Η χρηματοδότηση του νέου μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (ESM) θα μπορούσε να γίνει μέσω της επιβολής φόρου στις τράπεζες για την άντληση 50 δισ., αναφέρει η Κομισιόν σε εσωτερική της έκθεση προς τις χώρες της ευρωζώνης.
Η χρηματοδότηση του νέου μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (ESM) θα μπορούσε να γίνει μέσω της επιβολής φόρου στις τράπεζες για την άντληση 50 δισ. ευρώ, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε εσωτερική της έκθεση προς τις χώρες της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης που εξασφάλισε το Reuters, η Κομισιόν προτείνει διαφορετικούς τρόπους ενίσχυσης του νέου μηχανισμού που θα αντικαταστάσει τον σημερινό προσωρινό, την Eυρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), από το 2013 και μετά.
Λόγω του «μεγάλου όγκου των κεφαλαίων» που θα πρέπει να καταβληθούν, η Κομισιόν προτείνει ο χρηματοοικονομικός κλάδος να χρηματοδοτήσει το ποσό αυτό, καθώς ο κλάδος επωφελείται από τον συγκεκριμένο μηχανισμό.
«Είναι προς όφελος του χρηματοοικονομικού κλάδου να συνεισφέρει, ώστε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο δίχτυ ασφαλείας, που θα εξασφαλίζει την ικανότητα των δημοσίων αρχών να τις διασώζουν.»
«Ένας έκτακτος φόρος ύψους 0,2% του ενεργητικού των τραπεζών στην ευρωζώνη θα επέτρεπε την άντληση +/- 50 δις ευρώ», επισημαίνεται στην έκθεση, που παρουσιάστηκε στους υφυπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την Δευτέρα, ενόψει του συμβουλίου του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.
Η έκθεση, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μόνιμου μηχανισμού, αναφέρει επίσης ότι το ταμείο θα έχει την δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά τίτλων, απαλλάσσοντας έτσι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την ανάγκη παρέμβασης στην συγκεκριμένη αγορά μέσω της αγοράς κρατικών τίτλων.
Η έκθεση προτείνει και άλλες μορφές χρηματοδότησης, όπως η μεταφορά των αδιάθετων κεφαλαίων του EFSF στο νέο μηχανισμό, και αναφέρει ότι τα διαθέσιμα θα πρέπει να ανέρχονται στο ποσό των 4,2 δισ. ευρώ το 2013 - με την προϋπόθεση ότι η Ιρλανδία θα παραμείνει η μόνη χώρα που κάνει χρήση της βοήθειας - και ενδεχομένως πολύ περισσότερα, αν χρειαστεί να αντληθούν επιπλέον κεφάλαια για την διάσωση και άλλων χωρών με οικονομικά προβλήματα.
Πηγή: Reuters