Πολιτική
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011 15:15

Αντικαπινιστικός νόμος: Εως τις 21:00 οι τακτικοί έλεγχοι

Έως τις 21:00 διενεργούνται μέχρι στιγμής, οι τακτικοί έλεγχοι από κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Δεν επαρκούν οι δημοτικοί αστυνομικοί για την εποπτεία των περίπου 22.000 καταστημάτων στην πρωτεύουσα.

Έως τις 9 το βράδυ διενεργούνται μέχρι στιγμής, οι τακτικοί έλεγχοι από κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας της Αθήνας για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πρωτεύουσας, ενώ μετά τις 21:00 οι έλεγχοι γίνονται κατόπιν καταγγελιών.

Στα δέκα κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας απασχολούνται καθημερινά περίπου 50 αστυνομικοί από τους 1.000 που είναι συνολικά η δύναμη του σώματος στο δήμο της Αθήνας, αριθμός που σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τάσο Αβραντίνη, δεν επαρκεί για την εποπτεία των περίπου 22.000 καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν στην Αθήνα.

«Όλη η δύναμη της δημοτικής αστυνομίας κι αν διενεργούσε ελέγχους πάλι δεν θα έφτανε για να εποπτεύσει την Αθήνα», εξηγεί σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεδομένου ότι η δημοτική αστυνομία είναι επιφορτισμένη και με άλλα έργα, όπως ο έλεγχος της παράνομης στάθμευσης, η φύλαξη κτιρίων κ.α.

Ωστόσο, καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας διενεργούν ελέγχους τρία κλιμάκια σε δύο βάρδιες και στα δημοτικά διαμερίσματα ένα κλιμάκιο σε κάθε βάρδια, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα τακτικών ελέγχων και μετά τις 21:00.

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 260 έλεγχοι και αποδόθηκαν 49 κλήσεις σε καταστήματα και πελάτες. Το 40% των παραβάσεων που πιστοποιήθηκαν αφορούσε την έλλειψη τήρησης βιβλίου αναφοράς καπνίσματος, που υποχρεούνται να τηρούν τα καταστήματα και στο οποίο καταγράφονται οι παραβάσεις, ενώ το υπόλοιπο 60% αφορούσε παραβάσεις καπνίσματος.

Η εξόφληση των προστίμων γίνεται στις ΔΟΥ, ενώ στο μέλλον προβλέπεται να γίνεται και στα ταμεία του δήμου. Αν η εξόφληση γίνει εντός δεκαπέντε ημερών, το πρόστιμο είναι μειωμένο κατά 50%. Τα χρήματα αυτά, σε ποσοστό άνω του 80%, επιστρέφουν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και αξιοποιούνται για να καλυφθούν ανάγκες, όπως οι αμοιβές για υπερωρίες και νυχτερινά. Οι παραβάτες είναι υποχρεωμένοι να δώσουν στους ελεγκτές οποιοδήποτε από τα προσωπικά τους στοιχεία ή τα στοιχεία της επιχείρησης, όπως: ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ΑΦΜ επιχείρησης, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, ΔΟΥ, διεύθυνση κατοικίας και άδεια λειτουργίας, αν πρόκειται για κατάστημα. Αν οι παραβάτες αρνηθούν, τότε επεμβαίνει η αστυνομία.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ