Κόσμος
Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011 20:17

Μονόδρομος ο διάλογος, δηλώνει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Οι αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις στο Λίβανο δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το διάλογο, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης ενότητας αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της χώρας, Σάαντ αλ Χαρίρι.

Οι αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις στο Λίβανο δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το διάλογο, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης ενότητας αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της χώρας, Σάαντ αλ Χαρίρι.

«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για όλους εμάς από το διάλογο και καμία πλευρά στο Λίβανο δεν θα μπορέσει να εξουδετερώσει την άλλη», τόνισε ο Χαρίρι στην πρώτη δημόσια δήλωση μετά την παραίτηση των υπουργών της Χεζμπολάχ από την κυβέρνησή του.

Την ίδια ώρα η Αγκυρα ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να διοργανώσει υψηλόβαθμες διεθνείς συνομιλίες για την πολιτική κρίση στο Λίβανο, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Χαρίρι. «Σκεφτόμαστε να διοργανώσουμε μια σειρά από συναντήσεις στις οποίες θα παρίστανται οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Συρία, ο Λίβανος και η Αίγυπτος», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την υποδοχή του Χαρίρι στην Αγκυρα.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν όλες οι χώρες που ανέφερε ο Ερντογάν θα υποστηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή. Πολιτικές πηγές στη Βηρυτό δήλωσαν ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον είχε απορρίψει πρόταση που είχε κάνει προηγουμένως η Γαλλία για περιφερειακές συνομιλίες.

«Η πρώτη από τις προτεραιότητές μας είναι οι τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα μιλήσουμε σήμερα με το Κατάρ και το Ιράν», προσέθεσε ο Ερντογάν, σημειώνοντας ότι αναμένει επίσης να μιλήσει με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για την πρωτοβουλία αυτή. Ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Χαρίρι για περίπου δύο ώρες σήμερα, λίγο πριν ο πρωθυπουργός του Λιβάνου επιστρέψει στη Βηρυττό.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα την Παρασκευή, ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι η τουρκική κυβέρνηση «θα συνεχίσει να υποστηρίζουμε σθεναρά την αποκατάσταση μιας ειρηνικής, ασφαλούς και σταθερής κατάστασης στο Λίβανο ως μια χώρα που μπορεί να εδραιώσει το διάλογο με όλες τις πλευρές στη χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters