Κόσμος
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011 11:25

Πάντα... και διπλωματία

Τιαν Τιαν και Γιανγκουάνγκ ονομάζονται τα δύο γιγαντιαία πάντα που παραχώρησε η Κίνα στους Βρετανούς, μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια διαπραγματεύσεων σε επίπεδο ανώτατων αξιωματούχων!

Τιαν Τιαν και Γιανγκουάνγκ ονομάζονται τα δύο γιγαντιαία πάντα που παραχώρησε η Κίνα στους Βρετανούς, μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια διαπραγματεύσεων σε επίπεδο ανώτατων αξιωματούχων!

Τα δύο πάντα που θα φιλοξενηθούν στο ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου προορίζονται, κατά τους Κινέζους, για αναπαραγωγή. Πρόκειται στην πραγματικότητα για δάνειο, καθώς το ζεύγος θα παραμείνει στη Σκοτία για δέκα χρόνια, ενώ τυχόν απόγονοί του που θα γεννηθούν την περίοδο αυτή θα πρέπει να σταλούν στην Κίνα.

Η κίνηση αυτή ωστόσο από την πλευρά του Πεκίνου παραμένει ιδιαίτερα σημαντική, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις 9 ζωολογικοί κήποι - εκτός Κίνας - φιλοξενούν πάντα, τρεις από τους οποίους βρίσκονται στην Ευρώπη (στη Βιέννη, στο Βερολίνο και στη Μαδρίτη).

Εδιμβούργο και Λονδίνο χρειάστηκε μάλιστα να δώσουν... μάχη για να πείσουν τους Κινέζους ότι μπορούν να συντηρήσουν τα δύο απειλούμενα ζώα. Εκτιμάται ότι, με την άφιξή τους σε λίγους μήνες, τα νέα αποκτήματα θα οδηγήσουν σε διπλασιασμό των επισκεπτών του ζωολογικού κήπου.

Η αίσια κατάληξη των συνομιλιών για τα πάντα δεν ήταν η μοναδική συμφωνία, στην οποία κατέληξαν Βρετανία και Κίνα κατά την επίσκεψη του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης Λι Κετσιάνγκ. Οι δύο χώρες υπέγραψαν εμπορικές συμφωνίες ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων στερλινών, η σημαντικότερη από τις οποίες αφορά τη διασφάλιση των μεγαλύτερων διυλιστηρίων της Σκοτίας από κινεζικά κεφάλαια.

Ο Λι, που αναμένεται να αναρριχηθεί στον πρωθυπουργικό θώκο, βρίσκεται στη Βρετανία στο πλαίσιο τετραήμερης επίσκεψης, κατά την οποία περίπου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις μεταξύ δεκάδων Βρετανών αξιωματούχων και Κινέζων επιχειρηματιών.

Σημαντικό κομμάτι της κινεζικής ταυτότητας

Η πρακτική της παραχώρησης πάντα σε ξένες χώρες - αρχικά ως δώρο- χρονολογείται από τον 7ο αιώνα, σε ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης από τους Κινέζους, αλλά και με σκοπό τη σύναψη στενότερων σχέσεων, ενώ αναβίωσε τη δεκαετία του 1950. Μέχρι το 1982, η Κίνα είχε δωρίσει 23 πάντα σε 9 χώρες, ενώ από το 1984 τα παραχωρεί υπό τη μορφή δεκαετών δανείων.

Ειδικότερα η Βρετανία ωστόσο έχει κακό προηγούμενο, καθώς λίγα χρόνια αφότου της παραχωρήθηκε το πρώτο ζεύγος πάντα, ο Τσινγκ Τσινγκ και η Τσία Τσία το 1974, η συντήρησή τους αποδείχθηκε ακριβότερη απ' όσο μπορούσε να αντέξει ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου που αναγκάστηκε να απευθύνει έκκληση στο κοινό για χρηματική βοήθεια.

Δυστυχώς, τα πάντα δεν απέκτησαν ποτέ απογόνους, ενώ το 1985 ο Τσινγκ Τσινγκ πέθανε και η Τσία Τσία παραχωρήθηκε ως μόνιμο δάνειο στο ζωολογικό κήπο της Πόλης του Μεξικού με σκοπό να βρει ένα νέο ταίρι και να αναπαραχθεί.