Κόσμος
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011 10:59

Προβληματισμός στη Λευκωσία από το έγγραφο Έρογλου

Εντατικοποίηση των προσπαθειών για μία δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού ζήτησε από την Ε.Ε. ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς. Προβληματισμένος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το έγγραφο που παρουσίασε στη χθεσινή τους συνάντηση ο Ντερβίς Έρογλου.

Εντατικοποίηση των προσπαθειών για μία δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού ζήτησε από την Ε.Ε. ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας και επικεφαλής των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Ούγγρο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ενίκο Γκιόρι στη Βουδαπέστη (όπου πραγματοποιείται η άτυπη Σύνοδος υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων).

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Andolu, ο κ. Μπαγίς σημείωσε εξάλλου, ότι η χώρα του αναμένει μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΕ στις προσπάθειες για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και στο θέμα των θεωρήσεων εισόδου σε ευρωπαϊκές χώρες για Τούρκους πολίτες. Πρόκειται, είπε, για ένα ευαίσθητο ζήτημα, χαρακτηρίζοντας παράλληλα αίσχος να ζητείται βίζα για τους πολίτες της χώρας του.

Προβληματισμός μετά το έγγραφο Έρογλου

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το έγγραφο για τα θέματα Διακυβέρνησης -με σαφή συνομοσπονδιακά στοιχεία- που παρουσίασε την Τετάρτη κατά τη συνάντησή τους ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύπτει στο σημερινό του φύλλο η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στο εν λόγω έγγραφο σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

• Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι τα συνιστώντα κρατίδια θα έχουν ίσο καθεστώς και ότι θα υπάρχει μία κυριαρχία, η οποία θα διανέμεται και θα ασκείται ισότιμα από το κάθε συνιστών κρατίδιο.

• Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι τα συνιστώντα κρατίδια θα έχουν δικαίωμα να συνομολογούν διεθνείς συμβάσεις με άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμούς.

• Η Κύπρος θα αποδώσει ίση μεταχείριση σε Ελλάδα και Τουρκία, περιλαμβανόμενης της απόλαυσης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, έως ότου η Τουρκία γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• Στο έγγραφο επαναλαμβάνεται η θέση για διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων, ενώ τίθεται και το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και του βέτο σε κάποιους τομείς της διακυβέρνησης.