Πολιτική
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011 17:28

Την επόμενη Τετάρτη στη Βουλή το ν/σ για τους φαρμακοποιούς

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κλείσει το θέμα των φαρμακοποιών, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Αν. Λοβέρδος, στόχος είναι την επόμενη Τετάρτη να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό ν/σ. Ερωτηθείς για τις σοβαρές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα άφησε να εννοηθεί ότι είναι τεχνητές.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κλείσει το θέμα που έχει προκύψει μεταξύ φαρμακοποιών και υπουργείου Υγείας, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, στόχος είναι την επόμενη Τετάρτη να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Μόλις έχουμε τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καλέσουμε τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακοποιών για να συζητήσουμε και να καταλήξουμε, είπε ο κ. Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια εφ’ όλης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο υπουργός Υγείας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί ακόμα και η λειτουργία των φαρμακείων τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, πέραν του Σαββάτου.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με στελέχη της οικονομικής διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς των φαρμακευτικών υπηρεσιών είχε σήμερα αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δημήτρης Βαγιωνάς, και ο γραμματέας του Συλλόγου, Δημήτρης Καραγεωργίου, συναντήθηκαν με στελέχη της οικονομικής διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκθέτοντας τις απόψεις τους σχετικά με όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο για το επάγγελμα των φαρμακοποιών.

Ο κ. Βαγιωνάς ανέφερε ότι σύμφωνα με όσα απεκόμισε από τη συνάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδιαφέρεται για το άνοιγμα της αγοράς των φαρμακευτικών υπηρεσιών, αλλά δεν επιθυμεί το άνοιγμα νέων φαρμακείων, το οποίο θα οδηγούσε στην αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η Επιτροπή εμφανίστηκε ξαφνιασμένη από τον αυξημένο αριθμό φαρμακείων που λειτουργούν στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.

«Θα είμαστε αμείλικτοι στη διπλοχρέωση των κουπονιών»

Ερωτηθείς για τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται σε βασικά φάρμακα άφησε να εννοηθεί ότι είναι τεχνητές, λέγοντας ότι για αυτό ευθύνονται οι παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες είναι μία μορφή παράνομης συμπεριφοράς. «Θα είμαστε αμείλικτοι στη διπλοχρέωση των κουπονιών», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι ήδη ο ΕΟΦ παρακολουθεί το θέμα των ελλείψεων και θα δώσει λύση την ερχόμενη βδομάδα.

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων - «Καμία απόλυση»

Όσον αφορά το ζήτημα των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τους τέσσερις άξονες με βάση τους οποίους θα γίνουν:

Α. Ένας διοικητής θα μπορεί να διοικεί και δύο νοσοκομεία που γειτνιάζουν

Β. Κοινές διοικήσεις θα μπορούν να υπάρχουν σε περισσότερα από ένα νοσοκομεία.

Γ. Οι συγχωνεύσεις θα γίνουν με στόχο να συνεργαστούν τα νοσοκομεία σε επίπεδο εφημεριών, αλλά και λειτουργίας κλινικών

Δ. Μικρότερα νοσοκομεία που βρίσκονται κοντά σε μεγαλύτερα θα μετατραπούν ουσιαστικά σε κέντρα Υγείας, τα οποία θα διοικούνται από το κεντρικό νοσοκομείο.

Στις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αν οι συγχωνεύσεις σημαίνουν και απολύσεις προσωπικού, κυρίως διοικητικού προσωπικού, ο κ. υπουργός δεσμεύτηκε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι υπάρχει πρόθεση να μεταταχθούν τρεις χιλιάδες διοικητικοί υπάλληλοι από άλλες ΔΕΚΟ στο σύστημα Υγείας, όπου θα καλύψουν θέσεις που αφορούν κυρίως τεχνικά τμήματα, υπηρεσίες πληροφορικής κ.ά. Η έναρξη και η ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου θα γίνει την περίοδο από την 1η Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου.

«Κρίσιμο το 2011»

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε το 2011 πολύ δύσκολο και κρίσιμο χρόνο για τα οικονομικά της Υγείας, σημειώνοντας ότι «μέσα σε έξι μήνες πρέπει να κάνουμε ό,τι δεν έγινε για πολλά χρονιά». «Ο στόχος είναι», πρόσθεσε, «να γίνει οικονομία, διαρθρωτικές αλλαγές, χωρίς όμως να μειωθεί η παροχή υπηρεσιών και η πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα».

Σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακοίνωση του υπουργού που αφορά τη δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα πρέπει να καταθέσει έως το Μάιο λεπτομερή έκθεση για μια συνολική μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του.

Η επιτροπή αυτή θα έχει τη δυνατότητα να κάνει έλεγχο επί των ελέγχων για τη συνταγογράφηση, να προτείνει ακόμη και αναθεώρηση του Μνημονίου για την Υγεία και γενικότερα να προτείνει λύσεις για την πιο εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

Την επιτροπή αποτελούν κυρίως καθηγητές πανεπιστημίου που ασχολούνται με τα οικονομικά της υγείας και όχι μόνο, ενώ επικεφαλής της είναι ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις για το κάπνισμα

Όσον αφορά το κάπνισμα ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα γίνουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα. «Μας επιρρίπτουν ευθύνες άλλων, δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τους ελέγχους», δήλωσε χαρακτηριστικά και δεσμεύθηκε πως «ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα είναι πιο επιθετικός».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη νέα κοστολόγηση, ύστερα από 20 χρόνια, όλων (10.000) των ιατρικών πράξεων -η πρώτη που γίνεται μετά το 1991- και στόχος της οποίας είναι εξοικονόμηση κονδυλίων. Το πόσο σημαντική είναι η νέα αυτή κοστολόγηση, αλλά και τα συμφέροντα που θίγει, φαίνεται από τις απειλές, όπως αποκάλυψε ο κ. Λοβέρδος, που κατά καιρούς έχουν δεχθεί τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας που συζητούν τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι ήδη λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η ενοποίηση του ΕΣΥ με τους μονάδες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων (εκτός του Οίκου του Ναύτου, όπως έγινε σήμερα γνωστό) και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία θα συμβάλει, ώστε να εξοικονομηθούν 400 εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση της δαπάνης για υλικά και φάρμακα ως το τέλος του 2011.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος ήδη πέντε εταιρείες έχουν μειώσει τις τιμές των βηματοδοτών από 3.000 σε 1.500 ευρώ.

Ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, αναφερόμενος στη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων, είπε ότι ήδη 61 από αυτά σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν με επιτυχία και τόνισε ότι άλλα πέντε θα μπουν μέχρι τέλος του μήνα στο πρόγραμμα. Ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών και είπε ότι από 24 έως 31 Ιανουαρίου τα δημόσια νοσοκομεία θα παρέχουν δωρεάν εξέταση για το τεστ ΠΑΠ σε όσες γυναίκες ενδιαφέρονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ