Εκατοντάδες οπαδοί του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Σάαντ αλ-Χαρίρι πραγματοποίησαν διαδήλωση στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου κατά της αναμενόμενης ανάθεσης της εντολής σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στον υποστηριζόμενο από τη Χεζμπολάχ Νατζίμπ Μικάτι.
Εκατοντάδες οπαδοί του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Σάαντ αλ-Χαρίρι πραγματοποίησαν διαδήλωση στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου κατά της αναμενόμενης ανάθεσης της εντολής σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στον υποστηριζόμενο από τη Χεζμπολάχ Νατζίμπ Μικάτι.
Οι οπαδοί του Χαρίρι κήρυξαν τη σημερινή ημέρα «ημέρα οργής» μετά την υποστήριξη που εξασφάλισαν για τον Μικάτι η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της προκειμένου να αντικαταστήσει τον Χαρίρι.
Κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαβουλεύσεων ο Μικάτι – σουνίτης δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας με αμερικανική εκπαίδευση – κέρδισε τη στήριξη 65 εκ των 128 μελών του κοινοβουλίου.
Η κυβέρνηση του Χαρίρι κατέρρευσε στις 12 Ιανουαρίου, μετά την αποχώρηση της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της εξαιτίας διαφωνιών σχετικά με το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ που ερευνά την υπόθεση της δολοφονίας του πατέρα του Χαρίρι, πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, το 2005.
Ο Σάαντ Χαρίρι έχει αρνηθεί να διακόψει τη συνεργασία με το ειδικό δικαστήριο που αναμένεται να επιρρίψει τις ευθύνες για τη δολοφονία του πατέρα του σε κορυφαία στελέχη της Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζει ότι οι έρευνες είναι πολιτικά υποκινούμενες.
Οπαδοί του Κινήματος του Μέλλοντος του Χαρίρι, κρατώντας λιβανικές σημαίες και φωτογραφίες του πρωθυπουργού, έφθασαν στην πλατεία Νουρ, φωνάζοντας συνθήματα όπως «δε θα δεχθούμε πραξικόπημα κατά του Χαρίρι από τη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της».
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οπαδοί του Χαρίρι έβαλαν φωτιά σε όχημα του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα στην Τρίπολη. Δημοσιογράφοι του καναλιού αναζήτησαν καταφύγιο σε κοντινό κτήριο.
Στη νότια Βυρηττό, διαδηλωτές έκλεισαν δρόμο καίγοντας λάστιχα, ενώ πηγή ανέφερε στο Reuters ότι ακούστηκαν προειδοποιητικοί πυροβολισμοί όταν επενέβη ο στρατός.
«Μεγάλη ανησυχία» εξέφρασαν οι ΗΠΑ για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης υπό τη Χεζμπολάχ.
«Η άποψή μας για τη Χεζμπολάχ είναι ευρέως γνωστή. Τη θεωρούμε τρομοκρατική οργάνωση και θα μας προκαλούσε μεγάλη ανησυχία μία κυβέρνηση στην οποία η Χεζμπολάχ θα είχε ηγετικό ρόλο», όπως είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι. «Όσο πιο μεγάλος ο ρόλος της Χεζμπολάχ τόσο πιο προβληματική θα είναι η σχέση μας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το σύστημα καταμερισμού της εξουσίας που ισχύει στο Λίβανο, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου πρέπει να είναι σουνίτης, ο πρόεδρος χριστιανός Μαρωνίτης και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου σιίτης.