Πολιτιστικά
Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011 17:49

«Η Επιστήμη γράφει Ιστορία» στο Ιδρυμα Ευγενίδου

Τις ανακαλύψεις που άλλαξαν για πάντα την πορεία της ανθρωπότητας παρουσιάζει η διαδραστική έκθεση «Η Επιστήμη γράφει Ιστορία» κάθε Σάββατο και Κυριακή από 15 Ιανουαρίου έως 27 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Τις ανακαλύψεις που άλλαξαν για πάντα την πορεία της ανθρωπότητας παρουσιάζει η διαδραστική έκθεση «Η Επιστήμη γράφει Ιστορία» κάθε Σάββατο και Κυριακή από 15 Ιανουαρίου έως 27 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Σκοπός της έκθεσης είναι να συμβάλει στην εκπαίδευση των επισκεπτών της και ιδιαίτερα των νέων, και να αποτελέσει μια εναλλακτική προσέγγιση στην εκμάθηση των επιστημονικών νόμων και αρχών, συμπληρωματικά με τις μεθόδους και τις πρακτικές του σχολικού συστήματος, ειδικά για το απαιτητικό σε ερεθίσματα νεανικό κοινό.

Η έκθεση εκτείνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες: Ύλη και Υλικά (Ισόγειο), Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα (1ος Όροφος), Βιοτεχνολογία (2ος Όροφος). Η επαφή με καθένα από τα 65 μόνιμα διαδραστικά εκθέματα, που καλύπτουν τους χώρους της φυσικής, της χημείας, των υλικών, των τηλεπικοινωνιών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της βιοτεχνολογίας.

Στη σειρά πειραμάτων και δραστηριοτήτων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Πειράματα Ώρα 13:30 – 14:10 προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες)

Η αρχή του Αρχιμήδη: Η λύση του μυστηρίου της κορώνας του βασιλιά και η ανακάλυψη της άνωσης από τον Αρχιμήδη. Γιατί τα σώματα είναι ελαφρύτερα μέσα στο νερό; Τίνος ήταν τελικά ο «Δύτης του Καρτέσιου»;

Η μηχανή του Ήρωνα: Αιώνες πριν την εφεύρεση της ατμομηχανής, ο Ήρωνας από την Αλεξάνδρεια μετατρέπει τη δύναμη του ατμού σε κίνηση και φτιάχνει την πρώτη ατμομηχανή στην ιστορία. Η πτώση των σωμάτων: Τα πειράματα του Γαλιλαίου από τον πύργο της Πίζας: μύθος ή πραγματικότητα; Τι είναι οι σωλήνες του Νεύτωνα και τι μας δείχνουν για την πτώση των σωμάτων; Η επαλήθευση της υπόθεσης του Γαλιλαίου στη Σελήνη από το πλήρωμα του Apollo 15 το 1971.

Η πρώτη εικόνα κυττάρων: Ποιος είδε πρώτος τα κύτταρα και γιατί τα ονόμασε «κελιά» (cells); Τι πίστευαν οι επιστήμονες για τους ζωντανούς οργανισμούς πριν από 500 χρόνια;

Κίνηση Μπράουν: Το παράξενο φυσικό φαινόμενο που έδωσε το βραβείο Νομπέλ στον Αϊνστάιν το ανακάλυψε ένας βιολόγος!

Δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους Ώρες 16:30 έως 17:30 προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες)

Το εκκρεμές του Νεύτωνα: Μικροί και μεγάλοι μπορούν να κατασκευάσουν ένα εκκρεμές το οποίο θα αποτελείται από 5 σφαίρες.

Οι ηλιακές κηλίδες του Γαλιλαίου: Φημολογείται ότι ο Γαλιλαίος τραυμάτισε σοβαρά την όρασή του στην προσπάθειά του να παρατηρήσει τις ηλιακές κηλίδες.

Μικρές Ιστορίες Επιστήμης

Η άγνωστη ζωή του Γαλιλαίου: Και όμως κινείται;

Ώρες 17:30 έως 18:00 (προτείνεται για παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες)

Μία εντυπωσιακή αφήγηση στα τέλη του 16ου και στις αρχές του 17ου αιώνα για να ανακαλύψουμε άγνωστες πτυχές της ζωής του πολύ γνωστού σε όλους μας Γαλιλαίου.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Ευγενίδου

Σημείωση: Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση, μπορείτε να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.