Κόσμος
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011 21:41

Ομπάμα: Το γιουάν παραμένει υποτιμημένο

Την άποψη ότι το γιουάν παραμένει υποτιμημένο και θα πρέπει να ανατιμηθεί εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του. Χου Ζιντάο: «Yπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν» στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την άποψη ότι το γιουάν παραμένει υποτιμημένο και θα πρέπει να ανατιμηθεί εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του Xου Ζιντάο.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κίνας στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε ακόμη τη δέσμευση του Χου ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν θα υφίστανται διακρίσεις κατά την ανάθεση των δημοσίων συμβάσεων στην Κίνα.

Ζιντάο: «Yπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν» στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Από την πλευρά του ο Χου Ζιντάο παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν» στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν και η χώρα του έχει πραγματοποιήσει «τεράστια πρόοδο» σε αυτό το θέμα.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να βελτιώσουμε τις ζωές των Κινέζων και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να προωθήσουμε την δημοκρατία στην χώρα μας», επεσήμανε και πρόσθεσε: «η Κίνα αναγνωρίζει και σέβεται την οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά παράλληλα πιστεύουμε ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη τις διαφορετικές εθνικές συνθήκες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό θέμα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον Κινέζο ομόλογό του να συζητήσει με τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, τον Δαλάι Λάμα.

«Στο βαθμό που οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι το Θιβέτ αποτελεί τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, οι ΗΠΑ προτείνουν τον διάλογο μεταξύ της Κίνας και του Δαλάι Λάμα προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές διατηρώντας τη θρησκευτική ταυτότητα του λαού του Θιβέτ», σημείωσε ο Ομπάμα.

Μεγαλύτερη συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων ζητεί ο Χου Ζιντάο

Ο Κινέζος πρόεδρος τάχθηκε ακόμη υπέρ της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Κίνας προκειμένου να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι η αύξηση του εμπορίου και της συνεργασίας ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις μας θα συμβάλει στην εμβάθυνση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών μας και θα ενίσχυση την πρόοδο των σχέσεών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.