Συνέχεια στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Αγκυρας και Βερολίνου με σημείο αιχμής τις δηλώσεις της Αγκελα Μέρκελ για το Κυπριακό, έδωσαν με δηλώσεις τους ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Συνέχεια στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Αγκυρας και Βερολίνου με σημείο αιχμής τις δηλώσεις της Αγκελα Μέρκελ για το Κυπριακό, έδωσαν με σημερινές τους δηλώσεις ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, καλώντας τη Γερμανίδα καγκελάριο να «επανεξετάσει τις ιστορικές της γνώσεις».
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα, ο κ. Ερντογάν εξαπέλυσε βολές εναντίον της ΕΕ, καλώντας παράλληλα από την Ανγκελα Μέρκελ, να ζητήσει συγγνώμη από τους Τουρκοκύπριους.
Παρέπεμψε μάλιστα την κ. Μέρκελ στο βιβλίο του προκατόχου της Γκέρχαρντ Σρέντερ. «Ο κ. Σρέντερ διατυπώνει τον ανήθικο τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν εναντίον των Τούρκων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι στο βιβλίο του ο πρώην καγκελάριος «γράφει με ποιο τρόπο δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους».
Όπως υποστήριξε επίσης, μετά τη συνάντηση στο Μπούργκεντσοκ «η ελληνική πλευρά ζήτησε αναβληθεί και τότε είπα στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι εμείς θα τηρήσουμε το λόγο μας και τότε ο ΓΓ είπε ότι θα υπογραφεί η συμφωνία».
«Τα πάντα υπήρχαν στο σχέδιο εκείνο, συμπεριλαμβανομένου το θέματος της αποχώρησης των στρατευμάτων των τουρκικών και των ελληνικών», συμπλήρωσε, ενώ αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα του 2004 επισήμανε:
«Η τουρκική πλευρά είπε ναι με 65% και η Ελληνοκυπριακή πλευρά όχι με 75%. Ποιοι τήρησαν το λόγο τους; Οι Τουρκοκύπριοι. Ποιοι δεν τον τήρησαν; Οι Ελληνοκύπριοι. Ποιοι επιβραβεύτηκαν; Οι Ελληνοκύπριοι. Η ΕΕ ακόμη δεν τηρεί την υπόσχεσή της».
Κατηγόρησε τέλος την ΕΕ ότι δεν έχει τηρήσει το λόγο της, όσον αφορά στο άνοιγμα και το κλείσιμο της κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις και καταλήγοντας, σημείωσε: «Δεν μπορείτε να πάρετε από μας ούτε ένα γραμμάριο από τη Βόρεια Κύπρο. Εάν λέτε να δεχθούμε ως μέλος την Τουρκία και ως αντάλλαγμα να πάρουμε κάτι από την Κύπρο, δεν θα μπορέσε».
Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος απαντώντας στις δηλώσεις Μέρκελ για το Κυπριακό μετά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Χριστόφια στη Λευκωσία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην Ε.Ε. ποδοπατήθηκαν οι θεμελιώδεις αρχές της Ενωσης.
Το σχέδιο Ανάν ήταν σχέδιο και της Ε.Ε. και ο τότε αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκ. Φερχόιγκεν είχε πει οι Ελληνοκύπριοι μας εξαπάτησαν. Η κ. Μέρκελ θα έπρεπε να τα γνωρίζει αυτά, παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Γκιουλ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η «πιο ισχυρή κινητήρια δύναμη της Ευρώπης, η Γερμανία, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική και δημιουργική σε τέτοια προβλήματα».
Σκληρή στάση απέναντι στην Ε.Ε. τήρησε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με την Κάθριν Άστον, εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
«Η καθυστέρηση της διαδικασίας ενσωμάτωσης της Τουρκίας με την ΕΕ συνιστά έλλειψη οράματος από πλευράς της ΕΕ», παρατήρησε ο κ. Νταβούτογλου.
Από την πλευρά της, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Μέρκελ και το κατά πόσο αυτές εκφράζουν μόνο την Μέρκελ ή παρουσιάζουν ομοιότητα με την προοπτική εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., η Κάθριν Αστον αρκέστηκε να πει ότι δεν μπορεί να μιλήσει για λογαριασμό της καγκελαρίου, δηλώνοντας πως «η Ε.Ε. επιθυμεί μία λύση στο Κυπριακό, αποδεκτή από αμφότερες τις πλευρές».
Τι έγραψε ο γερμανικός Τύπος
Δημοσιεύματα σχετικά με τη διαμάχη Τουρκίας – Γερμανίας φιλοξενεί ο γερμανικός Τύπος. «Ο Ερντογάν εξοργίστηκε με τις δηλώσεις Μέρκελ στην Κύπρο», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της εφημερίδας του Βερολίνου Tagesspiegel.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «η Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο η Τουρκία να κάνει παραχωρήσεις στο κυπριακό και τώρα επικρίνεται».
«Ο Ερντογάν αλλά και όλοι οι πολιτικοί στην Άγκυρα», σημειώνεται ακολούθως, «είναι αλλεργικοί στην κατηγορία ότι η Τουρκία φέρει την ευθύνη, επειδή στο διχοτομημένο από το 1974 νησί δεν κινείται τίποτε παρά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Οι Τούρκοι πολιτικοί επικαλούνται το γεγονός ότι πριν από έξι χρόνια οι Τουρκοκύπριοι ήταν εκείνοι που ψήφισαν το σχέδιο Ανάν και όχι οι Ελληνοκύπριοι. Και παρ’ όλα αυτά η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ, κάτι που και η Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε ως λάθος, δηλώνει ο Τούρκος πρωθυπουργός, αλλά τώρα δεν θέλει να ξέρει τίποτε από όλα αυτά».
Στον άποηχο της επίσκεψης της κ. Μέρκελ στην Κύπρο, εστίαζε με δημοσίευμά της την Τετάρτη και η Süddeutsche Zeitung. «Η κ. Μέρκελ ήξερε τι περίμεναν από αυτήν στην Κύπρο. Και όπως δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας έδειξε ‘συγκινητικό ενδιαφέρον’ για την κατάσταση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων του διχοτομημένου νησιού», τόνιζε η εφημερίδα, η οποία χαρακτήριζε μάλιστα στιγμή «ιστορικής σημασίας» την παρουσία της καγκελαρίου στο φυλάκιο των ΗΕ, «από όπου έριξε μια ματιά στη διχοτομημένη Λευκωσία».