Εκτενή δημοσιεύματα για την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στο Δικαστήριο της Χάγης αναφορικά με τα θύματα του ναζισμού, φιλοξενεί ο γερμανικός Τύπος.
Εκτενή δημοσιεύματα για την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στο Δικαστήριο της Χάγης αναφορικά με τα θύματα του ναζισμού, φιλοξενεί ο γερμανικός Τύπος.
Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της με τίτλο: «Η Γερμανία στο εδώλιο», η αριστερή εφημερίδα του Βερολίνου Junge Welt φιλοξενεί χρονικό της σφαγής του Διστόμου, αλλά και της προσφυγής των θυμάτων στην ελληνική και την ιταλική δικαιοσύνη.
«Αν και η γερμανική κυβέρνηση συμμετείχε σε όλες τις δικαστικές διαδικασίες, αρνείται να αναγνωρίσει τις αποφάσεις των ιταλικών δικαστηρίων. Ήδη ο προκάτοχος του κ. Βεστερβέλε, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάιερ (SPD), επικαλούνταν στην περίπτωση αυτή την ‘κρατική ετεροδικία’. Όμως οι δικαστές στη Ρώμη και στην Αθήνα διακήρυξαν ότι η βασική αυτή αρχή δεν μπορεί να ισχύσει για σοβαρά εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Εξάλλου αυτό ακριβώς ήταν και το επιχείρημα του Βερολίνου, όταν ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προσήχθη στη Χάγη», σημειώνεται στο δημοσίευμα, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στην τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών:
«Τώρα πνέει μένεα ο κ. Βεστερβέλε κατά της Αθήνας και λέει ότι ‘δεν έχει κατανόηση’ για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ‘η Γερμανία έχει συναίσθηση της ιστορικής της ευθύνης και γνωρίζει πολύ καλά τι υπέφερε ο ελληνικός λαός κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο’. Όλα αυτά όμως φαίνεται ότι δεν επιτρέπεται να έχουν και κάποιο κόστος», σημειώνει το δημοσίευμα.
Παραθέτει επίσης δηλώσεις της εκπροσώπου του Κόμματος της Αριστεράς Ούλα Γέλπκε, η οποία χαρακτηρίζει την προσφυγή της γερμανικής κυβέρνησης στο Δικαστήριο της Χάγης «καθαρό κυνισμό». «Είναι ντροπή η Γερμανία να αρνείται ακόμη πεισματικά την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής κατοχής. Τα θύματα έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν πραγματικές αποζημιώσεις και όχι να αρκεσθούν στις ανέξοδες διακηρύξεις λύπης του Βερολίνου», αναφέρει η Γέλπκε.
Frankfurter Allgemeine: Η αλληλεγγύη στην ΕΕ δεν θα πρέπει να αποδεικνύεται μόνο με πακέτα διάσωσης
«Όχι και τόσο εύλογη», κρίνει την παρέμβαση της Ελλάδας η Frankfurter Allgemeine. «Κάποτε πρέπει να βάλουμε τελεία και παύλα και να θέσουμε τέρμα στις διεκδικήσεις. Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνεται. Έχουμε πλήρη κατανόηση για τα θύματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τους συγγενείς τους όταν διεκδικούν αποζημιώσεις. Όμως η παρέμβαση της Ελλάδας ως κράτους σε μία διαδικασία μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας είναι μεν δικαίωμά της, αλλά όχι και το πιο εύλογο», επισημαίνει σε σχετικό της σχόλιο η εφημερίδα και προσθέτει:
«Το Βερολίνο έχει επανειλημμένα διευκρινίσει ότι δεν διακρίνει πια άλλα περιθώρια για απαιτήσεις, μετά από τις εκούσιες αποζημιώσεις που έδωσε, μετά από τόσες δεκαετίες συνύπαρξης στην ΕΕ και μετά από δεκαετίες από την υπογραφή της συμφωνίας ‘Δύο-Συν-Τέσσερα’ για την επανένωση της Γερμανίας.
Τα περιθώρια αυτά δεν υπάρχουν όντως, και ελπίζουμε να το διαπιστώσει και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Το δημοσίευμα αναγνωρίζει το δικαίωμα των θυμάτων «να δουν τους δράστες στο εδώλιο», αλλά όπως αναφέρει με νόημα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους ότι δεν ζούμε πια υπό καθεστώς εκεχειρίας και ότι «η αλληλεγγύη ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα πρέπει να αποδεικνύεται μόνον με τα πακέτα διάσωσης».
Πηγή: Deutsche Welle