Οι τάφροι στα βάθη των ωκεανών μαρτυρούν μυστικά για το κλίμα της Γης, αποκαλύπτουν μετά από εκτεταμένα πειράματα ερευνητές, δηλώνοντας έκπληκτοι και οι ίδιοι από τα «ασύμετρα σημαντικά» συμπεράσματα των μελετών τους.
Οι τάφροι στα βάθη των ωκεανών μαρτυρούν μυστικά για το κλίμα της Γης, αποκαλύπτουν μετά από εκτεταμένα πειράματα ερευνητές, δηλώνοντας έκπληκτοι και οι ίδιοι από τα «ασύμετρα σημαντικά» συμπεράσματα των μελετών τους.
Οι επιστήμονες εξερεύνησαν το θεωρούμενο ως βαθύτερο σημείο των ωκεανών, την Τάφρο των Μαριανών στο δυτικό Ειρηνικό, και ανακάλυψαν ότι αυτά τα υποθαλάσσια φαράγγια απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο πίστευαν έως σήμερα, έχοντας μελετήσει τον κύκλο του CO2 και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές.
«Παρότι αυτές οι τάφροι καλύπτουν μόλις το 2% του ωκεανού, είχαμε την πεποίθηση ότι θα ήταν ασύμετρα σημαντικές», λέει οι καθηγητής Ρόνι Γκλαντ από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας και την Ένωση Θαλάσσιων Επιστημών Σκοτίας. «Ήταν πιθανό να μπορούν να απορροφούν πολύ περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, λειτουργώντας ως "παγίδα", στον πυθμένα της οποίας καταλήγει περισσότερη οργανική ύλη σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σημείο του ωκεανού».
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ότι οι τάφροι διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο ως ρυθμιστές της χημείας και του κλίματος της Γης απ' όσο πίστευαν έως σήμερα οι επιστήμονες, που θα επιχειρήσουν τώρα να ποσοτικοποιήσουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους, προσδιορίζοντας την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που καταλήγει εκεί.
Μελέτες... υπό πίεση
Οι ερευνητές από πανεπιστήμια της Βρετανίας, της Ιαπωνίας και της Γερμανίας χρησιμοποίησαν ένα βαθυσκάφος, το οποίο είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να μπορεί να αντέξει την πίεση σε βάθος σχεδόν 11 χιλιομέτρων. «Είναι η πρώτη φορά που κατορθώνουμε να στείλουμε σε τέτοια βάθη τόσο εξελιγμένα όργανα ώστε να μετρήσουμε πόσο διοξείδιο του άνθρακα βρίσκεται θαμμένο εκεί».
Το 1960, δύο επιστήμονες κατάφεραν να εξερευνήσουν οι ίδιοι το βαθύτερο σημείο της Τάφρου των Μαριανών, όμως έκτοτε κανείς άνθρωπος δεν έχει επιστρέψει στην περιοχή.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που μια υποθαλάσσια τάφρος εκπλήσσει την επιστημονική κοινότητα. Πρόσφατες μελέτες του πανεπιστημίου του Αμπερντίν αποκάλυψαν ότι σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον, ζουν και αναπαράγονται πολλά είδη ψαριών. Το 2008, κατόρθωσαν μάλιστα να μαγνητοσκοπήσουν ψάρι που ζει σε βάθος 7,7 χιλιομέτρων, στην Τάφρο της Ιαπωνίας, ενώ αποκάλυψαν ότι και άλλα ψάρια ζουν ακόμη βαθύτερα.