Κόσμος
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 21:44

«Πέφτει» η κυβέρνηση του Λιβάνου

Την παραίτησή τους από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Λιβάνου ανακοίνωσαν ανακοίνωσαν 11 υπουργοί της Χεζμπολάχ, «ρίχνοντας» την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαάντ αλ Χαρίρι.

Την παραίτησή τους από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Λιβάνου ανακοίνωσαν ανακοίνωσαν 11 υπουργοί της Χεζμπολάχ, «ρίχνοντας» την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαάντ αλ Χαρίρι.

Αρχικά, δέκα υπουργοί είχαν ανακοινώσει την παραίτησή τους και ακολούθησε ο Αντνάν Σάγιεντ Χουσέιν, καλώντας τον πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Οι υπουργοί είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα παραιτηθούν αν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά τους που αφορούν στο δικαστήριο του ΟΗΕ, το οποίο ερευνά την υπόθεση της δολοφονίας του Ράφικ Χαρίρι.

«Οι υπουργοί της αντιπολίτευσης υπέβαλαν την παραίτησή τους από την κυβέρνηση, με την ελπίδα ότι ο πρόεδρος θα πάρει γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να σχηματίσει μία νέα κυβέρνηση» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Τζουμπράν Μπάσιλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τους υπουργούς που παραιτηθηκαν.

Στήριξη ΗΠΑ στον πρωθυπουργό του Λιβάνου

Tη στήριξή του στον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σάαντ αλ Χαρίρι και το υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ διεθνές ειδικό δικαστήριο το οποίο ερευνά την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ράφικ Χαρίρι, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους Ομπάμα και Χαρίρι συμφώνησαν ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να «αποφύγουν απειλές ή ενέργειες» που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω αστάθεια.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η παραίτηση των υπουργών της Χεζμπολάχ από την κυβέρνηση αποτελεί ένδειξη του «δικού της φόβου» και της προσπάθειάς της να «υποσκάψει» την κυβέρνηση.

Από την Ντόχα του Κατάρ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η πολιτική κρίση στο Λίβανο αποτελεί μια «εμφανή απόπειρα» να εμποδιστεί το έργο της «δικαιοσύνης» και δεσμεύθηκε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο του διεθνούς ειδικού δικαστηρίου.

«Βλέπουμε όσα συνέβησαν σήμερα ως μια διάφανη προσπάθεια από εκείνες τις δυνάμεις μέσα στο Λίβανο καθώς και δυνάμεις εκτός [της χώρας] που έχουν συμφέροντα να υποσκάψουν την δικαιοσύνη και να υπονομεύσουν τη σταθερότητα και την πρόοδο του Λιβάνου», είπε η Κλίντον σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του Κατάρ, όπου η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμμετέχει σε περιφερειακή σύνοδο κορυφής.