Κόσμος
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011 09:57

ΗΠΑ: Ενωτικό μήνυμα Ομπάμα στην ετήσια ομιλία του

Χείρα φιλίας προς τους Ρεπουμπλικάνους έτεινε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ετήσια ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου για την Κατάσταση του Έθνους, διατυπώνοντας σειρά προτάσεων που θα δείξουν κατά πόσον οι πολιτικοί αντίπαλοί του έχουν διάθεση για συμβιβασμό.

Χείρα φιλίας προς τους Ρεπουμπλικάνους έτεινε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ετήσια ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου για την Κατάσταση του Έθνους, διατυπώνοντας σειρά προτάσεων που θα δείξουν κατά πόσον οι πολιτικοί αντίπαλοί του έχουν διάθεση για συμβιβασμό.

Ο Μπαράκ Ομπάμα σπηύθυνε έκκληση για την ανάληψη μέτρων προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα και να αρθούν οι ΗΠΑ στο ύψος της πρόκλησης που θέτουν ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία.

Τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει μετά από «τη χειρότερη ύφεση που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δει ποτέ».

Κατά την ομιλία του, ο Ομπάμα πρότεινε δυνητικά ελκυστικές για τους Ρεπουμπλικανούς πολιτικές -τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων (για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια), την απλούστευση του φορολογικού κώδικα- ενώ συμφώνησε με τους Ρεπουμπλικανούς στην ανάγκη να περιοριστούν οι δαπάνες.

Πρότεινε παράλληλα πενταετές πάγωμα σε ένα τμήμα των εγχώριων δαπανών, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα εξοικονομηθούν 400 δις. δολάρια μέσα σε μία δεκαετία.

«Στιγμή Σπούτνικ»

Ο Ομπάμα υπογράμμισε πως πολλοί Αμερικανοί θυμούνται την εποχή πριν από την παγκοσμιοποίηση που αρκούσε να εργάζεται κανείς σκληρά για να έχει ένα μισθό και αξιοπρεπή κοινωνικά πλεονεκτήματα.

Όμως «ο κόσμος άλλαξε και, για πολλούς, η αλλαγή υπήρξε επώδυνη», δήλωσε.

«Οι κανόνες άλλαξαν. Μέσα σε μια γενιά, τεχνολογικές επαναστάσεις μεταμόρφωσαν τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και συναλλασσόμαστε», επισήμανε ακόμη ο πρόεδρος.

Μπροστά στην άνοδο νέων δυνάμεων όπως η Ινδία και η Κίνα, ο Ομπάμα κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην αποθαρρύνονται, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν την πιο ευημερούσα οικονομία του κόσμου.

«Ναι, ο κόσμος άλλαξε. Ο αγώνας για τις θέσεις εργασίας είναι πραγματικός. Όμως αυτό δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει. Αυτό πρέπει να μας κάνει πιο αποφασιστικούς», δήλωσε ο πρόεδρος καλώντας τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του να υποστηρίξουν τις επενδύσεις «για να καινοτομήσουμε, να εκπαιδευθούμε και να οικοδομήσουμε καλύτερα απ' ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος».

«Είναι η “στιγμή Σπούτνικ” για το έθνος μας, είπε, αναφερόμενος στο επίτευγμα των Σοβιετικών να θέσουν για πρώτη φορά σε τροχιά γύρω από τη γη το δορυφόρο Σπούτνικ το 1957.

«Πριν από δύο χρόνια, είχα πει ότι έπρεπε να φτάσουμε ένα επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης που δεν έχουμε δει από το αποκορύφωμα της Κούρσας του Διαστήματος», είπε.

«Θα επενδύσουμε στην ιατρική έρευνα, την τεχνολογία της πληροφορίας και κυρίως της τεχνολογία της καθαρής ενέργειας – μία επένδυση που θα ενισχύσει την ασφάλειά μας, θα προστατεύσει τον πλανήτη μας και θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας για το λαό μας».

Εξέφρασε την ευχή οι αντίπαλοί του, οι οποίοι έχουν πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μια μειοψηφία που μπορεί να εμποδίζει την υιοθέτηση νομοσχεδίων στη Γερουσία, να αναλάβουν «την κοινή ευθύνη» της διακυβέρνησης. «Νέοι νόμοι δεν θα υιοθετηθούν παρά μόνο με την υποστήριξη Δημοκρατών και Ρεπουμπλικανών. Θα προχωρήσουμε μαζί ή δεν θα προχωρήσουμε καθόλου», προειδοποίησε.

Σε ένδειξη σεβασμού και αλληλεγγύης προς τη βουλευτή των Δημοκρατικών Γκάμπριελ Γκίφορντς που νοσηλεύεται αφού δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι πριν από τρεις εβδομάδες, πολλοί Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κάθισαν μαζί στην αίθουσα, αντί σε χωριστές ομάδες. Άλλοι φορούσαν κορδέλες στο πέτο τους σε ένδειξη πένθους για τους έξι ανθρώπους που σκοτώθηκαν στο ίδιο περιστατικό.

Εξωτερική πολιτική

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε ιδιαίτερο βάρος στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στην ομιλία του. Αρκέστηκε στο να πει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα ολοκλήρωσαν την αποστολή τους στο Ιράκ «με το κεφάλι ψηλά», ενώ η ηγεσία της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν βρίσκεται «υπό την μεγαλύτερη πίεση που έχει βρεθεί ποτέ από το 2001».

Για το Αφγανιστάν, ο Ομπάμα ανέφερε ότι «έχουμε σκληρές μάχες μπροστά μας» αλλά ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να οικοδομήσουν μια μακρόχρονη συνεργασία με την αφγανική κυβέρνηση. Πρόσθεσε πως τα στρατεύματα των ΗΠΑ, θα αρχίσουν να αποσύρονται από το Αφγανιστάν, όπως έχει προγραμματιστεί, τον Ιούλιο, παρά την συνεχιζόμενη απειλή της Αλ Κάιντα, στην οποία έστειλε το μήνυμα πως «δεν παραδινόμαστε, δεν αμφιταλαντευόμαστε και θα σας νικήσουμε»..

Αναφέρθηκε στις επιτυχίες της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως η επανοικοδόμηση της σχέσης με τη Ρωσία και κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα.

Αντίθετα δεν υπήρξε καμιά αναφορά στην στασιμότητα των ειρηνευτικών προσπαθειών στο Μεσανατολικό, για το οποίο ο Ομπάμα έτρεφε υψηλές φιλοδοξίες. Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε οποιαδήποτε αναφορά στην Αίγυπτο όπου υπήρξε ξέσπασμα διαδηλώσεων κατά του προέδρου Μουμπάρακ, ενός σταθερού συμμάχου των ΗΠΑ,.

Για το λαό της Τυνησίας ανέφερε, ότι θα σταθεί στο πλευρό του, ενώ εξήρε τη θέλησή του , που αποδείχθηκε «πιο δυνατή από τις εντολές ενός δικτάτορα».

Επιφυλακτικοί οι Ρεπουμπλικάνοι

«Μου αρέσει το γεγονός ότι θέλει να κάνει κάτι για τις δαπάνες. Ωστόσο το πάγωμα των κυβερνητικών δαπανών για πέντε χρόνια στα αυξημένα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών πραγματικά δεν είναι αρκετό», δήλωσε ο Μιτς Μακόνε, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Όταν ο πρόεδρος λέει 'επένδυση' εννοεί μεγαλύτερη ομοσπονδιακή κυβέρνηση και υψηλότερους φόρους», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζιμ Ντεμίντ, ο οποίος υποστηρίζεται από το συντηρητικό κίνημα Tea Party.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Πιτ Σέσιονς δήλωσε πως ο Ομπάμα άλλαξε τόνο, «όμως παραμένει ασαφές πότε θα προσφέρει την αλλαγή της πολιτικής του που ζήτησαν οι ψηφοφόροι την ημέρα των εκλογών», τον περασμένο Νοέμβριο.