Τις προηγούμενες ημέρες η Τουρκία μπήκε δυναμικά στο «χορό» των επιδοτήσεων σε επιχειρήσεις του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εντείνοντας έτσι τις προσπάθειες να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις προφανείς δυνατότητές της.
Τις προηγούμενες ημέρες η Τουρκία μπήκε δυναμικά στο «χορό» των επιδοτήσεων σε επιχειρήσεις του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εντείνοντας έτσι τις προσπάθειες να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις προφανείς δυνατότητές της.
Η νομοθεσία που υιοθέτησε το κοινοβούλιο της χώρας αφορά την περίοδο 2011-2013 και προβλέπει σύνδεση των επιδοτήσεων με συγκεκριμένη τιμή ανά κιλοβατώρα (feed-in tariffs), για την ενέργεια που θα παράγεται.
Συγκεκριμένα, ο νόμος περιορίζει τη συνολική παραγωγή ηλιακής ενέργειας από τις επιχειρήσεις του κλάδου στα 600 MW ετησίως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, οπότε και η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για αναπροσαρμογή των ορίων.
Επιπλέον, εγγυάται τη χορήγηση 0,073 δολαρίων ανά κιλοβατώρα αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, 0,105 δολαρίων ανά κιλοβατώρα γεωθερμικής ενέργειας και 0,13 δολαρίων ανά κιλοβατώρα ηλιακής ή ενέργειας που παράγεται από τη διαχείριση αποβλήτων.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της χώρας, «περάσαμε ένα νόμο που θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και θα ενθαρρύνει τις βιομηχανίες να αναπτύξουν δραστηριότητες σε νέους κλάδους.»
Είναι όμως έτσι;
Απογοήτευση και χαμηλές προσδοκίες
Δεν ήταν όλοι το ίδιο ικανοποιημένοι με τον αρμόδιο υπουργό. «Νόμος που τίθεται σε ισχύ σε μια περίοδο, κατά την οποία οι κανονισμοί των Ηνωμένων Εθνών υπαγορεύουν τη χρήση περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας, θα έπρεπε να είναι πολύ πιο ενθαρρυντικός» απέναντι στις επιχειρήσεις, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ ο επικεφαλής του τουρκικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανανεώσιμη Ενέργεια.
«Την ώρα που η Γερμανία αποσκοπεί σε κάλυψη του 100% των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ έως το 2050 και η Αγγλία σε εκμηδενισμό της παραγωγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο νόμος που υιοθέτησε η Τουρκία -μια χώρα με φοβερές δυνατότητες στον τομέα της αιολικής και ηλιακής ενέργειας- θα έπρεπε να προωθεί τις ΑΠΕ σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό». Κατά τον Τανάι Σίντκι Ουγιάρ, αντί να «απελευθερώνει», η νέα νομοθεσία περιορίζει την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.