Πολιτική
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011 17:52

Στήριξη ΚΟ στο Γ. Παπανδρέου αλλά και επικρίσεις

Τη στήριξή τους και την εμπιστοσύνη τους στις κινήσεις του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση εξέφρασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος. Προβληματισμός αλλά και επικρίσεις για τη σχέση ΚΟ - κυβέρνησης.

Τη στήριξή τους και την εμπιστοσύνη τους στις κινήσεις του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση εξέφρασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος. Παράλληλα εκφράστηκαν και προβληματισμοί, αλλά και επικρίσεις αναφορικά με τη σχέση της Ομάδας με την κυβέρνηση.

Στην πλειονότητά τους τους οι εισηγήσεις αναφέρονταν και στο θέμα της διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα.

Μεταξύ άλλων, η Βάσω Τσόνογλου αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες που ήδη έχει πάρει και που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση της διαφάνειας, επεσήμανε ότι πρώτη φορά πρωθυπουργός κάνει πράξη τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Σημείωσε πάντως ότι χρειάζεται το κόμμα να βγει έξω στο λαό.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λιάνης διερωτήθηκε γιατί έγιναν τόσες εξεταστικές όταν γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι όσοι εμπλέκονταν θα απαλλάσσονταν, προφέροντας τη «μαγική» λέξη «παραγραφή» και εάν ήταν σύμπτωση ότι δεν έγινε καμία έρευνα στα ταμεία των δύο μεγάλων κομμάτων. «Πώς γίνεται να λέμε 'όλα στο φως' και να μην ψάχνουμε το δικό μας κομματικό ταμείο;», πρόσθεσε και πρότεινε να γίνει αλλαγή καταστατικού στο ΠΑΣΟΚ ώστε να επιτρέπονται οι διαφορετικές τάσεις.

«Κάθαρση του δημόσιου βίου, χωρίς υστεροβουλίες», ζήτησε ο Δημήτρης Λιντζέρης, ο οποίος, εκτιμώντας ότι «οι εξεταστικές δυστυχώς απεδείχθησαν ατελέσφορες», τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για το πραγματικό «πόθεν έσχες» όσων έχουν ασκήσει εξουσία από το παρελθόν έως τις μέρες μας, προκειμένου «να σταματήσει το 'ανάθεμα' επί δικαίων και αδίκων». Ζήτησε ακόμα τα μέτρα που λαμβάνονται να βαραίνουν περισσότερο τους ισχυρούς.

«Υπάρχει θέμα ατιμωρησίας, δεν μπορούμε να εγκλωβιζόμαστε στις εξεταστικές που πολλές φορές είναι αναποτελεσματικές» ανέφερε ο Βασίλης Τόγιας, ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε τον προβληματισμό «να πετύχουμε οικονομικά και πολιτικά, αλλά να πάθουμε μεγάλες ιδεολογικές ήττες». Σημείωσε δε ότι η λύση για το χρέος είναι η σκληρή διαπραγμάτευση με την Ευρώπη.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Μίμης Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ ενός «επαναπρογραμματισμού» του χρέους και επισήμανε ότι «ο μηχανισμός διάσωσης μπορεί να εξελιχθεί σε ζουρλομανδύα για εμάς, αλλά μπορεί να είναι ο κατάλληλος κρίκος που αν τον τραβήξουμε θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε θετικά αποτελέσματα».

Ο Ανδρέας Μακρυπίδης εκτίμησε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να προχωρήσει αν το τραπεζικό σύστημα δεν ενισχύσει την πραγματική οικονομία.

«Πώς θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη όταν το τραπεζικό σύστημα έχει κλείσει τις στρόφιγγες στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις;» διερωτήθηκε η Μαρία Θεοχάρη και πρόσθεσε ότι πρέπει να προστατευτούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Διερωτήθηκε επίσης, σχετικά με το έλλειμμα εμπιστοσύνης του πολίτη προς το πολιτικό σύστημα, «μήπως συνεχίζουμε να τροφοδοτούμε την καχυποψία του πολίτη;» και για το εάν η πρωτοβουλία για αγωγή κατά της Siemens «έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα».

Πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 100.000 οικογένειες που συνθέτουν τον πυρήνα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, πρότεινε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, προσθέτοντας ότι η "πόρτα" του πρωθυπουργού πρέπει να καταστεί πιο πρόσφορη προς τους βουλευτές.

«Έχουν πειστεί οι πολίτες για την πολιτική μας», τόνισε ο Δημήτρης Τσιρώνης και υποστήριξε ότι πρέπει να ενισχυθούν όσοι παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ και ότι πρέπει να προωθηθεί άμεσα ο εκλογικός νόμος.

Την πεποίθηση ότι «στο τέλος της πορείας θα είναι τα πάντα διαφορετικά, ωστόσο αν δεν προσέξουμε τώρα θα σώσουμε την οικονομία, όμως χωρίς κράτος πρόνοιας, κοινωνική δικαιοσύνη και θεσμούς αλληλεγγύης», εξέφρασε ο Νίκος Σαλαγιάννης. Ανέφερε ακόμη ότι το κόμμα πρέπει να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της αφομοίωσης των μεταρρυθμίσεων από την κοινωνία και να δώσουν προοπτική στο κομμάτι της κοινωνίας που "ματώνει", ενώ απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό είπε: «Είμαστε μαζί σου, δεν είμαστε αντάρτες ούτε συνωμότες, την αγωνία του κόσμου εκφράζουμε».

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο της ελληνικής πολιτικής και κοινωνίας είναι το "όπλο" για τη συναίνεση του λαού στις πολιτικές της κυβέρνησης, εκτίμησε ο Ηλίας Θεοδωρίδης, ο οποίος είπε ότι τα περί πρόωρων εκλογών είναι δημιούργημα πίεσης προς την υπάρχουσα κυβέρνηση για να υπάρξει σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης. Είπε ακόμη ότι δεν είναι επαρκής η νομοθέτηση στο χώρο της υγείας και ότι χρειάζεται ένας νόμος πλαίσιο.

Προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και στη συνέχεια την ανάπτυξη είναι η συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, τόνισε ο Νίκος Ζωίδης και ανέφερε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο για τους περιφερειάρχες.

Να ενισχυθεί περισσότερο η αμφίδρομη σχέση κυβέρνησης και κοινοβουλευτικής ομάδας, ζήτησε ο Παντελής Ασπραδάκης και πρότεινε να υιοθετηθούν μέτρα στήριξης για τον χαμηλόμισθο πολίτη και σκληρή στάση απέναντι στους φοροφυγάδες.

Ο Έκτωρας Νασιώκας ευχήθηκε η Συνδιάσκεψη του κόμματος να δημιουργήσει όραμα και ελπίδα για να στηριχτεί η προσπάθεια της κυβέρνησης. "Σήμερα είναι ζητούμενο αν υπάρχει δημοκρατία και στο δικό μας κόμμα και εάν οι βουλευτές συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων", πρόσθεσε.

"Πρόβλημα" στη "γραμμή" επικοινωνίας ανάμεσα σε κυβέρνηση - Κ.Ο. και ανάμεσα σε βουλευτές -κοινωνία, εντόπισε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, λέγοντας ότι οι υπουργοί θα πρέπει πραγματικά να κάνουν τους βουλευτές συμμέτοχους στις αλλαγές.

"Δεν μοιραζόμαστε την ίδια γνώση και στον ίδιο χρόνο", είπε η Αφροδίτη Παπαθανάση και χαρακτήρισε "απαράδεκτο" πριν την ολοκλήρωση των ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ να υπάρχουν "διαρροές και μάλιστα λανθασμένες".

"Μας είπατε να γίνουμε επαναστάτες, αλλά παραμένουμε επαίτες μιας συμμετοχής", υπογράμμισε ο Χρήστος Κατσούρας.

"Η κυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία ως εκείνη που επιτάχυνε όσο καμία άλλη τις μεταρρυθμίσεις", υπογράμμισε ο Οδυσσέας Βουδούρης, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει "μηδενική ανοχή" προς κάθε λάθος βήμα και παράλειψη. Τόνισε δε ότι στο "ψευτοδίλημμα": "Ή είσαι στρατιωτάκι ή είσαι αντάρτης", οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απαντούν ότι ασκούν κριτική γιατί έτσι βοηθούν την κυβέρνηση. Ακόμη τάχθηκε υπέρ ενός νόμου πλαισίου "που θα υλοποιήσει το όραμα για την υγεία" και ανέφερε ότι "υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει ένα χάσμα ανάμεσα στην πολιτική που θέλουμε και τα μέτρα που παίρνουμε".

"Να ακούμε το λαό προκειμένου να είναι συμπαραστάτης των αλλαγών", σημείωσε ο Συμεών Κεδίκογλου, μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ