Πολιτική
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011 20:12

Στην εξεταστική υλικό από το σκληρό δίσκο της Siemens Ελλάς

Εννέα κούτες με συνολικά 15.000 σελίδες, αποτέλεσμα μέρους ανάκτησης από τα ηλεκτρονικά αρχεία του σκληρού δίσκου της Siemens Ελλάς, παραδόθηκαν από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ Μανώλη Σφακιανάκη στην γραμματεία της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Siemens.

Ηλεκτρονικά αρχεία που ανακτήθηκαν από το σκληρό δίσκο της Siemens Ελλάς, παραδόθηκαν από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ Μανώλη Σφακιανάκη στην γραμματεία της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Siemens.

Συγκεκριμένα, παραδόθηκαν εννέα κούτες με συνολικά 15.000 σελίδες. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι μάλλον από τα στοιχεία αυτά δεν προκύπτει κάτι το καινούργιο, πέραν των όσων είναι ήδη γνωστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, το υλικό αυτό είναι μέρος των συνολικά 65.000 σελίδων που περιλαμβάνει ο σκληρός δίσκος και περιέχει μεταξύ άλλων το ηλεκτρονικό ημερολόγιο του πρώην διευθύνοντα συμβούλου Μιχάλη Χριστοφοράκου, καταγραφές με τα ραντεβού του με πολιτικούς και αλληλογραφία, αλλά και ενδεχομένως αναφορές σε εκροές ποσών τα οποία όμως κατευθύνονται σε κωδικούς και όχι σε ονόματα προσώπων.

Στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι θα δουν τα στοιχεία την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να τα πάρουν και τα κόμματα, αν και, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο επίμαχο υλικό έχει γίνει ήδη προκαταρκτική έρευνα από τα επιτελεία των κομμάτων ήδη από τα τέλη του περασμένου μήνα.

Εν τω μεταξύ, στην τελική ευθεία σύνταξης του πορίσματος για την υπόθεση Siemens βρίσκεται η εξεταστική επιτροπή, καθώς η προθεσμία για την υποβολή πορίσματος λήγει στις 20 Ιανουαρίου και όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Σήφης Βαλυράκης, δεν υπάρχει περίπτωση νέας παράτασης.

«Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να καταρτίσουμε ένα σοβαρό πόρισμα που θα διακρίνεται από πληρότητα και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση», δήλωσε ο κ. Βαλυράκης.

Πάντως με αφορμή τα αναγραφέντα ότι τα δύο μεγάλα κόμματα επιδιώκουν συγκάλυψη και συμψηφισμό, ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας σε γραπτή του δήλωση επισημαίνει ότι «η ΝΔ με αίσθημα ευθύνης έχει συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας, χωρίς διάθεση συγκάλυψης ή προθέσεις συμψηφισμών. Άλλωστε, τι είδους συμψηφισμοί μπορούν να γίνουν στο σκάνδαλο αυτό, όταν είναι δεδομένο ότι οι προγραμματικές συμβάσεις μέσω των οποίων τροφοδοτήθηκε, εξελίχθηκε και κορυφώθηκε η υπόθεση Siemns, καταρτίστηκαν και υλοποιήθηκαν από το 1996 επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ».

Παράλληλα, επιστολή με την οποία ζητεί να οριστεί άμεσα ημερομηνία συνεδρίασης της Εξεταστικής για τη Siemens απέστειλε στον πρόεδρο της Επιτροπής Σ. Βαλυράκη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.

Συγκερκριμένα, ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει:

«πριν διακόψει τις εργασίες για τις γιορτές, η Εξεταστική Επιτροπή, είχε αποφασιστεί ομόφωνα μετά από πρότασή σας, να συνεδριάσουμε εκ νέου στις 10 Ιανουαρίου 2011 και να δουλέψουμε εντατικά μέχρι την ολοκλήρωση της προθεσμίας για την υποβολή πορίσματος που λήγει στις 20 Ιανουαρίου 2011.

Επειδή ακόμα και σήμερα δεν έχω λάβει σχετική ειδοποίηση, σας παρακαλώ να ορίσετε άμεσα συνεδρίαση προκειμένου να ανταποκριθούμε στις πιεστικές προθεσμίες αλλά και την απαίτηση του Ελληνικού Λαού».

Σε ξεχωριστές του δηλώσεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της εξεταστικής επιτροπής σημείωσε επίσης πως «για το μεγάλο σκάνδαλο της Siemens στη Νιγηρία κάποιοι ήδη βρίσκονται στη φυλακή».

«Στην Ελλάδα της δικομματικής συγκάλυψης και της ατιμωρησίας, δεν έχει καν οριστεί δίκη και δεν έχει ζητηθεί, με αγωγή, ούτε ένα ευρώ πίσω από τις μίζες και τα κλεμμένα», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ