Να παραμείνει επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης ζήτησε από τον πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι ο πρόεδρος του Λιβάνου, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας λόγω της παραίτησής έντεκα υπουργών της Χεζμπολάχ.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι να παραμείνει επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Χθες υπέβαλαν την παραίτησή τους έντεκα υπουργοί της Χεζμπολάχ επειδή δεν έγιναν αποδεκτά τα αιτήματά τους σχετικά με το δικαστήριο του ΟΗΕ που ερευνά την υπόθεση της δολοφονίας του Ραφίκ Χαρίρι.
«Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχασε περισσότερο από το ένα τρίτο των μελών της... η Εξοχότητά του… καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει να χειρίζεται τα τρέχοντα θέματα αναμένοντας τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.
Ο πρόεδρος Σουλεϊμάν θα πρέπει να αρχίσει διαβουλεύσεις με τις κοινοβουλευτικές ομάδες για τον διορισμό του νέου πρωθυπουργού. Ακόμα δεν είναι γνωστό αν θα ανατεθεί στο Χαρίρι ή σε κάποιον άλλον να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
Οι έρευνες για τη δολοφονία Χαρίρι στο επίκεντρο της διαμάχης
Ο Σαάντ Χαρίρι, που βρισκόταν στο μέσο συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον όταν ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός του κατέρρευσε, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Οι παραιτήσεις 11 υπουργών ακολούθησαν την αποτυχία της Σαουδικής Αραβίας και της Συρίας να οδηγήσουν σε συμφωνία που θα άμβλυνε τις εντάσεις γύρω από τις έρευνες σχετικά με τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου και πατέρα του Σαάντ, Ραφίκ Χαρίρι.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Ναζράλα έχει δηλώσει ότι περιμένει πως μέλη του σιιτικού του κινήματος θα κατηγορηθούν από το δικαστήριο του ΟΗΕ ότι εμπλέκονται στη δολοφονία.
Η Χεζμπολάχ αρνείται κάθε ανάμειξη στη δολοφονία και έχει καλέσει την κυβέρνηση Χαρίρι να διακόψει τη χρηματοδότηση των ερευνών και κάθε συνεργασία με το δικαστήριο –κάτι που δεν έχει συμβεί.
«Δεν θέλουμε ο Λίβανος να γυρίσει στην αρχή»
Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Λιβάνου να βρουν μια «λύση μέσω διαπραγματεύσεων».
«Καλώ όλους τους πολιτικούς να συνεργαστούν με εποικοδομητικό τρόπο για την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων» για την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την πτώση της κυβέρνησης Χαρίρι, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Αστον.
Η ίδια επανέλαβε την υποστήριξη των Ευρωπαίων «στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας» της οποίας ηγείτο μέχρι χθες Τετάρτη ο Σαάντ Χαρίρι.
Υπάρχει κίνδυνος η πολιτική κρίση στο Λίβανο να επιδεινωθεί περισσότερο και όλες οι πλευρές πρέπει να συνεργαστούν με ηρεμία για την εξεύρεση λύσης που θα επιτρέψει την απόδοση δικαιοσύνης, τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.
«Δεν θέλουμε ο Λίβανος να γυρίσει στην αρχή. Πιστεύαμε ότι έχουμε αφήσει αυτή τη φάση πίσω μας εδώ και αρκετά χρόνια», δήλωσε ο Μούσα και πρόσθεσε πως βρίσκεται σε επαφή με αρκετές αραβικές χώρες και εξετάζει την πιθανότητα έκτακτης σύγκλησης των μελών του Αραβικού Συνδέσμου.
Αναφερόμενος στο δικαστήριο του ΟΗΕ, ο Μούσα υπογράμμισε πως πρέπει να είναι «πάνω από την πολιτική» και κατέληξε λέγοντας ότι αυτοί που ευθύνονται για την δολοφονία του Χαρίρι πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη της κυβερνητικής κρίσης στο Λίβανο, ανακοίνωσε ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Η κρίση αυτή είναι εσωτερική υπόθεση του Λιβάνου. Ομως παρακολουθούμε προσεκτικά όλα όσα συμβαίνουν. Το Ισραήλ προφανώς και είναι αντίθετο με κάθε κλιμάκωση της κατάστασης στα βόρεια σύνορά μας με τον Λίβανο», επισήμανε.
Τα σχόλια του Τύπου
Ο Λίβανος θα περιέλθεί σε μια «ανοικτή» πολιτική κρίση εκτιμά ο λιβανικός Τύπος, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία σχηματισμού νέας κυβέρνησης.
«Ανοικτή κρίση» είναι ο τίτλος της γαλλόφωνης L'Orient-Le Jour, η οποία προσθέτει πως «ο Λίβανος βρίσκεται σε μια απόλυτη κρίση».
«Ο Λίβανος στο κατώφλι της αβεβαιότητας», είναι ο τίτλος της αγγλόφωνης The Daily Star.
Για την εφημερίδα As Safir που πρόσκειται στην Χεζμπολάχ, η χώρα περιέρχεται «σε μια βαθιά και μακρόχρονη πολιτική και κυβερνητική κρίση» και η παναραβική καθημερινή εφημερίδα Al Hayat υποστηρίζει στην λιβανική έκδοση πως η χώρας αντιμετωπίζει «το άγνωστο» και είναι «δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε θα τερματιστεί η κρίση».
Οι περισσότερες εφημερίδες αναφέρονται στην δυσκολία του σχηματισμού νέας κυβέρνησης.
Η Al Akhbar υποστηρίζει πως η αντιπολίτευση, της οποίας ηγείται η Χεζμπολάχ, έχει ενημερώσει τον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Σουλεϊμάν που κρατά ίσες αποστάσεις και από τις δύο πλευρές, ότι «δεν θα δεχτεί με κανένα τρόπο την επιστροφή του Χαρίρι επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης».
Η εφημερίδα Asharq AlAwsat, για την οποία έχει «χτυπήσει ο κώδωνας του κινδύνου για τον Λίβανο», εκτιμά πως «η αντιπολίτευση μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση χωρίς τον Χαρίρι», τον ισχυρότερο σουνίτη ηγέτη της χώρας.