Κόσμος
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011 18:57

Αίγυπτος: Εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Τουλάχιστον 500 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στην Αίγυπτο, μετά την απόφαση των αρχών να απαγορεύσουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τουλάχιστον 500 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στην Αίγυπτο, μετά την απόφαση των αρχών να απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις κατά του πρωθυπουργού Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι 90 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου καθώς και 121 μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» που συνελήφθησαν στο Ασιούτ, στα νότια της πρωτεύουσας.

Αστυνομικοί συνέλαβαν επίσης αδιευκρίνιστο αριθμό δημοσιογράφων με την κατηγορία ότι «επιχείρησαν να υποκινήσουν τις μάζες και να δημιουργήσουν σύγχυση στους δρόμους».

Παρά την απαγόρευση οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα τόσο στο Κάιρο όσο και σε άλλες πόλεις. Οι υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Άχμεντ Ναζίφ, δήλωσε νωρίτερα ότι η κυβέρνησή του δεσμεύεται να επιτρέψει την ελευθερία της έκφρασης με νόμιμα μέσα και υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί έδειξαν αυτοσυγκράτηση όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τους διαδηλωτές στις μεγάλες συγκεντρώσεις της Τρίτης.

«Η κυβέρνηση σκοπεύει να διασφαλίσει την ελευθερία της έκφρασης μέσω νόμιμων μέσων» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το δημόσιο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αιγύπτου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Herdict.org, οι Αιγύπτιοι ήταν αδύνατον σήμερα να συνδεθούν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Την Τρίτη είχε διακοπεί και η λειτουργία του Twitter στην Αίγυπτο, κάτι που ανακοινώθηκε και από τον ίδιο τον ιστότοπο. Τα δίκτυα αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί, ιδίως από τους νεαρούς Αιγύπτιους, για την οργάνωση των διαδηλώσεων.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση διέψευσε ότι εμποδίζει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook, τονίζοντας ότι σέβεται την ελευθερία της έκφρασης και επιδιώκει την προστασία της.

Ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου Ρασίντ Μοχάμεντ Ρασίντ ακύρωσε την επίσκεψή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.

«Δυστυχώς ο υπουργός Ρασίντ έπρεπε να ακυρώσει την συμμετοχή του στο Νταβός» δήλωσε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο Αιγύπτιος υπουργός δεν αιτιολόγησε αυτήν την απόφασή του.

Εν τω μεταξύ, στη Χάγη, ένας 52χρονος άνδρας αιγυπτιακής καταγωγής προσπάθησε να αυτοπυρπολυθεί μπροστά από την πρεσβεία της Αιγύπτου αλλά τον εμπόδισαν Ολλανδοί αστυνομικοί.