Πολιτική
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011 09:20

Στη Βουλή χωρίς τροποποιήσεις το ν/σ του υπ. Υγείας

Χωρίς τροποποιήσεις για τα ζητήματα που αφορούν τους φαρμακοποιούς κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία. Κλειστά τα φαρμακεία έως και την Παρασκευή.

Χωρίς τροποποιήσεις για τα ζητήματα που αφορούν τους φαρμακοποιούς κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία, την ώρα που τα φαρμακεία έχουν μείνει κλειστά στο πλαίσιο των διαδοχικών 24ωρων απεργιών που αποφάσισε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Ζητήματα που ενδεχομένως γεννούν ανασφάλεια στον κλάδο των φαρμακοποιών, όπως η χορήγηση άδειας σε μη φαρμακοποιούς και η λειτουργία πολυκαταστημάτων - φαρμακείων, έχουν κλείσει οριστικά, διευκρίνισε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ξεκαθάρισε: «Για μας, αυτά είναι κόκκινη γραμμή και δεν πρόκειται να γίνουν». Σχολιάζοντας ωστόσο τη στάση των φαρμακοποιών, ανέφερε πως «η άρνηση δεν είναι επιλογή».

Οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας προχωρούν από σήμερα έως και την Παρασκευή σε διαδοχικές 24ωρες απεργίες, κινητοποίηση που θα επαναληφθεί και την επόμενη εβδομάδα.

Το απόγευμα στις 17.00 ο υπουργός Υγείας θα ενημερώσει την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Θα ακολουθήσει διατύπωση γνώμης της Επιτροπής για την καταλληλότητα του προτεινομένου από τον υπουργό Υγείας για διορισμό στη θέση του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.), Αρη Μουσιώνη.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι το νέο πολυνομοσχέδιο, το οποίο όπως είπε δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας νέας ημέρας για την υγεία, θα ψηφιστεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, πρόσθεσε, μέχρι το τέλος Μαρτίου τα νοσοκομεία θα πρέπει να είναι μηχανοργανωμένα στις αποθήκες, τα φαρμακεία και τα λογιστήριά τους, ενώ ειδικότερα τα τελευταία θα πρέπει να λειτουργούν με ψηφιοποιημένο διπλογραφικό λογιστικό.

Αναφερόμενος εξάλλου στα κακώς κείμενα του κλάδου, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ως βασικό πρόβλημα τη διοικητική ακαταστασία. «Η κακοδιοίκηση, η σπάταλη, η διαφθορά είναι παράγωγο φαινόμενο, εάν υπήρχε διοικητική ευταξία δεν θα υπήρχε τίποτα από όλα αυτά που συζητάμε, αλλά δεν υπάρχει διοικητική ευταξία αυτό παράγει όλα τα δείνα», ανέφερε, αναγνωρίζοντας ότι πολλοί ήταν εκείνοι που κέρδισαν μέσα από τέτοιες υποθέσεις.