Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο. Για πολιτική υστερία έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ.Δρίτσας. «Να πάτε τους μετανάστες στην Κουμουνδούρου ή στα σπίτια σας» τού απάντησε ο Αστ. Ροντούλης από το ΛΑ.Ο.Σ.. Γ. Καρατζαφέρης: «Χρειάζεται "σκούπα" και μάλιστα ηλεκτρική και πολλών βατ». Χ.Καστανίδης: Όχι στις υπερβολές.
Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή με αφορμή πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ. για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Την αυλαία της αντιπαράθεσης άνοιξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Αθανάσιος Πλεύρης που υποστήριξε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με νέο νόμο, ο οποίος θα υποχρεώσει, όπως είπε, τις πρυτανικές αρχές να το εφαρμόζουν.
Όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε ο κ. Πλεύρης, «η επιστημονική κοινότητα γράφει το νόμο για το άσυλο στα παλαιότερα των υποδημάτων της», καθώς «όταν ο πρύτανης της Νομικής Σχολής λέει ο ίδιος ότι διαπιστώνει κατάχρηση του ασύλου και δεν ζητά την εφαρμογή του νόμου ουσιαστικά, αυτό κάνει».
«Το άσυλο δεν είναι νόμος, αλλά δημοκρατική ιστορική κατάκτηση σειρά αγώνων της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Προφανώς δεν μπορούν να έχουν αυτή τη λογική παρατάξεις τις οποίες δεν τις διατρέχει αυτή η διαδρομή», αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, και απαντώντας στις επικρίσεις βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. και την ΝΔ, έκανε λόγο για πολιτική υστερία.
Αμεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ. Αστέριου Ροντούλη, που κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αν έχουν τέτοια «αισθήματα αλτρουισμού και αλληλεγγύης να πάνε τους μετανάστες ή στη Κουμουνδούρου ή στα σπίτια τους».
Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Έχετε απόλυτο δίκαιο. Γιατί μόνο 220 λαθρομετανάστες να μπουν στη Νομική. Να βάλουμε άλλους 500 στο Πολυτεχνείο, στην ΑΣΟΕΕ. Να βάλουμε και στην Κουμουνδούρου, στον Περισσό, στη Συγγρού στην Καλλιρρόης, στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια. Είναι 2 εκατομμύρια να μην αφήσουμε κανέναν αδικημένο».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Καρατζαφέρης, η Αθήνα δεν αντέχει άλλο και όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους η λέξη «σκούπα», «χρειάζεται και μάλιστα ηλεκτρική και πολλών βατ».
«Το άσυλο δεν είναι ένα θλιβερό φαινόμενο αλλά κατάκτηση του εργατικού λαϊκού κινήματος», επεσήμανε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Όπως υποστήριξε, το άσυλο δεν παραβιάζεται από τους μετανάστες, αλλά από τις διάφορες πολυεθνικές που υπηρετούν τα προγράμματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και σε καμία περίπτωση την επιστημονική διδασκαλία.
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να τηρείται είναι η δημοκρατική νομιμότητα», τόνισε με τη σειρά της η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη και παράλληλα επιτέθηκε στην οργάνωση «Δίκτυο», αμφισβητώντας ότι στηρίζει τα δίκαια των μεταναστών και υποστηρίζοντας ότι μοναδικός στόχος είναι να απειλήσει τη κοινωνική συνοχή.
Χάρης Καστανίδης: Προσοχή στις υπερβολές
«Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι αναγκαίος θεσμός που υπάρχει για να προστατεύει την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι για να λύνει τις στεγαστικές ανάγκες των μεταναστών», παρατήρησε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, και συνέστησε προσοχή στις υπερβολές. Όπως είπε, δεν μπορεί να διαταχθεί επέμβαση της αστυνομικής δύναμης με τη λογική του αυτόφωρου, καθώς όπως εξήγησε, δεν τελείται κανένα αδίκημα κατά ζωής ούτε υπάρχει κακούργημα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επέκρινε «αυτούς που ευνόησαν την μετακίνηση και κατάληψη της Νομικής Σχολής», τονίζοντας ότι δεν προσφέρουν ευνοϊκές υπηρεσίες ούτε στους μετανάστες ούτε στους θεσμούς και στη προστασία του ασύλου, ενώ επεσήμανε πως οι πρυτανικές αρχές έχουν κυρίως από το νόμο την ευθύνη να φυλάσσουν το πανεπιστημιακό άσυλο. Γι αυτό, εκτίμησε, η απάντηση με καθαρό τρόπο του πρύτανη θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης.
Πάντως, ο κ Καστανίδης απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα που του έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος για τη στάση της αστυνομίας προτού καταλήξουν οι μετανάστες στη Νομική Σχολή.
«Όταν έχουμε το δεδομένο ότι ο κ. Φορτσάκης ειδοποίησε πολύ νωρίς , δεν έχει χρέος η αστυνομία να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να μη συμβεί ότι συνέβη;» ρώτησε ο κ Παυλόπουλος.
«Δεν έχω απάντηση γιατί δεν έχω ενημέρωση για να γνωρίζω πως έγιναν τα γεγονότα. Ακούω με ενδιαφέρον ότι ο κ. Φορτσάκης ειδοποίησε έγκαιρα την αστυνομία. Δεν μπορώ όμως βασίμως να απαντήσω με τον ένα ή άλλο τρόπο. Είναι όμως απολύτως προφανές ότι κοινή ευθύνη όλων είναι να συμφωνήσουμε σε κοινές αλήθειες γιατί έτσι θα προστατεύσουμε την λειτουργία των θεσμών», απάντησε ο υπουργός.