Κόσμος
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011 14:22

Λίβανος: Πρωθυπουργός διορίστηκε ο Νατζίμπ Μικάτι

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν διόρισε στη θέση του εντολοδόχου πρωθυπουργού το σουνίτη δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Νατζίμπ Μικάτι που έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της. Τις πράξεις βίας αποκήρυξε ο Σαάντ Χαρίρι μετά τα επεισόδια σε διαδηλώσεις υποστηρικτών του.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν διόρισε στη θέση του εντολοδόχου πρωθυπουργού το σουνίτη δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Νατζίμπ Μικάτι που έχει τη στήριξη της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της.

Σύμφωνα με πηγές, ο Μικάτι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη 68 εκ των 128 μελών του κοινοβουλίου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θα αρχίσει τις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης την Πέμπτη, καλώντας όλες τις παρατάξεις να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.

Νωρίτερα σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι είχε αποκηρύξει τις πράξεις βίας που ξέσπασαν στη διάρκεια διαδηλώσεων οργανωμένων από τους οπαδούς του εναντίον της ανάθεσης του σχηματισμού κυβέρνησης στον Μικάτι.

«Η έκκλησή μου προς εσάς είναι μια εθνική έκκληση. Είστε οργισμένοι, όμως είστε υπεύθυνοι άνθρωποι. Κατανοώ τα αισθήματά σας», είπε στους υποστηρικτές του μιλώντας από την τηλεόραση.

«Αυτή η οργή δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σ' αυτά που αντιβαίνουν στις αξίες μας... στην πίστη μας ότι η δημοκρατία είναι το καταφύγιό μας», πρόσθεσε.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλο το Λίβανο υπέρ του Χαρίρι, στη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν και βίαια επεισόδια. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1925804 Στην Τρίπολη, διαδηλωτές επιτέθηκαν και πυρπόλησαν ένα αυτοκίνητο του παναραβικού δικτύου Αλ-Τζαζίρα και λεηλάτησαν το γραφείο ενός αντίπαλου βουλευτή.

Οι οπαδοί του Χαρίρι κήρυξαν τη σημερινή ημέρα «ημέρα οργής» μετά την υποστήριξη που εξασφάλισαν για τον Μικάτι η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της προκειμένου να αντικαταστήσει τον Χαρίρι.

Η κυβέρνηση του Χαρίρι κατέρρευσε στις 12 Ιανουαρίου, μετά την αποχώρηση της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της εξαιτίας διαφωνιών σχετικά με το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ που ερευνά την υπόθεση της δολοφονίας του πατέρα του Χαρίρι, πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, το 2005.

Ο Σάαντ Χαρίρι έχει αρνηθεί να διακόψει τη συνεργασία με το ειδικό δικαστήριο που αναμένεται να επιρρίψει τις ευθύνες για τη δολοφονία του πατέρα του σε κορυφαία στελέχη της Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζει ότι οι έρευνες είναι πολιτικά υποκινούμενες.

Σύμφωνα με το σύστημα καταμερισμού της εξουσίας που ισχύει στο Λίβανο, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου πρέπει να είναι σουνίτης, ο πρόεδρος χριστιανός Μαρωνίτης και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου σιίτης.