Κόσμος
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011 09:47

Χου Ζιντάο: Η Κίνα δεν έχει επεκτατικές βλέψεις

Σε αντίθεση με το θερμό καλωσόρισμα από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Χου Ζιντάο δεν έτυχε ανάλογης υποδοχής από τους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές. Διαβεβαίωσε πάντως πως «η Κίνα δεν έχει επεκτατικές βλέψεις ούτε εμπλέκεται σε εξοπλιστικούς ανταγωνισμούς».

Σε αντίθεση με το θερμό καλωσόρισμα από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Χου Ζιντάο δεν έτυχε ανάλογης υποδοχής από τους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές.

Τα μέλη του Κογκρέσου, αναφερόμενα κυρίως στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο εμπόριο, έσπευσαν να υπογραμμίσουν τα «μεγάλα κενά» που χωρίζουν το Πεκίνο από την Ουάσιγκτον.

«Οι Κινέζοι ηγέτες έχουν χρέος να κάνουν το καλύτερο και οι ΗΠΑ να τους φέρουν προ των ευθυνών τους», δήλωσε ο επικεφαλής της Βουλής των αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Χου.

Όπως ανέφεραν, άσκησαν πιέσεις στον Κινέζο πρόεδρο να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στη στενή του σύμμαχο Βόρεια Κορέα, ελπίζοντας ότι η επιρροή του Πεκίνου στην Πιονγιάνγκ θα κατευνάσει τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών της Γερουσίας Χάρι Ρέιντ, ο οποίος την προηγουμένη μέρα τον είχε αποκαλέσει δικτάτορα χαρακτήρισε τη συνάντησή τους «εποικοδομητική».

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος, σε συνάντηση με Αμερικανούς επιχειρηματίες και αξιωματούχους, θέλησε να διαβεβαιώσει ότι «η Κίνα δεν έχει επεκτατικές βλέψεις, ούτε εμπλέκεται σε εξοπλιστικούς ανταγωνισμούς».

Σχετικά με το εμπόριο, ο Χου υποστήριξε ότι η χώρα του έχει γίνει πολύ σημαντική πηγή εσόδων για πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις. Όπως είπε, «ακόμη και το 2008 και 2009, όταν η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση ήταν στη χειρότερη φάση της, άνω του 70% των αμερικανικών επιχειρήσεων στην Κίνα παρέμειναν κερδοφόρες».

Πηγή: Reuters