντος προσωπικού για τις οποίες επεσήμανε ότι βάσει των δεσμεύσεων έναντι του μνημονίου, θεωρούνται νέες προσλήψεις, γεγονός που σημαίνει ότι θα στερήσουν από κάποιους πολίτες να προσληφθούν στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.