Πολιτική
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 16:28

Εμβάθυνση της ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας

Η «εμβάθυνση» της διμερούς συνεργασίας και η «θεσμική της θωράκιση» βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που έχει στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκορ Λίμπερμαν.

Η «εμβάθυνση» της διμερούς συνεργασίας και η «θεσμική της θωράκιση» βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων που έχει στην Αθήνα με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκορ Λίμπερμαν.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών το βράδυ της Τρίτης, αποφασίσθηκε η συγκρότηση του Κοινού Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας, κάτι που, όπως είπε, επιβεβαιώνει το καλό επίπεδο της συνεργασίας «που θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους δύο λαούς, αλλά και την ευρύτερη περιοχή».

Υπενθυμίζοντας εξάλλου, την ανταπόκριση της χώρας μας στην πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά της Χάιφας, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία μιας περιφερειακής μονάδας άμεσης ανάπτυξης που θα παρεμβαίνει σε εκδηλώσεις φυσικών καταστροφών.

Προβάλλοντας επίσης την προσωπική του εμπειρία από την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή, ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι για να ενισχυθεί ο ρόλος της Ελλάδας, με απόφασή του ορίστηκε ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή ο πρέσβης Αντ. Νικολαΐδης.

Από την πλευρά του ο κ. Λίμπερμαν ευχαρίστησε θερμά την Ελλάδα για την άμεση ανταπόκρισή της και τη συνδρομή της στην πυρκαγιά της Χάιφας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μεγάλη εξέλιξη της τουριστικής συνεργασίας, ενώ σε συγκεκριμένη ερώτηση για τις προοπτικές που ενδέχεται να υπάρξουν στο πεδίο του φυσικού αερίου, απάντησε πως απαιτείται «εμπεριστατωμένη έρευνα» και υπογράμμισε την αξία της οικονομικής συνεργασίας που θα αποτελέσει «την πρόκληση των ερχόμενων ετών» και η οποία «θα πρέπει να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό».

Αναφερόμενος εξάλλου θετικά στη συμβολή της Ελλάδας «στην ειρήνη και την οικοδόμηση καλών γειτονικών σχέσεων στην περιοχή», ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ τόνισε με έμφαση πως «θα είναι ευτυχής, αν μπορέσει η Ελλάδα να συμβάλει στη σύσφιγξη των σχέσεων του Ισραήλ με τις γειτνιάζουσες χώρες».

Σε ό,τι αφορά το Κοινό Υπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Λίμπερμαν εκτίμησε πως θα συνέλθει για πρώτη φορά σε τρείς μήνες, ενώ ο κ. Δρούτσας συμπλήρωσε πως η πρώτη σύνοδος θα γίνει στο Ισραήλ και πω πιθανόν θα ασχοληθεί με θέματα πολιτισμού, τουρισμού, αγροτικής ανάπτυξης, ενέργειας ή υψηλής τεχνολογίας.

Σε ερώτηση, εξάλλου, σχετική με τη συγκυρία κατά την οποία εκδηλώνεται η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και η οποία διακρίνεται από τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας προς την κυβέρνηση του Ισραήλ για την κατεδάφιση του πρώην ξενοδοχείου Σέφερντ και τα σχέδια εποικισμού της ανατολικής Ιερουσαλήμ, ο κ. Δρούτσας απάντησε πως «οι απόψεις της Ελλάδας δεν συμπίπτουν σε όλα τα θέματα με αυτές του Ισραήλ. Πρέπει όμως να μιλάμε ανοιχτά και εκεί, όπου αποκλίνουν οι απόψεις μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών στη συνέχεια υπογράμμισε πως η Αθήνα «με κάθε ευκαιρία εκφράζει την επιθυμία της για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό» και επίσης την «ανησυχία» της για το «τέλμα της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Για να υπάρξει ώθηση στον διάλογο, όμως, είπε ο κ.Δρούτσας, «πρέπει όλα τα μέρη να απέχουν από μονομερείς ενέργειες, οι οποίες δεν πρέπει να συμβαίνουν, δεν είναι καν προς το συμφέρον του Ισραήλ».

Υπογραμμίζοντας τέλος, ότι «επειδή η Ελλάδα έχει ακολουθήσει με συνέπεια μια πολιτική αρχών, που αποτελεί και την προστιθέμενη αξία της χώρας μας στην περιοχή», συμπλήρωσε πως «για το λόγο αυτό η Ελλάδα έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη του αραβικού κόσμου, αλλά και του Ισραήλ». «Λίγες χώρες μπορούν να ισχυριστούν ότι διαθέτουν αυτό το πλεονέκτημα», κατέληξε ο ΥΠΕΞ.

Συναντήσεις αύριο με ΥΕΘΑ και Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Tην Πέμπτη o κ. Λίμπερμαν θα γίνει δεκτός στις 9:30 από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλο, στις 11.00 από τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου και στις 13.00 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

ΛΑΟΣ: «Χρυσή ευκαιρία»

«Έρχεται μία χρυσή ευκαιρία ενός τρίτου δρόμου. Είναι ο δρόμος που λέει Κατάρ-Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα-Ευρώπη. Και τι λέμε εμείς εδώ; Να μη χαθεί η χρυσή ευκαιρία», σχολίασε με αφορμή την επίσκεψη του Ισραηλινού ΥΠΕΞ ο Γ. Καρατζαφέρης.

Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι εάν ο κ. Λίμπερμαν φύγει με άδεια χέρια, τότε πιθανώς η Πολιτεία θα οδηγηθεί σε «ανήκεστη βλάβη».

ΣΥΝ: Διπλωματικός τυχοδιωκτισμός

Με αφορμή την επίσκεψη του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στη χώρα μας, ο υπεύθυνος του ΣΥΝ για την εξωτερική πολιτική και Αμυνα, Κ. Ησυχος, κατηγορεί την κυβέρνηση για διπλωματικό τυχοδιωκτισμό, που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή του Αιγαίου.

«Η συνεχιζόμενη αναβάθμιση, σε όλα τα επίπεδα, των σχέσεων της χώρας μας με το Ισραήλ, με έμφαση τη στρατιωτική συνεργασία, λαμβάνει πλέον τυχοδιωκτικές πτυχές και επικίνδυνες διαστάσεις για την ομαλότητα και την ειρήνη στην περιοχή του Αιγαίου και της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου», εκτιμά ο κ. Ησυχος, επισημαίνοντας μάλιστα ότι την ίδια μέρα της επίσκεψης του Ισραηλινού αξιωματούχου στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε τριπλή αεροπορική επίθεση στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας με άγνωστο ακόμα τον αριθμό των θυμάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί «πολιτικό παραλογισμό και διπλωματικό τυχοδιωκτισμό» η χώρα μας να κάνει λόγο ακόμα και για υπογραφή συμφωνίας κοινού υπουργικού συμβουλίου με το Ισραήλ, την ώρα που, όπως σημειώνει, «η χώρα αυτή και η κυβέρνησή της είναι ακόμα υπόλογη στη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς για την πρόσφατη ωμή και κυνική δολοφονία πολιτών σε διεθνή ύδατα που πήραν μέρος στο στολίσκο της ελευθερίας.

Συζήτηση και για το Μεσανατολικό ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά

«Η επίσκεψη του ισραηλινού ΥΠΕΞ στη χώρα μας δεν πρέπει να περιοριστεί σε θέματα ενεργειακής, οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας», σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά.

«Η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής καλών σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, μαζί με την επιζητούμενη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας, οφείλει να θέσει και το ζήτημα της δίκαιης επίλυσης του παλαιστινιακού, το άμεσο πάγωμα των ισραηλινών εποικισμών και την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών», συμπληρώνεται σε σχετική ανακοίνωση.