Πολιτική
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011 15:47

Στη μείωση του αριθμού των εφημερίων συναίνεσαν οι μητροπολίτες

Να ζητήσει το διορισμό μειωμένου αριθμού εφημερίων για το 2011 αποφάσισε να ζητήσει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Να ζητήσει το διορισμό μειωμένου αριθμού εφημερίων για το 2011 αποφάσισε να ζητήσει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, στο πλαίσιο περιστολής των κρατικών δαπανών.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ετέθησαν τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργούνται μετά τη δημοσίευση του νόμου 3899/2010, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να σημειώνει: «Δεν διαφεύγει από κανένα μας η κρίσις της χώρας μας. Ζούμε όλοι μας την δύσκολη κατάσταση και την αγωνία των ανθρώπων που υποβόσκει. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τραγικών περιπτώσεων αυξανόμενης φτώχειας, επικίνδυνης ανεργίας και ανασφάλειας. Για άλλη μια φορά καλούμεθα και πάλι σαν Εκκλησία, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και όλα αυτά μέσα σε μια ζοφερή ατμόσφαιρα». «Είμαι βέβαιος», πρόσθεσε, «ότι και στην σημερινή σύναξη θα επικρατήσουν : η ψυχραιμία, η σύνεσις, η νηφαλιότητα και η υπευθυνότητα όλων μας».

Μετά τη σχετική εισήγηση του μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ και τη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των μητροπολιτών, αποφασίστηκε τελικά να ζητήσει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας τον διορισμό μειωμένου αριθμού Εφημερίων για το 2011, «παρά τον πολλαπλάσιο αριθμό που απαιτείται ώστε να καλυφθούν οι υφιστάμενες λειτουργικές και ποιμαντικές ανάγκες της Εκκλησίας της Ελλάδος», όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε.

Τέλος, ανετέθη στους μητροπολίτες Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ, Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ και Σύρου, Τήνου, Ανδρου, Κέας και Μήλου Δωρόθεο να συναντηθούν με τον υπουργό Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση για να του παραδώσουν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.