Κόσμος
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011 17:42

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αίγυπτο

Ένταση επικρατεί για δεύτερη ημέρα στην Αίγυπτο, μετά τις χθεσινές αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα. Νέες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο κέντρο του Καΐρου και στο Σουέζ, παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Νέες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών σημειώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Καΐρου και στο Σουέζ, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της ένωσης των δημοσιογράφων, στο Κάιρο.

Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν με τα γκλομπ εναντίον του πλήθους όταν οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό. Ορισμένοι εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων της τάξης.

Αρκετές χιλιάδες Αιγύπτιοι είχαν συγκεντρωθεί και έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο του Καΐρου, παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων από τις αρχές.

Νωρίτερα, αστυνομικοί είχαν διαλύσει μια διαδήλωση από μερικές δεκάδες άτομα που είχαν συγκεντρωθεί επίσης έξω από τα δικαστήρια.

Στο Σουέζ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το νεκροτομείο όπου έχει μεταφερθεί η σορός ενός από τους τρεις διαδηλωτές που σκοτώθηκαν στην πόλη την Τρίτη.

Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με τους συγκεντρωμένους που ζητούσαν να τους παραδοθεί το πτώμα.

Νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου είχε ανακοινώσει ότι απαγορεύει τις διαδηλώσεις, μετά τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν την Τρίτη και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζώη τους τουλάχιστον τεσσέρις άνθρωποι.

Σημειώνεται πως περίπου 200 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τις διαδηλώσεις της Τρίτης, εκ των οποίων οι 70 στο Κάιρο και άλλοι 50 στην πόλη του Σουέζ. Σύμφωνα με δικαστική πηγή, έχουν συλληφθεί και 64 άνθρωποι στην Αλεξάνδρεια.

Αρση της απαγόρευσης των διαδηλώσεων ζητούν οι ΗΠΑ

Να άρουν την απαγόρευση των διαδηλώσεων κάλεσε την Αίγυπτο ο Λευκός Οίκος. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Ρόμπερτ Γκιμπς, σε δηλώσεις του από το προεδρικό αεροσκάφος Αir Force One, εκτίμησε ότι είναι πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ να επιδείξει δεκτικότητα έναντι του πλήθους.

Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και αυτό της ελευθερίας έκφρασης».

Σύμφωνα με τον κ. Γκιμπς, «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την αιγυπτιακή κυβέρνηση να δείξει υπευθυνότητα προς το λαό και να αναγνωρίσει και η ίδια αυτές τις παγκόσμιες αξίες».

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μουμπάρακ απάντησε πως «η Αίγυπτος είναι για μας ένας πολύ καλός και σημαντικός σύμμαχος και θα συνεχίσει να είναι».

Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κάλεσε όλες οι πλευρές στην Αιγυπτο να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.