Κοινή συκοφάντηση χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός τις κατηγορίες περί μυστικής διπλωματίας στα ελληνοτουρκικά, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση της Αλ. Παπαρήγα.
Ως κοινή συκοφάντηση χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός τις κατηγορίες περί μυστικής διπλωματίας στα ελληνοτουρκικά, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση της γενικής γραμματέως της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.
Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις μας για τα περί μυστικής διπλωματίας, εσείς έχετε ένα μόνιμο τροπάριο, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στην κ. Παπαρήγα, γι αυτό είπε, «θα σας κατηγορήσω για κοινή συκοφάντηση της προσπάθειας της κυβέρνησης για το χτίσιμο μίας νέας σχέσης με τη γείτονα».
Μπορείτε να διαφωνείτε ή να συμφωνείτε με τους χειρισμούς μας, αλλά δεν επιτρέπεται αυτή η ανεύθυνη εικοτολογία από πλευρά σας που δημιουργεί φοβίες και ηττοπάθεια, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθάκων ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως το ζήτημα δεν είναι αν έχουμε πετρέλαιο, αλλά το κράτος που διαχειρίζεται τον πλούτο του ελληνικού λαού και αυτό -τόνισε- οικοδομεί τόσο καιρό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Με αφορμή την πρόσφατη ομιλία του στο Ερζερούμ, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως πρόκειται για μία απλή διατύπωση της αλήθειας και όχι λεονταρισμός, «γιατί θέλουμε να προχωρήσει η ανάπτυξη των σχέσεων» με την Τουρκία και να υπάρξει η επένδυση σε μία σταθερή σχέση.
Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη για το θέμα της υφαλοκρηπίδας αποτελεί, από μόνη της, παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε πως αν οι διμερείς συνολίες για το ζήτητμα καταλήξουν σε αδιέξοδο δεν θα πρέπει να διαιωνίζεται η εκκρεμότητα, αλλά να υπάρξει μία συμφωνία από κοινού για προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Όπως εκτίμησε, η διευθέτηση της διαφοράς θα έχει πολλά περισσότερα οφέλη και για τους δύο λαούς, σημειώνοντας παράλληλα πως ήδη έχει γίνει η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με Αίγυπτο, Λιβύη και Κύπρο.
Εμείς, τόνισε κλείνοντας ο Πρωθυπουργός, προχωράμε με σύνεση και υπευθυνότητα, εσείς τι προτείνετε; Στρουθοκαμηλισμό, σύρραξη; Δεν μπορώ να αντιληφθώ ποια είναι η δική σας πρόταση, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
Αλέκα Παπαρήγα: Δεν σας εμπιστευόμαστε
Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ δεν συμπίπτουν και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό δεν τον χρησιμοποιήσατε και το σνομπάρετε, αντέτεινε η Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Σας ρωτάμε ποιος είναι ο συμβιβασμός και τι θα περιλαμβάνει».
«Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη γιατί υπάρχει κάποιο σχέδιο συνωμοσίας, αλλά επειδή η πολιτική σας στηρίζει τις διεκδικήσεις και τα συμφέροντα της αστικής τάξης», ανέφερε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Εμείς», τόνισε, «μιλάμε από την πλευρά των συμφερόντων του λαού και της ειρήνης» και επανέλαβε: «Δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη».
Απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό, συμπλήρωσε ότι «σας έχουν πιάσει στα πράσα» και πως όσα λέει το ΚΚΕ περί συζητήσεων με την Τουρκία για το Αιγαίο «δεν είναι απλά θεωρίες».
Επιπλέον, τονίζοντας πως δεν είναι μόνο η Τουρκία αυτή που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καταλόγισε στην κυβέρνηση πως δεν έχει ασκήσει ποτέ κριτική στο ΝΑΤΟ για αυτό το ζήτημα.
«Πρέπει να καταγγελθεί το ίδιο το ΝΑΤΟ και να είναι καθαρό στον Ελληνικό λαό ότι το νατο ανέχεται τις παραβιάσεις της Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Παπαρήγα τόνισε πως «βεβαίως δεν θέλουμε πόλεμο με την Τουρκία, αλλά μας ενδιαφέρει και τι είδους ειρήνη θα υπάρχει, και εδώ μπαίνουν ζητήματα όπως το πετρέλαιο και ο ορυκτός πλούτος».
«Έχετε καταντήσει ο μεγαλύτερος προπαγανδιστής των ακραίων τουρκικών θέσεων», απάντησε στη γ.γ. του ΚΚΕ ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του .
«Δεν περίμενα να μας εμπιστεύεστε, αλλά εμπιστευτείτε τη δικιά σας κοινή λογική», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε: «Με τα δικά σας λόγια δείχνετε πόσο παράλογα και με πολλές παρανοήσεις σκέφτεστε».
Όπως είπε, η κυβέρνηση «έχει παραδοσιακά διαψεύσει και έχει σηκώσει τη φωνή της όπου χρειάζεται και στο ΝΑΤΟ και στην Τουρκία». «Και μη τσιμπάμε για την κάθε δήλωση κάθε αξιωματούχου (σ.σ. Αχ. Νταβούτογλου) για αυτό που θέλει να προβάλει από τη δικιά του πλευρά», κατέληξε.
ΛΑΟΣ: Κοινή οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο «εδώ και τώρα»
Την επιτακτική ανακήρυξη και κοινή οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο «εδώ και τώρα» και όχι «όταν κριθεί σκόπιμο» ζήτησε από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ.
«Δύο χρόνια αφ’ ότου ο ΛΑΟΣ δια του Προέδρου του κ. Γ. Καρατζαφέρη, έθεσε το ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στη Βουλή των Ελλήνων, ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σήμερα σε σχετική επίκαιρη ερώτηση (ΚΚΕ), είπε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφύγει στη Χάγη από κοινού με την Τουρκία για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας», αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση του κόμματος και προσθέτει:
«Επειδή η ΑΟΖ είναι νεότερη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας με πλεονέκτημα την ενσωμάτωση των διατάξεων της υφαλοκρηπίδας, ο ΛΑΟ. ζητά επιτακτικά ανακήρυξη και κοινή οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο εδώ και τώρα και όχι όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός «όποτε κρίνουμε σκόπιμο. Τώρα είναι η ώρα».
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του κόμματος, Γ. Καρατζαφέρης βρίσκεται στην Κύπρο όπου έχει επαφές και συζητήσεις για τα θέματα της ΑΟΖ και του φυσικού αερίου.