Πολιτική
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011 15:06

Προειδοποίηση εστιατόρων για χιλιάδες λουκέτα λόγω του αντικαπνιστικού νόμου

Την αντίθεσή τους στον υπάρχοντα αντικαπνιστικό νόμο εξέφρασαν για άλλη μία φορά οι εκπρόσωποι των εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων, υποστηρίζοντας πως θα επιφέρει κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και απώλειες δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Την αντίθεσή τους στον υπάρχοντα αντικαπνιστικό νόμο εξέφρασαν για άλλη μία φορά οι εκπρόσωποι των εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων, υποστηρίζοντας πως θα επιφέρει κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και απώλειες δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Κατά τη διάρκεια τρίωρου έκτακτου διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων απορρίφθηκαν ακραίες προτάσεις αντίδρασης όπως η μη καταβολή ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νόμο. Όμως αποφασίστηκε ομόφωνα να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και ακτιβίστικες δράσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Παράλληλα, η ΠΟΕΣΕ ζητεί συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναστολή του νόμου για ένα χρόνο και έναρξη διαλόγου για την εφαρμογή ενός νόμου «ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου».

Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ κ. Τσάκος τόνισε ότι ήδη αρκετά από τα καταστήματα του κλάδου αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης καθώς η κρίση πλήττει πρωτίστως το συγκεκριμένο κλάδο. Όπως ανέφερε, η πτώση του τζίρου έχει φτάσει στο 50% και εκτιμάται ότι με την εφαρμογή του νόμου, ακόμη και αν δεν πέσει ο τζίρος κατά 30% όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες, αλλά μόνο 10% μεγιστοποιείται το πρόβλημα για χιλιάδες επιχειρηματίες του χώρου. Σημείωσε ακόμη πως οι εστιάτορες εκτιμούν πως ακόμα και ο υπουργός «έχει παγιδευτεί» σε αυτό το θέμα, καθώς ο ίδιος σε επαφή που είχε με εκπροσώπους του κλάδου είχε παραδεχθεί ότι όντως δημιουργούνται δυσκολίες εξαιτίας του νόμου.

Εκπρόσωποι του κλάδου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επισήμαναν ότι σε άλλες χώρες που έχουν εφαρμοστεί αντίστοιχα μέτρα εδώ και χρόνια, όπως προκύπτει από έρευνες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, δεν επιφέρουν τα μέτρα αυτά το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς αυξάνεται το ποσοστό των καπνιστών και μάλιστα σε νεαρές ηλικίες (π.χ. Ιρλανδία). Ανέφεραν ακόμη πως δεν μπορούν οι επιχειρηματίες να μετατραπούν σε αστυνομικά όργανα για να επιβάλλουν το νόμο και να χρηματοδοτήσουν τα δημόσια ταμεία με την επιβολή προστίμων.

Ανάλογες δυσοίωνες προβλέψεις για τον αντίκτυπο του νόμου στις επιχειρήσεις του κλάδου έκανε και ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας ότι «ο κλάδος διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση από τον πόλεμο και μετά».

Όπως ανέφερε, «η ύφεση στην οικονομία έχει οδηγήσει στη μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο 48%. Η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στη χώρα, που εξαγγέλθηκε διά στόματος του πρωθυπουργού θα φέρει τουλάχιστον 15-20 χιλιάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις του κλάδου και 80.000 νέους ανέργους».

Καλώντας την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί τον νέο νόμο, πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει εγκλωβιστεί από τον υπουργό Υγείας σε αυτή την απόφαση και ζητάμε από τον πρωθυπουργό την αναστολή του νόμου για ένα χρόνο και παράλληλα την έναρξη διαλόγου πραγματικού και όχι προσχηματικού, έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα νόμο βιώσιμο και ρεαλιστικό που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές καταστάσεις που διέρχεται ο κλάδος, την κατάσταση της οικονομίας, το δικαίωμα των πελατών μας να επιλέγουν ελεύθερα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ