Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του αναμένεται να προχωρήσει εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την ξαφνική διάσπαση τη Δευτέρα του Εργατικού Κόμματος, ενός από τους μεγαλύτερους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του αναμένεται να προχωρήσει εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την ξαφνική διάσπαση τη Δευτέρα του Εργατικού Κόμματος, ενός από τους μεγαλύτερους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ, ο νέος πολιτικός σχηματισμός υπό τον Εχούντ Μπαράκ θα λάβει τέσσερα υπουργεία, ενώ όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, το κυβερνών κόμμα Λικούντ και το νέο κόμμα Hatzmahout ("Ανεξαρτησία") έχουν ήδη ετοιμάσει ένα προσχέδιο συμφωνίας κυβερνητικού συνασπισμού που αναμένεται να παρουσιάσουν στο κοινοβούλιο αύριο Τετάρτη.
Η συμφωνία φαίνεται πως προβλέπει την παραμονή του Μπαράκ στο υπουργείο Αμυνας, ενώ ο νυν υπουργός Γεωργίας Σαλόμ Σιμχόν, επίσης του Εργατικού Κόμματος που προσχώρησε στο νέο κόμμα του Μπαράκ, θα αναλάβει το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας. Παράλληλα, ο νυν αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ματάν Βιλνάι θα οριστεί υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου με αρμοδιότητες στο υπουργείο Αμυνας, ενώ ο βουλευτής Ορίτ Νόκεντ θα αναλάβει το υπουργείο Γεωργίας.
Η ίδρυση του νέου κεντρώου Kόμματος της Ανεξαρτησίας ανακοινώθηκε από τον Εχούντ Μπαράκ τη Δευτέρα. Ο αιφνίδιος αυτός ελιγμός του υπουργού Άμυνας προκειμένου να αποτρέψει μια συνεδρίαση των ηγετικών οργάνων του Εργατικού Κόμματος, το οποίο απειλούσε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση γιατί δεν σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, οδήγησε επίσης στην παραίτηση τριών Εργατικών υπουργών που αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τον Μπαράκ.
Τέσσερις από τους οκτώ βουλευτές που έμειναν στο Εργατικό Κόμμα, αναμένεται να ανακοινώσουν αν θα παραμείνουν σε αυτό ή θα προσχωρήσουν στο νέο σχηματισμό.
Το Εργατικό Κόμμα, πριν από τη διάσπασή του, είχε 13 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ. Ήταν κατά το παρελθόν από τα ισχυρότερα κόμματα, αλλά στις πρόσφατες εκλογές έχανε σταδιακά έδαφος καταγράφοντας τα χαμηλότερα αποτελέσματα το Φεβρουάριο του 2009.
Ο Μπαράκ αντιμετώπιζε ενδοκομματικές αμφισβητήσεις της ηγεσίας του και πιέσεις να πείσει τον Νετανιάχου να κινηθεί γρηγορότερα προς τη σύναψη μιας συμφωνίας ειρήνης με τους Παλαιστίνιους.
Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών εκτιμά πως το κίνητρο του υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ να προκαλέσει μια διάσπαση στο Εργατικό Κόμμα ήταν για να διασώσει τη θέση του στη δεξιά κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ενδεικτικό είναι ότι στην ερώτηση «Ποιός είναι κατά τη γνώμη σας ο κύριος λόγος που ώθησε τον Εχούντ Μπαράκ να διασπάσει το Εργατικό Κόμμα;», το 82% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο Μπαράκ πήρε την πρωτοβουλία αυτή για να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο της Αμυνας και μόνο το 11% είπε ότι το έκανε για «το καλό του κράτους».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο