Πολιτική
Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011 17:40

Υπόθεση Siemens: Οι πορισματικές θέσεις του ΛΑΟΣ

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens ζητεί ο ΛΑΟΣ, στις πορισματικές θέσεις του εκπροσώπου του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής Κωστή Αϊβαλιώτη. Βολές κατά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens ζητεί ο ΛΑΟΣ, στις πορισματικές θέσεις του εκπροσώπου του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής Κωστή Αϊβαλιώτη.

Αφού σημειώνει πως «μετά από έναν χρόνο η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens στο σύνολό της απέτυχε παταγωδώς», βάλλει κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υποστηρίζοντας πως «μέσα ενημέρωσης και κοινή γνώμη έχουν πεισθεί ότι και τα δύο κόμματα δίνουν ανθρώπους από τα πολιτικά "νεκροταφεία" τους».

Τονίζει μάλιστα πως το κόμμα του εξετάζει το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει στην Προανακριτική Επιτροπή «αν δεν δεσμευθούν εκ των προτέρων οι ηγεσίες των κομμάτων ότι θα ανοίξουν τα κομματικά ταμεία και οι λογαριασμοί όλων όσων ήταν κομματικοί ταμίες αλλά και ότι δεν θα μπουν "ασπίδες" σε πρώην πρωθυπουργούς, όπως έγινε με την Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση SIEMENS αλλά και με προηγούμενες όπως π.χ. εκείνη για το Βατοπέδι».

Επίσης, ζητά την αποζημίωση του ελληνικού Δημοσίου από τη Siemens.

Aναλυτικά το πόρισμα του ΛΑΟΣ:

Μετά από έναν χρόνο η «Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση SIEMENS στο σύνολό της» απέτυχε παταγωδώς.

Δεν μπόρεσε να βρει, ουσιαστικά, την διακίνηση μαύρου χρήματος και δεν βρέθηκαν λογαριασμοί πολιτικών προσώπων, αν εξαιρέσει κανείς τα "ψιχία" του κ. Μαντέλη και του κ. Τσουκάτου, ενώ μυστήριο παραμένει πού βρίσκονται τα 100 εκ. ευρώ τα οποία κατετέθη ότι δόθηκαν ως "μίζες".

Δεν δέχθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα να κληθούν οι τρεις πρώην πρωθυπουργοί (κ.κ. Μητσοτάκης, Σημίτης και Καραμανλής) για να διερευνήσουμε τι γνωρίζουν, ο κ. Μητσοτάκης γι΄ αυτά που κατέθεσε ο πρώην υπουργός - και ιστορικό στέλεχος της ΝΔ - κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης για την οικουμενική κυβέρνηση του 1990, ο κ. Σημίτης για το «σερί» των συμβάσεων που υπέγραψαν οι δικοί του άνθρωποι και ομοίως ο κ. Καραμανλής για εκείνα που υπέγραψαν οι υπουργοί του.

Δεν δέχθηκαν τα δύο μεγάλα κόμματα να ψάξουμε τα κομματικά ταμεία και τους κομματικούς ταμίες, όπως ζήτησε κατ΄ επανάληψη ο ΛΑ.Ο.Σ προφορικώς και γραπτώς (βλ. Επιστολή του Κ. Αϊβαλιώτη προς τον Πρόεδρο της Εξεταστικής κ. Βαλυράκη με ημερομηνία 1.10.2010).

Υπάρχουν σκοτεινά σημεία σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις στις οποίες ενεπλάκη η SIEMENS. Είναι, λοιπόν, στοιχειώδης υποχρέωση της Βουλής να ψάξει πιο εμπεριστατωμένα τις υποθέσεις του ΟΤΕ, του ΟΣΕ, του C4i, του Υπουργείου Πολιτισμού, τις προμήθειες στον τομέα της υγείας και τις προμήθειες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μέσα ενημέρωσης και κοινή γνώμη έχουν πεισθεί ότι και τα δύο κόμματα δίνουν ανθρώπους από τα πολιτικά "νεκροταφεία" τους. Υπάρχουν πρόσωπα τα οποία επί σειρά εβδομάδων μονοπωλούσαν πρωτοσέλιδα και δελτία ειδήσεων και σήμερα δεν αναφέρονται καν στο Πόρισμα.

Επειδή είναι εξίσου σοβαρό να αθωωθούν ένοχοι ή -ακόμη χειρότερα- να ενοχοποιηθούν αθώοι, πρέπει η έρευνα να συνεχισθεί στα πλαίσια μιας Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής η οποία θα συσταθεί.

Ο ΛΑ.Ο.Σ θεωρεί ως μη γενόμενη την μέχρι σήμερα διαδικασία.

Εξετάζουμε, δε, το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχουμε στην Προανακριτική Επιτροπή αν δεν δεσμευθούν εκ των προτέρων οι ηγεσίες των κομμάτων ότι θα ανοίξουν τα κομματικά ταμεία και οι λογαριασμοί όλων όσων ήταν κομματικοί ταμίες αλλά και ότι δεν θα μπουν "ασπίδες" σε πρώην πρωθυπουργούς, όπως έγινε με την Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση SIEMENS αλλά και με προηγούμενες όπως π.χ. εκείνη για το Βατοπέδι.

Είναι αδιανόητο μέχρι σήμερα τα όργανα και οι υπηρεσίες του Ελληνικού κράτους να μην έχουν ασχοληθεί με το να βρουν ποιες υπερτιμολογήσεις έγιναν και πού.

Είναι απαραίτητο να κληθεί η SIEMENS να καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο όλα εκείνα τα κεφάλαια τα οποία - διαφθείροντας εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος - εισέπραξε παρανόμως.

Κάθε καθυστέρηση προκαλεί την ήδη βληθείσα (και προσβληθείσα) κοινή γνώμη.

Εάν η SIEMENS δεν καταβάλλει τα ποσά τα οποία θα αποκαλύψει ο κρατικός έλεγχος, θα πρέπει να αποβληθεί από κάθε διαγωνισμό προμήθειας που λαμβάνει χώρα στην Ελληνική επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατάπτυστος νόμος περί ευθύνης υπουργών -προϊόν των δύο μεγάλων κομμάτων- εξασφαλίζει την παραγραφή, όπως άλλωστε συνέβη και στην υπόθεση του Βατοπεδίου, όπου το Δικαστικό Συμβούλιο με ψήφους 5-0 απεφάνθη ότι κακώς η Βουλή δεν πήρε θέση πάνω σε αυτό το θέμα.

Ο τρόπος απόδρασης των τριών διαφθορέων (Χριστοφοράκος, Καραβέλας και Jung) δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς και σαφέστατα προκύπτουν τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες για την κ. Μπακογιάννη αναφορικά με την υπόθεση Καραβέλα, για δε τις περιπτώσεις των Χριστοφοράκου και Jung για τις ηγεσίες των Υπουργείων Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η δικαιοσύνη εκινείτο με βραδύτατους ρυθμούς, δίνοντας τον χρόνο στους διαφθορείς να εξαφανίσουν ενοχοποιητικά στοιχεία.